Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1930, v USA panuje prohibice a Chicago ovládá gang Al Caponeho. V boji o miliardy dolarů plynoucích z nelegálního prodeje alkoholu korumpuje úplatky představitele města a policie a likviduje obchodníky, kteří od něj alkohol odmítnou koupit. Jeho heslem je, že s dobrým slovem a pistolí dojde dál než jen s dobrým slovem. Do Chicaga je vyslán zvláštní zmocněnec ministerstva financí Eliot Ness, který má řídit vládní akci proti distribuci lihovin a proti násilí. Dozví se o velké zásilce whisky a ve spolupráci se zvláštní policejní jednotkou vykoná razii ve skladu. V bednách však alkohol není. Al Capone, tisk i zkorumpovaní policisté se mu vysmívají. Setkání s poctivým pochůzkářem Jimem Malonem ho přivede k myšlence vytvořit malý neúplatný tým. Spolu s Malonem vyberou na policejní střelnici nejlepšího střelce, Itala Georga Stonea, původním jménem Guiseppa Petriho. Čtvrtým mužem se stane policejní účetní Oscar Wallace, kterého Nessovi poslali z Washingtonu. Ness prohlašuje, že chce využít všechny zákonné prostředky k tomu, aby Al Caponeho dostal do vězení… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (908)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není 5*, ale těžko se hledá co filmu chybí. Přes úžasné obsazení, tou dobou skvělého režiséra a výbornou hudbou se dostávám k obyčejnosti příběhu, který je trochu pomalejší a postavy mají zvláštní charakter. Být policistou v Chicagu během doby Al Caponeho by nemělo být spojováno s pacifismem, při kterém řeší hezký úsměv víc než hromada vystřílených nábojů z brokovnice. Na několikáté podívání mi Neúplatní přijdou čím dál více přeceňovaní. Po x letech a několika shlédnutí je kvalita a nadčasovost nepopiratelná. De Palma je odlišný a zaslouží si docenění. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Skvěle navozená atmosfra Chicaga v době prohibice (fakt tohle období miluju, viz. game Mafie), De Palmova skvělá režie (jeho nejlepší film, i když... - Hadí oči se mi líbily zhruba stejně, Scarface taky neni k zahození). První pořádná role Kevina Costnera, jedna z nejlepších Seana Conneryho a prostě všichni herci si to tu dávaj (De Niro samozřejmě taky, ale to nemusim říkat). Spolu s Kmotrem moje nejoblíbenější gangsterka (Scorseseho filmy prominou, ale ty tomuhle navzdory svým velkým kvalitám nesahaj ani po kotníky). ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Netradiční gangsterka, ale prostě skvělá. Brain de Palma film nadupal hvězdami typu Kevin Costner, Sean Connery nebo naprosto úžasným Robertem De Nirem a nikdo z nich ani v nejmenšim nezklamal a nezůstal své pověsti nic dlužen. Příběh je originální a občas docela dost drsně podanej a tim se ještě zlepšuje už tak vynikající atmosféra týhle gangsterky. Pro mě to je jeden z nejlepšách De Palmových filmů ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rodák z Neapole Al Capone má nejen chicagské podsvětí v malíku. Kdo není s ním, toho podmázne nebo rovnou odkrouhne. Zákon o prohibici ho nezajímá. Proti organizovanému zločinu se postaví až čtveřice mužů zákona (agent ministerstva financí, ostrostřelec, expert na finance a zkušený polda s tváří Seana Conneryho), která pro ránu nebo vystřílení plného zásobníku nejde daleko. De Palma to neměl snadné, David Mamet (Vrtěti psem, Hoffa, Ronin) nepřišel s žádným zásadním scénářem a po už dost „starém“ Kmotrovi nikdo s pořádnou gangsterskou látkou nepřišel. De Palmovi přesto hraje do karet fakt, že jeho hrdinové jsou sice neúplatní, ale také lidé z masa a kostí, citliví, chybující, zranitelní, cítící zodpovědnost za své blízké. Moderní městský western vyjma slušné atmosféry výborně kombinuje klasické a moderní postupy a zvládá i dramatické (akční) sekvence. Třeba často citovaná scéna na schodišti vlakového nádraží á la legendární Křižník Potěmkin je skvostná. Oproti zmiňovanému Kmotrovi mi navíc tenhle kousek přišel kompaktnější a emočně jistější!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pokud máte slabost pro období prohibice a neodradí vás auta podivných tvarů, tak máte možnost objevit snímek, který servíruje dobu, v níž Chicagu vládl Al Capone, alkohol se převážel z Kanady po velkých bednách a neváhalo se vytáhnout z pod kabátu pistole všech ráží. Morriconeho hudba krásně dobarvuje jednotlivé záběry, atmosféra doby dýše z každé minuty snímku a samotná jména herců slibují parádní podívanou. Je dobře, že nedekorují pouze plakáty a obaly filmu, ale i scény, z nichž jsou mnohé nezapomenutelné. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (54)

  • Původní verze scénáře předepisovala závěrečnou přestřelku Nesse (Kevin Costner) a Stonea (Andy Garcia) s Caponovými muži přímo na nástupišti při nasedání do vlaku. Studio Paramount ale usoudilo, že najít a pronajmout si autentickou vlakovou soupravu z třicátých let by příliš zatížilo filmový rozpočet, proto režisér Brian De Palma scénu přesunul na schodiště do hlavní budovy chicagského nádraží. Souboj na schodech nabízí paralelu se starším De Palmovým snímkem Carlitova cesta (1993). (Karlos80)
  • Přestože se mu přičítalo velké množství zmařených životů, Alphonse Gabriel "Al" Capone se ocitl ve vězení za zcela jiné delikty - nelegální držení zbraně a především krácení daní. Žádná vražda mu nebyla nikdy dokázána. V roce 1931 byl odsouzen k 11 letům vězení a nakonec pobýval i na známé "Skále" -  v legendárním sanfranciském Alcatrazu pod číslem AZ-85. V roce 1939, kdy v důsledku nákazy syfilidou u něj započaly zjevné známky demence, byl za dobré chování propuštěn. V roce 1947, už plně odkázán na péči příbuzných na Floridě, jej po záchvatu mrtvice stihl těžký zápal plic, jemuž bývalý král Chicaga podlehl. (Robbi)
  • Režisér Brian De Palma se nad drinkem v Los Angeles setkal s Bobem Hoskinsem a diskutovali o roli Al Caponeho, kdyby Robert De Niro odřekl. Když se tak nestalo, poslal De Palma Hoskinsovi omluvný šek na 200.000 dolarů. Hoskins mu pak žertem zavolal, jestli nemá víc takových filmů, do nichž ho nechtějí. Podle herce to byly nejsnáze vydělané peníze. (Kulmon)

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

De Palma se vrací za kameru

De Palma se vrací za kameru

04.05.2017

Brian De Palma byl od 70. do 90. let filmařskou extratřídou, jíž vděčíme za Zjizvenou tvář, Neúplatné nebo Carlitovu cestu. Po Mission: Impossible ale začal trochu strádat a přišel o diváckou… (více)

Reklama

Reklama