Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 2
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (1 307)

verbal 

všechny recenze uživatele

Tři roky střílet do zblbnutí během té spravedlivé „obranné války“ v Iráku ženy a děti, to je jistě chvályhodné, nesmírně patriotistické a nejedna texaská máma s texaským tátou z toho roní slzy štěstí, jak se jim ten kluk poved. Je to také ale ta nejlepší cesta uhnat si vcelku kulantní PTS. Vaše stará se okamžitě nakazí, chytne permanentní PMS, a tak je potom mnohem příjemnější trávit čas s ostatníma gumama v zákopech a dělat "hu-ha", než čurákovat doma v dosahu té harpyje a užívat si vzájemně své syndromy. „Bránit“ svou vlast v tisíce kilometrů vzdálené perské prdeli je navíc dle amerických měřítek velmi hrdinské a tolik hrdé vdovy jsou odměňovány zmuchlanou vlajkou, která je pak určitě šuká, stará se jim pečlivě o fakany a nosí domů pravidelně výplatu. Al Kajdy a jiných tenoristických uskupení je i plný Jemen, Omán, Sýrie, Saudská Arábie a dokonce i Malajsie, ale tam kdovíproč soudruzi Ameriku bránit nejezdí. Zřejmě proto, že jsou perské koberce v maloměstských amerických domácnostech v současné době dost IN. Ač jsem čekal patetickou a kýčovitou poluci senilnějícího starce, na něhož už za placem určitě někde číhá Bledý jezdec, zhostil se toho Klint opravdu obdivuhodně důstojně. Je to spíše válečné než drama, svižné, vesměs skrytě neagitující všechny ty astrofyziky, molekulární mikrobiology a nukleární vědce do těch skvělých a kůl ozbrojených seal, smysluplné a uvěřitelné akce pokokot, možná bych se nebál říct až tři prdele, a hlavně!!! žádná z těch duchaplných marinád neodkráčí po svých po pádu na šutráky ze stometrových skal, a když je nějaká ta hadrová hlava střelí, dokonce i umřou! Otylý Bredly navíc střihnul toho vybouchaného vidláka naprosto famózně, a tak bych tomu za pomocí lingvisticky vytříbeného citoslovce „Vytk, vytk!“ vytknul snad jen ten klišovitě ohraný souboj znepřátelených snajprů o to, kdo koho na pár kiláků trefí do oka co nejblíž zorničce, a samozřejmě mírnou glorifikaci bezprecedentní invaze světospásných pamrdů na území suverénního státu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spočiatku sa zdá, že je všetko ako má byť, klasický, už x-tý náborový film na objednávku U.S.Army, ktorej nemôže spraviť nikto lepšiu reklamu ako stelesnenie patrioticizmu, sám pán najslávnejší cowboyský sheriff Clint Eastwood. A ono sa nieje čomu čudovať, v dobe keď je v dohľade ďalší konflikt (Ukrajina-Rusko), možno bude znova treba regrútovať ďalších nevybúrených greenhornov a ako inak naštartovať potrebu obetovať život, než takouto brainwashovou marketingovou reklamou? Ale ak v tom má divák jasno, tak sa na tom nakoniec aj celkom dobre zabaví. Akcia brutálna, technicky vycibrené, niektoré scény naozaj pamätné a to mám vojnových filmov odpozeraných naozaj kvantum. Samozrejme niekde v polovici si tvorcovia asi uvedomili, že to natočené je podľa skutočnosti, a tak tomu bolo treba pridať na vážnosti. Glorifikácia nacionalizmu a patriotizmus samozrejme ostali v popredí, akurát sa tu objavila nejaká tá spoločensko-sociálna otázka dopadu vojny na jednotlivca. Čo je v podstate fajn, ale mohli tomu nechať ten punc čistokrvného macho filmu. Užil by som si to viac, keby do toho nepchali ten sentimentálny 20minútový záver, ktorý bol doslovne šitý na mieru publiku z oscarovej komisie. 80%. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $58,8miliónaTržby USA $350,126,372Tržby Celosvetovo $547,326,372Tržby za predaj Blu-ray v USA $42,119,262Tržby za predaj DVD v USA $37,821,890║ v rámci daného životopisného konceptu dobre spracované, po režisérskej stránke Clint Eastwood vie ako na to ale treba uznať že určité rezervy sa tu nájdu, ide hlavne o vypäté scény a surovosť pri prestrelkách ktorá tak nezarmúti, nezhnusí, nedostane do kolien ako by sa čakalo, herecky na úrovni ale nie zas dych berúce výkony, záver je smutný, nuž Eastwood má už iné lepšie klenoty na konte ako bravúrna a nedocenená Výmena, či Gran Torino a právom ocenená Million Dollar Baby /80%/ ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Americký ospevný epos o modernom hrdinovy, ktorý realne existoval. Vďaka obsadeniu a réžií sa jedna o kvalitné spracovanie extra priamočiarej filmovej pocty, ktorá mierne ponapína, mierne pobaví a celý čas udrží pozornosť diváka. Nejedná sa však o nič, čo by sme tu už nemali. Mám skôr pocit, že tento typ filmov je už opotrebovaný a som prekvapený, že Clint do toho šiel. Bradleymu sa nečudujem, určite chce Oscara a vie, čo na ľudí (hlavne američanov) zaberie. Pre mňa to bol však ďalší z moderných vojnových filmov, ktorý ničím nevzčnieva nad svojich kolegov (Hurt Locker, Zero Dark Thitry, ...). Proste OK. God, country, family, right? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je proste borec. I keď to už všetci vieme. Americký ostreľovač nieje najlepší film na svete ale zaujímavý svojou odlišnosťou od ostatných nudných filmov z prostredia vojny v Afganistane. Asi len Lone Survivor bol lepší film. Bradley Cooper exceluje. Pamätám si, že sa mi zapáčil už v seriáli Alias a to bolo pred 14.rokmi, keď ešte nepatril medzi špičku. Po jeho výkone v tomto snímku si nedokážem predstaviť v hlavnej úlohe niekoho iného. Film sa veľmi okato snaží hrať na city, čo sa v závere aj dosť podarilo. Bohužiaľ na hudbu si veľmi nepamätám a to som videl film ani nie pred 24 hodinami. Chybičkou by bolo tiež zvoľnenie tempa pred koncom filmu. Celkový záver sa mi však páčil ak si smiem dovoliť nazvať to tak. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (58)

  • Vojak sediaci v stane s hnačkou číta komiks zo série Punisher MAX od Marvelu. Znak tohto komiksového hrdinu môžeme takisto počas filmu niekoľkokrát zazrieť na vozidlách amerických vojakov. (Kadas97)
  • Clint Eastwood má ve filmu skryté cameo, lze ho zahlédnout jako muže v bílém obleku, který vstupuje do kostela. (Rominator)
  • Scény z Iráku byly natočeny Maroku. Clint Eastwood, který je obecně proslulý svým velmi efektivním stylem práce (což je jeden z mnoha důvodů, proč jej mají rádi herci i studia), se tentokrát snažil být ještě rychlejší, protože v oblasti měla brzy vypuknout extrémní vedra. (NIRO)

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama