Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (35)

Gympl s (r)učením omezeným - Dva nula pro Adama (2012) (epizoda) (S01E02)

  • Když se Eliška (Libuše Šafránková) zlobí na Adama (Ondřej Gregor Brzobohatý), protože si myslí, že se ji snaží připravit o vedení sboru Zvonek, ptá se ho, jestli nechce rovnou její stůl a boty. Jde o odkaz na scénu z filmu Rozpuštěný a vypuštěný (1984), kdy rozčilený policejní inspektor Trachta křičí na svého kolegu inspektora Klečku, který mu z kanceláře sebral koberec, jestli se mu náhodou nelíbí i jeho stůl, klobouk, nebo boty. (ryccoly)

Veselé příhody z natáčení (1988) (pořad)

  • Úspěšnost některých mystifikací je fakt, že některé jsou lidmi uváděny jako seriózní fakta a zajímavosti z natáčení, třebaže nejsou pravdivé. Příkladem je zajímavost z filmu Rozpuštěný a vypuštěný (1984). V ní se uvádí, že Marek Brodský si scénu vymyslel sám, jako pomstu svému otci, přičemž skutečnou inspirací je pasáž ze semináře ke hře „Vražda v salonním coupé“, ze které film vychází. (mnaucz)

Trhák (1980)

Páni kluci (1975)

  • Parní lokomotiva 310.134 "Vlkava" je jedním ze dvou dochovaných exemplářů této řady a nachází se ve sbírkách Technického muzea v Brně. Druhá identická stojí jako pomník před nádražím v Prostějově. Záběr, kde jede proti drezíně, byl později znovu použit ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný (1984), kde je pouze zrcadlově obrácen. (Stejšn)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama