Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Až na Slovensko musel český režisér Jiří Chlumský, aby realizoval svůj jednoznačně nejpodařenější film, když velmi chytře propojil dva blízké subžánry, konkrétně válečné drama o holocaustu s dramatem partyzánským. Subjektivně řadím víš onu druhou část této zajímavé filmové skládačky, neboť k naplněním diváckého očekávání u snímku o holocaustu jistě došlo, ale teprve partyzánská část umocnila hlubší podstatu tak iracionálního fenoménu, jakým je antisemitismus. Takto silné téma má zřejmou nevýhodou v tom, že bylo do podoby (nejen) celovečerního filmu zpracováno již nespočetně krát, což trochu ubralo konečnému vyznění první části z před a po odjezdu do sběrného internačního tábora, neboť podobné osudy byly k vidění již mnohokrát a pohled Jiřího Chlumského nebyl ničím originální, což ovšem zlomila právě druhá část snímku, která oprášila tak hojně zastoupené filmové příběhy o SNP (pro neznalé této kdysi legendární zkratky ozřejmím citací plného originálního názvu - Slovenské národné povstanie) a dodala jim ještě jakousi přidanou hodnotu v podobě židovského chlapce, který se musí v zájmu svého přežití vydávat za nežida, a přesto není sto uniknout antisemitským náladám. Silný příběh, o to víc, že je založen na skutečném curriculum vitae... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to špatný pohled na Slovensko v době druhé světové války a po ní, jsou zde rozhodně dobré scény, které jsou emotivně nesmírně silné, ale jak film pokračoval, nějak se mi stávalo, že mi vlastně bylo jedno, co se s hlavními postavami stane. Jednoznačně je lepší první a prostřední část, než ta poslední. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Takto po rokoch, keď už reflektujem na Chlumského film, prvé čo ma napadne je to, že film strašne zostarol. Jeho koncept je priveľmi stroho a priamočiaro zosnovaný. Navyše, tematika odsunu židov je tak často rozoberaná a zo všetkých uhlov už pokrytá a odprezentovaná, že nejaké invencie a nápady a iné pohľady na túto katastrofickú udalosť v nej nenájdem. Keď ho však vezmem ako ojedinelý výpravný a profesionálnejšie dotovaný projekt, tak už ako ojedinelý možno vyznie. Je dobré, že prvopočiatočné zámerné členenie postáv nahradí v druhej polovici trošku nepredvídateľnejší ruch. Predsa len, film naberie grády, zvyšujúci sa pátos nie je tak účelne zavádzajúci a hrajúci na istotu a historickú zrozumiteľnosť. Práve také prístupy históriu i umenie dokáže konieckoncov najviac devalvovať. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Slovensky film s tak silnym pribehom som veru velmi davno nevidel. Na moje velmi mile prekvapenie jeho spracovanie vobec nie je zle, skor naopak, film sa vobec nenatahuje, je svizny, dialogy su napisane tak, ze ma nevytacali ako to byva obvykle pri nasich pocinoch zvykom, herci su v pohode, nikto zbytocne netlaci na pilu a neostava mi tak nic ine ako s potesenim konstatovat, ze po Legende o lietajucom Cyprianovi sa mi aj tento slovensky film pacil. 3,5/5* ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

No sorry ale nie. Pre mňa je téma fašizmu a holokaustu kolískou silných scén a príbehov. Tá zlosť čo vo mne vrie pri pozeraní Pianistu, alebo Schindlera ma nutí nadávať, bohovať a kopať do vzduchu. Po dopozeraní Obchodu na Korze som sa nevedel dva dni spamätať. A potom príde "ďalší" veľkofilm o holokauste made in SK a celý čas som sa musel zamýšľať, komu prišiel Novákov scenár hodný zaplatenia. Tak zfušované repliky bez emócií a vyhrotených scén som ešte nikdy nevidel. Keď je vám vlastne jedno čo sa s hrdinom stane, pretože hrôzy nevidí a my vieme, že to prežije aj napriek všetkému, tak je zle. Pritom hudba skvelá. Herecký predstavitelia, až na pár výnimiek znesiteľný, dokonca dobrý. Ale po dokončení zostal pocit zbytočného príbehu, ktorý nemal veľmi koho chytiť za srdce. Pretože čo sa vlastne stalo? Friedmann to nejako prežil. S cudzou pomocou, s vôľou a pritom sa nemal až tak zle. Ak vám vyfajší Vica Kerekes, tak sa jednoducho nemôžete mať zle! Film tak strašne uväznený vo svojej snahe byť veľkým a výpovedným, že zabúda na to najdôležitejšie. Hrdina musí čeliť dráme a musí byť natoľko ľudský, že po divákovom stotožnení je to divák, ktorý čelí zverstvám tej doby. Hanba poslať niečo takéto na oscara a hanba to vydávať za veľký film. Je plný veľkých hercov, ale veľkosti je tam pramálo. Spišák dobrý, ale celý film emotívne neutiahne. A tvorcovia si to asi uvedomujú, lebo mu na tie emócie nedajú ani priestor. Sklamanie. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • Ve fotbalové scéně měl Samuel Spišák "propůjčené" nohy, protože ve skutečnosti fotbal vůbec neumí. (lubomir91)
  • Existuje několik verzí filmu s rozdílnou stopáží. Nejkratší verze má 100 minut a byla vytvořena pro americkou společnost tak, že z původní verze byly vystřiženy všechny fotbalové scény. (Devitka)
  • Nápad natočit film o životě Martina Petráška dostal režisér po vzájemném setkání, které se uskutečnilo na žádost režiséra poté, co přečetl útlou knížku Petráškových pamětí. (HellFire)

Reklama

Reklama