Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Co to, sakra, mělo být?! Oslava krevní msty jako nejlepšího možného prostředku, jak udržet ve společnosti zákonnost? _________ Podle mě je to klišovitý snímek s nebezpečným poselstvím a zcela zjevným rasistickým vyzněním. A tím nemyslím ty tupce z KKK, ale skutečnost, že když dvojnásobnou vraždu bělochů spáchá Afroameričan, hned se na to automaticky nahlíží jako na rasový problém a nikoliv jako na kriminální. _____Filmaři to ještě podpořili tím, že mstícího se Afroameričana hraje ušlechtilý S. L. Jackson zobrazený jako muž neskutečně kladného charakteru, zatímco na druhé straně stojí ubohá, chudá, hloupá a zjevem odpuzující spodina spojená pod křídly jednoznačně odsouzeníhodného spolku. _____ Závěrečná řeč obhájce, zde v mnoha komentářích vyzdvihovaná, mě chvílemi rozesmála a chvílemi naštvala. To je totální rezignace na nějaká pravidla a zákony, ale opět jen podpoření krevní msty, tentokrát tak drásavým vylíčením utrpení malého děvčátka, až se chce pomstít i porota a tudíž je vyhráno. Slzy na tváři obhájce při vlastní řeči byl nechutný sebedojímací kýč. Nezvítězila spravedlnost, ale odplata. ______ A to nemluvím o fixlování, kterého se při procesu dopouštějí obě strany, takže se pravda musí se staženým ocasem odplížit ze soudní síně, protože tam pro ni není místo. __________ Navíc je to klišovité až blázen, snad nejhorší byl závěr, kdy se tedy dokázalo, že bílá a černá holčička si spolu můžou klidně hrát. Pokud ovšem předem černý tatínek upozorní bílého tatínka, že i taková věc je možná a bílý tatínek se chytne za nos a bílou holčičku na návštěvu k černé rodině dotáhne. Asi aby měl body až bude chtít kandidovat na soudce. HNUS! /8. 10. 12./ ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Takhle by měly vypadat všechny filmové adaptace románů. Přesto, že má předloha 600 stran, byly správně vybrány ty důležité věci a i všechny změny byly ku prospěchu věci. Závěrečná řeč pronášená Jakem (v knize ji pronáší jedna porotkyně na poradě) je nejsilnějším momentem filmu. A nevím, zda bylo úmyslem Grishama/filmařů ukázat, že americký justiční systém je padlý na hlavu, ale i to se podařilo. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Skvěle ztvárněný příběh ze soudního prostředí oblasti Mississippi. Obsazení je skutečně našlapané. Nejvíc prostoru mají Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey a Sandra Bullock. Sam je po znásilněné své dcery obviněný z vraždy dvou násilníků. Přesto, že čin spáchal se cítí nevinný. Matthew mu jako jeho advokát pomáhá se dostat na svobodu. Nemá to ale v tomto rasisty nasáklém prostředí jednoduché. Násilí a výhružkám se nevyhne jak jeho rodina, tak ani jeho blízcí. Vše se vyhrotí až do neuvěřitelných rozměrů. Zaslouží si otec znásilněné dívky dostat svobodu? "Představte si, že je bílá." ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Rozvláčné drama, kterému na jeho působivosti ubírá přepálená stopáž. Z hlediska hereckých výkonů nikdo nevybočuje z průměru, akorát Sandra Bullock se sem nehodila. Víc než jednou se film vidět nedá. Standardní kousek o síle Kuklux klanu, pomstě a americké spravedlnosti v soudní síni, tolik typické pro snímky druhé poloviny devadesátých let. Odpovědným vedoucím se stal veterán mezi režiséry a zkušený řemeslník Joel Schumacher. Díky jeho režii jsem se neunudil k smrti. 50% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Není nic nebezpečnějšího než přesvědčený blázen.“ Spousta morálních dilemat a obtížných otázek ve skoro 2 a půl hodinové podívané, která ovšem ani na chvíli nezačne nudit. Nemyslím si, že Joel Schumacher v mých očích někdy překoná nedostižnou Telefonní budku, přesto bych Čas zabíjet v jeho tvorbě řadil k těm nejlepším snímkům co natočil. V tomhle filmu se sází hlavně na pečlivě vystavěný soudní proces (při kterém se nehraje zrovna moc čistě), silné téma (korunované závěrečnou řečí obhájce), dráždivou rasovou otázku (spolu s problematikou KKK) a v neposlední řadě na kvalitní herce (zejména trojici Matthew McConaughey, Kevin Spacey a Samuel L. Jackson). Ne všem postavám jsem jejich motivy a chování úplně věřil (hlavně postřelenému policistovi), některé scény vyzněly trochu do ztracena (únos?!), rozsudek a celý ten konec mi přišly trochu naivní až pohádkové, přesto ty solidní a zasloužené 4* snímku přiklepnu. „Tys řekl, že bys mi pomohl, kdybych byl v průšvihu. No, tak teď sem v průšvihu. Co ty na to?“ ()

Galerie (26)

Zajímavosti (27)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama