Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města - nové osudy

(seriál)
Česko, 2008, 12 h 42 min (Minutáž: 58–59 min)

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Lucie Konášová

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Josef Abrhám, Eliška Balzerová, Saša Rašilov nejml., Jana Štěpánková, Vilma Cibulková, Tomáš Töpfer, Richard Krajčo, Martin Preiss, Kamil Halbich (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny seriálu je čtyřlístek silných osobností – primářka Alžběta Čeňková, ředitel Arnošt Blažej, jeho syn Arnošt Blažej junior a sestra Fany. K nim se posléze připojují dvě další důležité nové postavy – mladý ortoped Kryštof Pavelka a poněkud drsná hvězda chirurgie, doktorka Marie Hudcová, přezdívaná po celé nemocnici Bloody Mary. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Originál absolutně v nedohlednu, druhá serie poražena o délku půl stadionu. Fantastické jsou tematické flashbacky, které zajišťují návaznost no původní sérii, a návrat některých postav byť jen pro epizodní účely. Postav je zde ale zbytečně moc a divák si nestihne ani zapamatovat jejich jména, natož osudy. Trestuhodně je naloženo se starý pánem hned na začátku prvního dílu, ale chápu to s ohledem na věk jeho představitele. A také je škoda určité rozvláčnosti v koncentraci na prostředí. Originál se celý víceméně odehrával v uzavřených prostorách ortopedie. Zajímavé je sledovat střídání ústředních figur jednotlivých sérií. V první to bylo duo Sova-Štrosmajer, v druhé pak Blažej senior a nyní MUDr. Čeňková. Jejich vývoj i vzhledem k jejich věku je nevyhnutelný, přesto se divák neubrání pocitu skládání páté přes deváté. Chybí Dietlovské vyprávění a Dudkovská vize. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poučena neúspěšnou a zhůvěřilou Zikmundovou misí pokusila se Lucie Konášová jít alespoň trochu v Dietlových stopách a dodat seriálu trochu důvěryhodnosti a důvěryhodnějších postav. Snaží se sice hezky, ale prostě na to nemá. Stále to sice připomíná víc Ordinaci v růžovce, ale těch připitomělých zvratů a řešení politicky a společensky aktuálních témat, na něž běžní obyvatelé pečou zvysoka, je naštěstí zde utlumeno. I zde se sice některé postavy chovají pitomě, ale už to není ona do očí bijící a prvoplánová pitomost scenáristické zvůle, jako tomu bylo u projektu Zikmunda a Bočana. ()

Reklama

lekr 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Žádný přelomový kus to není, ale tento seriál je narozdíl od předešlého kiksu aspoň důstojným sequelem původní Nemocnice Na Kraji Města. Asi hlavně proto, že v seriálu konečně dostala příležitost nová generace mladých a talentovaných herců jako Krajčo čo Rašilov, jejichž výkony mě velice oslovily. Na druhou stranu, některé postavy zasazené do příběhu spíše z nostalgie, to zase hodně zkazily. Přesto velmi slušné tři hvězdičky. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Hodnotím po třetím dílu a je mi líto, ale za 1,5*. Není to sice tak blbé jak NNKM po 20 letech, ale bohužel se tu objevují podobné chyby usvědčující scénáristku a režiséra z neponaučitelnosti: - rozběhnuto příliš moc motivů. síla Dietla spočívala v hlavním motivu s drobnými odbočkami, - nedokonalé kopírování motivů z předchozích řad (vrchní sjíždí Fany x Jáchymová sjíždí Huňkovou, velký problém s pacientem Rezek x Vojíř x Funek (či jak se dnes ti marodi jmenují), rivalita mezi kolegy Sova sr. a Blažej sr. x Blažej jr. a Pavelka, citová nestálost největší ortopedické naděje Blažej sr., Ina a Macuichová x Blažej jr., Vondráčková a Válková. Nejhorší je, že autoři pokračují v dělání blbce z diváka - motiv hledání karty pacienta: v nemocnicích mají zdravotní systém, vše vedou elektronicky, takže hledání karty je nehorázná stupidita. PROSTĚ: NE A NE A NE! ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

příjde mi to lepší než druhá řada, ale určitě odvar oproti první. a ve výčtu chybějících osobností bych já osobně ke Štrosmajerovi rozhodně připojila Fastovou (Medřickou) i když možná Cibulková (ta se mi tam fakt líbí) jí má trochu připomínat... rozhodně nechápu změnu mladého Blažeje, kdy ve 2. řadě byl klaďas jak vyšitý a teď z něj dělají nesympaťáka, zatímco jeho matka (Maciuchová) se zničehonic nejvíc přátelí s ex-manželem, kterého ve druhé řadě nechtěla znát a "ujímá" se jeho syna, kvůli kterému (a Ině) jí původně opustil... nechápu ani tu zápletku se saniťákem (F.Blažek) a jsem zvědavá, jestli ten jeho odchod k sestrám má nějaký význam nebo to bylo jen naťuknutí aktuálního problému s napadáním záchranářů v reálu... sestava sester na ortopedii se mění podle řad - jasně, sestry přecházejí na lepší, ale že by ŹÁDNÁ nevydržela delší dobu na svém místě a nezůstala tam z některé z předchozích řad? :-O Do nové sestavy přibrali i Libušku Šafránkovou, která prý původně měla hrát Alžbětu Čeňkovou... musí se ale tak nápadně "náhodně" potkávat se starým Blažejem? To už je každému jasné, že se nejspíš dají dohromady... Ovšem nejvíc mě (stejně jako jednoho z předchozích přispěvovatelů) vytáčí zabití hodná dcera Töpfera a Hrzánové. Bohužel, takových ženských, které své dítě vychovávají jako malého génia a vidí ho přes růžové brýle je opravdu dost... ()

Galerie (137)

Zajímavosti (9)

  • Seriál měl velmi slušnou sledovanost. Každý díl vidělo kolem 1,5 milionu diváků. (cariada)
  • Až v této třetí řadě dostala Blažejová (Hana Maciuchová) křestní jméno. (M.B)
  • Hrají zde otec se synem, Ladislav Frej st. a Ladislav Frej ml. Jde zároveň o jejich první společný filmový projekt. (M.B)

Reklama

Reklama