Reklama

Reklama

Panství Downton: Nová éra

  • Velká Británie Downton Abbey: A New Era (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Za dobu své filmové a seriálové existence už Panství Downton zažilo ledacos, ovšem asi nikoho by nenapadlo, že se v minulosti babičky Violet (Maggie Smith) ukrývá tajemství, které může otřást základy celého šlechtického rodu Crawleyů. Vše odstartuje šokující zpráva, že se Violet stala dědičkou zámku v jižní Francii, který jí odkázal muž, s nímž se setkala v mládí. Co se mezi těmi dvěma mohlo odehrát, že si na ni po tolika letech vzpomněl ve své závěti a odkázal jí takové bohatství? Část rodiny nadšeně vyráží na Francouzskou riviéru, aby nově nabytou nemovitost prozkoumala, skeptický Violetin syn Robert (Hugh Bonneville) má však podezření, že se za dědictvím zámku může skrývat příběh, který by raději neslyšel. Vlády na Downtonem se po dobu Robertovy nepřítomnosti ujala jeho nejstarší dcera Mary (Michelle Dockery), která se musí vypořádat s invazí amerických filmařů, kteří v kulisách nádherného zámku hodlají natočit pravý hollywoodský biják. Střet upjatých britských tradic s americkou bezstarostností a rovnoprávností by mohl mít jen těžko zábavnější podobu, zvlášť když se do filmového natáčení aktivně zapojí i obyvatelé a zaměstnanci panství. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (60)

elanius 

všechny recenze uživatele

(65/2022) / Parádny fan service. Filmu nechýba nič čo nás tak bavilo na seriály. Som rád, že sa podarilo znovu dať dokopy starú partiu a ešte k tomu pridať Dominica Westa, výborný výber. Myslím, že človeku ktorý nepozeral pôvodný seriál film moc nedá. Vsetky tie referencie, vzťahy, narážky, bez znalosti seriálu sa v tom divák nevyzná. Dufam, že sa ešte tvorcovia vrátia s ďalšími filmami. Hodnotím trochu neobjektívne ako verný fanúšik. (9/10) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Když před dvaceti lety Julian Fellowes vyhrál Oscara za původní scénář ke Gosford Parku, jistě netušil, že o pár let později vytvoří podobně laděný seriálový fenoném se dvěma filmovými pokračováními. Panství Downton se v posledních letech stalo kultem na poli historických kostýmních dramat a bylo opravdu milé po třech letech opět zavítat do starého známého Downton Abbey a vidět své oblíbené charaktery v nových životních peripetiích. Při hodnocení filmu plným počtem hvězdiček jsem samozřejmě ovlivněn tím, že jsem fanoušek seriálu a mám všeobecně rád filmy podobného žánru. Chvílemi to může působit kýčovitě, jako by se jednalo o příběh z červené knihovny, v němž člověk tuší, jakým směrem se bude děj vyvíjet - přesto jsem se ale nechal opět na dvě hodiny unést o necelé století zpět, do časů honosných panství, strojené mluvy a nádherných kostýmů. Líbilo se mi, že se snímek soustředil na dvě dějové linie, přičemž každá měla své kouzlo - zatímco slunný jih Francie působil exoticky, na panství se (byť přehnaně řečeno) psaly dějiny v podobě přechodu němého filmu k mluvenému. Tentokrát se ve filmu ani moc neintrikovalo (oproti jedničce), nýbrž se odkrývala minulost a zároveň se i uzavírala budoucnost některých postav. O největších porci zábavy se postarala opět hraběnka vdova, ale i Carson a Moseley. Vedle humorné a historicko-umělecké linie došlo samozřejmě i na nejeden dojemný moment, u něhož se skalní fanoušci nechají lapit do "cibulových osidel" o to více - i přesto, že tvůrci v závěru lehce okatě tlačili na pilu, byl to zkrátka "doják". Jednou z nejsilnějších scén ve filmu byla pro mě rozmluva mezi paní Hughesovou a Thomasem o jeho nelehkém životním údělu. I když by se našlo několik mušek (zejména v závěru), byl jsem v kině spokojený a nechal jsem se opět pohltit příběhy svých oblíbených postav. Slabších pět hvězdiček! ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

druhý celovečerní přírůstek do universa Downton Abbey si opět jede to svoje. Je tu sice hned několik dramatických zápletek, ale krom emotivního (leč lehce očekávatelného) závěru se vlastně žádné extra velké drama nekoná a celá nová éra je opět spíš příjemným kouskem primárně pro fanoušky, který přinese přesně to co se od něj čeká...75% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ale jo, za mě lepší než celovečerák minulý. Seriál mám ráda, takže mi to sedlo. Obávám se ale, že divák, který uvidí jen toto, spokojený nebude. Táňu Medveckou mám moc ráda, hlas Aleny Vránové při dabingu Maggie Smith mi ale chyběl. Kostýmy krásné, obsazení fajn, děj tentokrát zpestřený natáčením filmu, vidět sluhy ve večerních róbách byla vážně sranda, v pohodě oddechovka. A jasně že je to takový načančaný cajdáček k vínku pro vousaté divačky ;), ale i toho třeba. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Řada šťastných příhod. Díky nové lokaci ještě optimističtější podívaná, která možná první film nepřekonává měřítkem, ale nějakým zázrakem dokáže epizodky mnoha a mnoha postav poskládat do dvou samostatně funkčních mile hořkosladkých linek, překlenout (divácké) generace a v duchu britštějším než britském nejspíš i definitivně uzavřít osudy dnes již legendárního klanu. Přes slzy jsem neviděl na plátno a stejně mi úsměv neslezl z tváře. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Problémy nástupu zvukového filmu v Anglii jsou inspirovány reáliemi z natáčení filmu Její zpověď (1929), ve kterém se první dabovanou herečkou stala Anny Ondráková. (NinadeL)
  • Imelda Staunton a Jim Carter (Carson) sú manželmi od roku 1983, tú majú spoločnú scénku, keď si v obchode skúšajú a kupujú klobúky. Takisto aj Laura Carmichael (Edith) a Michael Fox (Andrew) sú v skutočnosti partnermi, herečka bola počas nakrúcania niektorých častí filmu tehotná. V marci 2021 sa im narodil syn. (vydumnica)

Reklama

Reklama