Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 4
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 4

Recenze (138)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Jakkoli může mít divák výhrady k některým menším či větším nepřestostem nebo vykladovým zkreslením, není možné této dokumentární sérii upřít takřka perfektní vykreslení vývoje Spojených států amerických a jimi ovlivňovaných dějin ve světě 20. století. Oliver Stone neúprosně odhaluje i méně známá pozadí, aktéry a okolnosti většiny důležitých událostí, přičemž vyvrací mnohé mýty a také nastiňuje alternativní příběhy některých z nich, jež by pravděpodobně zcela změnily dané situace a tím také podobu současné společnosti. 90 % ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Tento seriál či cyklus bych zavedl do středních škol místo stereotypních učebnic! Pěkný a podrobný popis Ameriky od historie až po současnost. | 1. II. Světová válka: 80%, 2. Roosevelt, Truman, & Wallace: ??%, 3. Bomba: ??%, 4. Studená válka: ??%, 5. Eisenhower, bomba & Třetí svět: ??%, 6. J.F.K. k okraji propasti: ??%, 7. Johnson, Nixon & Vietnam - zvrat štěstěny: ??%, 8. Regan, Gorbatschev a Třetí svět-vzestup pravice: ??%, 9. Bush & Clinton: Promarnění míru - Nový světový řád: ??%, 10. Bush & Obama-Věk teroru: ??% > Průměr: 80% (4*) | ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem si musel připomínat, že je to propaganda kovaného levičáka (silně je to cítit hlavně z několika dílů zhruba uprostřed seriálu) a některé informace je nutné brát s rezervou. Ale i tak jsou tu mnohé pro mne naprosto neznámé a překvapivé události, třeba všechno to kolem Trumana a Wallace. A překvapivě silný byl i závěr o věku teroru. Čísi citát hodný zamyšlení: „Terorismus je taktika, nikoliv ideologie. Vyhlásit válku taktice nedává smysl.“ Amen. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ty dějiny zdaleka nejsou neznámé - tedy pro někoho, kdo se o historii a americkou politiku aspoň trochu zajímá. Stone si navíc ukrojil příliš velký díl amerických dějin na to, aby zašel do nějakých zajímavých podrobností, a prakticky na jakékoli téma, kterého se dotýká, se dá nalézt podrobnější a zasvěcenější dokument, navíc bez ideologického zabarvení. Stoneův cyklus je cenný něčím jiným. Představuje ucelený pohled příslušníka americké intelektuální levice na moderní dějiny USA a jejich místo ve světě. Ten uplatňovaný úhel pohledu pro nás může být zajímavý, protože česká společnost kráčela v posledních dekádách jinými cestami a naše intelektuální elity a novinářská obec se tvářily, že podobné názory neexistují a pokud ano, jde o nehoráznou čistokrevnou demagogii. Se Stonem se dá pochopitelně v mnohém polemizovat, jde ale o tvůrce s vysoce vyvinutým smyslem pro morální integritu, ne o demagoga typu Moora. Ostatně převládající diskurz u nás se nevyhnul spoustě myšlenkových zkratů a chyb orientovaných na opačnou stranu politického kolbiště. Celkový dojem: 80 %. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Olivier Stone na začátku celého dokumentárního seriálu říká, že to dělal pro lidi s mylnými informacemi, které získali ve školách a jinde.. .. Problémem ale není americké školství či mylné knihy z historie. Ale schizofrenické myšlení Olivera Stoneho, který dokáže či se spíš pokouší ve všem vidět spiknutí a lži druhých, které nemusí být ani lži. .. Ale zase, samotný dokument je hezky zpracován, především ten první díl, leč postupem dalších epizod se začíná více a více projevovat Stoneho paranoia, především založené na politickém spiknutí. P.S.: Tím nechci říct, že vše co Stone říká je lež, to určitě né. Jenže najít pravdu v jeho vyprávění je možné jen v případě, kdy i vy sami máte znalosti z daného tématu..... HODNOCENÍ: 60 (3*) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

  • Všechny titulky v seriálu ve stylu psacího stroje byly napsané fontem Bohemian Typewriter českého typografa Lukáše Krákory. (Narcius)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama