Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze (1 010)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Seriál neuvěřitelným způsobem obohatil svět, který divákům poprvé ukázal stejnojmený film. Gualdi, jafové, systém cestování hvězdnými branami, kradení technologií, šediváci a tuny dalších vylepšení. Michael Shanks sice nemá na Jamese Spadera, ale Richard Dean Anderson dává zapomenout na Kurta Rusella a dokazuje, že šikovný chlapík, co dokáže z tabulky čokolády vyrobit bombu, nebyl jeho životní rolí. Škoda, že jim to trochu kazí Judge coby Teal´c, jehož herecké schopnosti končí u zvednutí pravého obočí, Carterová je na tom o něco líp (kulí oči a zvedá obě obočí). Jednu za ucho by si tvůrci zasloužili za přešvihnutý počet sérií, těch dílů typu "projdeme branou-narazíme na vesnici-uděje se nějaký problém-Carterová vyřeší problém-odejdeme branou" je až moc. A, pravda, z dnešního pohledu je SG dost sterilní, málo emoce ždímající a akční sekvence tedy adrenalin rozhodně nezvednou. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Stargate je spoločne so Star Trekom najlepšia sci-fi séria, ktorá kedy bola natočená. Tento seriál je typický predstaviteľ sci-fi. Cestovanie bránou na iné planéty na veľké vzdialenosti, to je super téma. Aj keď sa občas niektoré diely nepovedú, prevažujú klady. Tento seriál je plný nápadov, dobrodružstva a nesmierny oblak fantázie vesmírneho sveta sa vznáša všade okolo, kedykoľvek sa na niektorý diel pozriete. Hlavná jednotka je zložená tak, aby si každý človek našiel tú svoju obľúbenú postavu. ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Hviezdna brána je jeden zo seriálov, ktorých hodnotenie je mierne problematické. Na jednej stranke jednoduchý a maximálne chytľavý nápad, atraktívna mytológia, zaujímavé postavy so skvelou vzájomnou interakciou a na druhej strane nespočetne veľa nezmyselných častí, alebo častí nezasahujúcich do hlavnej dejovej línie. A to sa ešte v každej sérii sa nájde minimálne jeden diel, ktorý je totálne mimo SG univerzum a divák len priblblo pozerá, čo mu vlastne tvorcovia servírujú. Lenže tie vydarené diely zase ponúkajú zážitok na úrovni a nie je ich málo. Nemyslím si, že SG1 vznikla len kvôli ťahaniu peňazí z fanúšikom, kvôli tomuto faktu vznikali skôr jej ďalšie a ďalšie série a niekedy to až kole oči. Ale nebyť toho, asi by sme sa nikdy nedočkali Ori, ktorí sú snáď ešte zaujímavejším protivníkom ako Goa'uldi a príchod tak skvelých postáv akými sú Vala Mal Doran či Cameron Mitchel. Kvalitná televízna zábava ale najlepšie sci-fi? Určite nie. 80% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,4milióna(na 1 epizódu)║ __Stargate SG-1: 9.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $3,936,547 //počet predaných kusov 107,920 ║ __Stargate SG-1: 10.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $5,196,897 //počet predaných kusov 167,412 ║ __Richard Dean Anderson presedlal na sci-fi a sadne mu to ale takýchto podobných vesmírnych seriálov tu už bolo spomeniem aspoň dlhoročný Star Trek či Babylon 5, ktorý mali omnoho kvalitnejšie zostavené príbehy, ktoré dokázali aj zaujať. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

HB je fenomén, který mě bral už od začátku. Je.to sice propagace USA (mnohdy o sobě nepokrytě mluví jako o těch nejlepších na planetě), když to ale vezmu kolem a kolem, asi bych jim tu Bránu nechala. Hlavní postavy překypují charismatem (Jack), roztomilostí (Daniel), naivitou a arogancí (Samantha), duševní i fyzickou silou (Teal´c) a moudrostí a rozvahou (gen. Hammond). Škála mimozemšťanů je také nepřeberná. Nejvíce jsem si oblíbila goaulda Baala. Nemůžu si pomoct, ale je to prostě super chlápek hláškující:(cca) "240 programů a na žádný se nedá dívat" a přitom kouká na digitální hodinky, "Abych použil lidský eufemismus proč schovávat jehlu v kupce sena když máte k dispozici stoh", nebo vytáhne mobil a zavolá prezidentovi: "Pane prezidente, hovořím s vámi z mé flotily na orbitě vaší planety"...Ještě bych dodala, že je dobře, že se odprostili od těch omrzlin při průchodu bránou. Je docela zajímavé porovnat první díl, kdy týmy prošly skrz a ven doslova vypadly, zvracely, motaly se a měly všude sníh a v dalších si ležérně procházejí sem a tam bez sebemenších potíží. Asi to bylo tím, že jejich brána byla tak dlouho u ledu...na 4dobré díly připadá asi 1nudnější a 1 vyloženě blbý. To je docela dobré skore. A nakonec musím pochválit i díly s Ori. Můj prvotní znázor se nepotvrdil. 10 posledních dílů jsem shlédla během dvou večerů (nocí). HB zkrátka bude navždy mým idolem. ()

Galerie (3 151)

Zajímavosti (202)

  • Materiál naquadah, ze kterého je vyrobena hvězdná brána a který je v univerzu Stargate široce využíván například pro generování energie či výrobu pancéřování, je svými vlastnostmi velice podobný uranu. Uran je též možné využít v energetice či pro výrobu jaderných zbraní, ale i například pro výrobu munice, kde se využívá jeho vysoká hustota. Vše záleží na poměru snadno štěpitelného uranu 235 a méně štěpitelného uranu 238. Jedním z hlavních rozdílů je, že neexistují žádné stabilní izotopy uranu (byť poločas rozpadu Uranu 238 je 4,468 miliard let, tedy téměř tolik, jako stáří Země), zatímco, byť se to ve Stargate nikdy neřešilo, jsou alespoň některé izotopy naquadahu patrně stabilní – jinak by jeho rozpad mohl například narušovat funkci samotné brány. (vojtaruzek)
  • Účinnost jaffské zbroje v seriálu postupně klesala, zatímco v první epizodě (Děti bohů, 1997) dokázala odolat dlouhé salvě z útočné pušky (byť v tom případě šlo o zbroj elitního osobního strážce), v pozdějších sériích byla proražena například obyčejným šípem. (vojtaruzek)
  • Vo filme z roku 1994 je planéta Abydos vzdialená milióny svetelných rokov od Zeme a úplne v inej galaxii. V seriáli je to ale opačne, Abydos je najbližšou planétou k Zemi s hviezdnou bránou a všetky cesty cez brány sú v seriáli obmedzené len na galaxiu Mliečna cesta. Pre transport do iných galaxií je nutné väčšie množstvo energie, ktoré však nevedia prirodzene pre zemskú bránu vyvinúť (okrem epizódy Piata rasa a neskoršie). (Piri)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama