Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

chaotic 

všechny recenze uživatele

+++Pozitiva: Je to Star Trek, dále Elim Garak, Gul Dukat, Worf, Miles O'Brian, Jadzia Dax, Jean-Luc Picard, Q, Quark, retro pohled do dílu s Tribly, Cardassiané a Cardasijská stanice (DS9) a Valiant řízený "Rudou eskadrou"... to by bylo asi vše. ---Negativa: Bajor, Bajorské náboženství, nuda, nuda, plky, plky, dítě na palubě, plky, plky, nuda, nuda, nechutný patos s Dominionem, bitevní scény, výměna Jadzie Dax za nějakou pipku, nuda, nuda, plky, plky nezvládnuté vedení "války" (měli se inspirovat B5tkou, kde to bylo i přes katastrofální efekty, brilantně podáno), Dominion, pacifistický Sisko, Bajorané, absence Q (jeden díl je málo...) a hlavně absence Borgů, Dominion není soupeř. Jen bych ještě dodal, že toto je první Star Trek, kde se mění intro scéna. (fuj) Díly 7x17-7x24 tvoří osmi-dílný celek, promiňte ale to je vážně moc. (nemluvě o tom, že mnohodílství není ojedinělé) Fakt se tam moc kecá a nic neděje (ani v jedné sérii se mě nezhostil efekt "Must see next one..." a to je co říci) xxxP.S. Internetem se šíří hlasy o tom, že první 3 série jsou nuda, ale pak se to rozjede (což už v ČR vysíláno nebylo), ale rozjezd je takový jako když ze Shinkanzenu přesedláte na koňskou spřežku a s ní projíždíte celý seriál, čili ano je to nuda bez kouzla i pak. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

V mnoha věcech je tohle fakt lepší, než Nová generace, hlavně v tricích a maskách. Měňavec Odo mi nahrazuje Data (svým ksichtem a tím, že je jedinej své rasy), bílej parchant Wesley byl nahrazenej černým synkem kapitána, ale chová se uplně stejně blbě, za tu barmanku Sestru v akci je tady mnohem lepší Quark, O'Brien sem zdrhnul aby zastoupil roli Geordiho. A hodně zajímavá je taky ta Dax, která asi šuká obě pohlaví, když je prostřídala svým tělem. Z doktora udělali mladýho pakoša, Kira je docela zajímavá svým politickým a společenským myšlením, ale někdy to hrotí a kapitán je zase ten zásadovej klaďas, kterýho známe od Picarda... a vubec neni špatnej, ale na něho nemá. V pár věcech to na Novou generaci nemá, ale v mnohem víc věcech jo. Po první sérii ale stejně dávám průměr. Ani v druhé sérce žádná změna. Opět některý díly pěkně trapné v nějaké vesnici na cizí planetě (ty mě většinou nebavily). Mimozemšťani všichni vesměs ve tvaru člověka, jenom s hnusnou hlavou. Quark je moje nejoblíbenější postava. Třetí sérka ničím novým nepřekvapí, jede si to ve svejch kolejích a udržuje si to stejnou hladinku, jak když jste po akci a dokrmujete lahváčema... Čtvrtá nabídne novyho člena posádky, a to Worfa z Nové generace. Nevim, co tam dělá, ale docela to oživil... Taky kapitán si gangstersky vyholil hlavu a hned vypadá jako větší drsňák. Jinak se není čemu divit, protože to jede po kolejích, ktery končej dycky tim dobrym zpusobem, takže to nemá čím překvapit. Ale s tim člověk tak nějak počital. Prostě je to takový na relax a mě to stačí sledovat na půl oka, ucha a mysli... Pátá série pořád to samý, akorát mi to připadá, že čím dál tím víc členů posádky má mezi sebou milostné vztahy, což hlavně u Oda nedává smysl (protože je to starej hnusnej emzák, kterej vypadá jak z centra popálenin, ale zas na druhou stranu si asi umí zvětšit penis do různorodejch velikostí a tvarů). Ale zas je docela zajimavy, že se tvůrci nebojej téhle mezirasové lásky. Docela jsem si oblíbil Gula Dukata jako permanentního záporáka nebo postavu Elima Garaka, špionskýho krejčího. Ale koukám na to už jenom ze setrvačnosti. Šestá série jede jede jak mašinka, ale je to prostě blbost, která ničím neuchvacuje. Je to jenom taková nouzovka, když nic jinyho neni, nebo je to dobry jako kulisa k práci, nebo je to taková doplňková strava, ale nažrat se toho pořádně nedá. Jo teď sem si vzpomněl, že všechny ty díly s tim zlym paralelnim vesmirem se mi taky nelibijou. Poslední série pokračuje stejnou nudou, jak všechny předchozí, takže se neni čemu divit, že hodnocení zustane na 2 hvězdách... Nejlepši jak měli a maji pořád nějaky problémy s holoprogramama - že to prostě nevypnou, aby už se nikdy nic nestalo. Holt to maj asi špatně naprogramovany... ()

Reklama

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od TNG se DS9 věnuje jednotlivejm postavám a nezustává jen u několika ústředních postav, za což jsem byl rád. Jenže se postupem času uplně rezignovalo na osvědčenej koncept "co díl, to zápletka" a přešlo se na dneska už standardní koncepci, kdy se nějaká dějová linka postupně rozvíjí celym seriálem. A jakkoliv zněla válka mezi Cardassianama, Bajoranama, Federací a Dominionem jako silnej námět na příběh, nakonec se z toho nepodařilo vytěžit v podstatě nic zajímavýho. To se plně projevilo v poslední sérii, která je týhle zápletky plná a ve který mě pořádně nebavil ani jeden díl (s výjimkou loučícího finále, kdy se jednotlivý postavy rozjížděj do různejch koutů galaxie, to bylo naopak velice pěkně zpracovaný). Akce moc neni, o proběhlejch bitvách nebo meziplanetárních šarvátkách se spíš jenom mluví a celkově se toho hlavně dost nakecá. Mytologická dějová linka s Přízrakama, Vedekama, Prorokama a spol. mě téměř nebavila, neseděla mi do scifi žánru obecně a věnovalo se jí příliš prostoru. Ve srovnání s TNG mi chybělo hlavně to dobrodužství, objevování a napětí při zkoumání novejch planet nebo kultur. A co si budeme povidat, Sisko v podání Averyho Brookse nesahal Picardovi v podání Patricka Stewarta ani po kotníky (dokonce bych řek, že Brooks často přehrával). DS9 je za mě ve skrze průměrnym scifi seriálem, kterýmu je ale potřeba k dobru přičíst fajn vizuál, kostýmy a kultovní ST univerzum, na kterym staví (možná bych řek, že se na něm spíš veze). ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento seriál vypráví o posádce Federace na bajorské (původně cardassijské) vesmírné stanici. Ta je ohrožována ze všech stran. Bohužel to není tak dobré jako Nová generace. Posádka je hodně smíšená. Celou stanici vede kapitán Benjamin Sisko. Dále zde máme i pár starých známých postav, jako je například náčelník Miles O' Brien a nadporučík Worf, který se připojí později. Dále je zde doktor Julian Bashir a trillský vědecký důstojník Jadzia Dax. Nemohu opomenout ani bajorský personál, za který odpovídá major Kira Nerys. Dále je tu ještě měňavec konstábl Odo a barman Quark. Taky bych chtěl zmínit roztomilou poradkyni Ezri, která se k posádce připojí až na konci seriálu. Stanice se nachází blízko červí díry, která představuje riziko. Celou dobu válčí s Dominionem, který je na druhém konči červí díry v kvadrantu Gama a ohrožuje celý kvadrant Alfa. Během seriálu se posádka vydá na mnoho dobrodružství a prozkoumá spoustu planet. Také uzavře řadu spojenectví a pár postav i seriál opustí. Děj bohužel není příliš zajímavý a je dost vleklý. Seriál se spíš zaměřuje na jednotlivé postavy. Dost často jsou zde i Klingoni. Obsahuje také celou řadu tzv. výplňových epizod, které se samotným dějem vůbec nesouvisí. O dost z nich se postará i oblíbený simulátor. "Vítězství je naše!" ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně nejlepší Star Trek seriál, to je bez debat a nechápu, proč má tak nízké hodnocení. První série je sice trochu slabší, taková seznamovací, ale od druhé série kvalita epizod strmě stoupla. Od druhé série se slabší díl najde jen občas. Jsou tu skvěle propraované rasy (Cardassie, Bajor, Ferengové) i postavy a jejich psychologie. Je tu válka s Dominionem, Quark, Odo a Worf. Je tu spousta brilantních zápletek a i jen samotné prostředí vesmírné stanice má své působivé kouzlo. Jako v každém ST seriálu se samozřejmě zadařilo i se soundtrackem a skvělým hereckým obsazením. Efekty jsou na vysoké úrovni a jeden velký epický příběh, který přinesl spoustu zvratů a změn. A ještě přinese. Momentálně jsem na začátku čtvrté série a musím říct, že seriál na kvalitě nic neztratil. Dabing AXN se stejně jako ten z Prmy od druhé řady poměrně vydařil. A samozřejmě mě těší, že je v češtině už i poslední řada! Tenhle seriál doporučuji nejen ST fandům. Základ scifi a ultra velkej seriálovej nářez!!! Star Trek DS9 je nejlepší seriál, ale nejlepší postavy náleží TNG. Za mě rozhodně 100%. Bez debat. A vy, co jste neviděli všechno - nakoukejte to. Nebudete zklamaní. Nekonečná fantazie v nekonečných kombinacích :D. Teď ještě, aby se to dostalo k co nejvíc lidem a proto - první řada není vůbec špatná, je tam opravdu hodně zajímavých dílů, občas i nejepších, zabíjí jí jen a pouze dabing. Druhá a třetí už jsou absolutně bez chybičky a dabing je bezvadný. Od čtvrté řady už je to dokonalé!!! Velká filozofická jízda podtržená politikou a těmi nejlepšími bitevními scénámi, které ve Star Treku (a nejen tam) kdy byly. Jak říkám, nejlepší a vypichuji hlavně druhou a třetí sérii, ty si pozornost určitě zaslouží. Ta provázanost, ty charaktery, to, jak se vyvíjí nejen příběh, ale hlavně charaktery postav a hlavně Avery Brooks a pak také hlavně vedlejší postavy stojí za pozornost. Oblíbené díly? 176. Počet dílů? 176. ()

Galerie (198)

Zajímavosti (62)

  • Ve většině scén lze na počítačových monitorech zahlédnout číslo 47. (slatkac)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama