Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1993. Obávaný bodyguard je zastřelen v tiché ulici. Další nájemná vražda, kterou musí vyřešit pražské 1. oddělení. Vyřizují si tu účty vládci podsvětí? Zločinů přibývá, každý týden další mrtví, mafiáni mají pocit, že tahají za delší konec provazu, a mnohý z policistů přemýšlí, jestli nemá přejít na druhou stranu zákona. (Česká televize)

(více)

Recenze (147)

brzozin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám z toho smíšené pocity. Atmosféra a výprava sedí dokonale. Takhle přesně si devadesátky pamatuji. Ale samotný děj a postavy mi moc nesedly. Na to, jaký to má olbřímí marketing, kdy snad nemine den, aby o tomhle seriálu nepsala všechna online média, je to taková průměrná detektivka. Neurazí, nenadchne. Když to srovnám s fantastickými Případy 1. oddělení, tak tady v podstatě úplně chybí charaktery. Všichni jsou takoví jakoby šediví, bez tvaru, chuti a zápachu. Jediné výrazné postavy, které nemizí v té šedi svetrů a manšetráků jsou Jonák a Mrázek. Oba se tu ale jen mihnou. Zejména u Mrázka, ktereho tvůrci absolutně nedokázali vytěžit, je to škoda nevyužitého potenciálu. A obávám se, že se to do budoucna moc nezmění. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Devadesátky byly jízda. Já si je užil jako studentík a nějaké vraždy jsem vnímal jen z televizních zpráv. Každopádně kdo v té době začal podnikat, mohl se snadno dostat do skutečné džungle plné mafiánů, kde šlo o kejhák. Policie byla ještě pořád útvar stojící na vratkých nohách a i když se zavedených mordpart moc změna režimu netýkala o to hustější časy jim nastaly, protože se s vraždami rotrhl najednou v tom tržním kapitalismu pytel. Byl jsem na to celkem zvědavý. Přeci jen to třicet let zpátky a to už není jednoduchá doba na natáčení pokud to má vypadat autenticky. Naštěstí Favoritů má ještě každý plnou garáž a hifi věží také, takže exteriéry i interiéry se celkem povedly. Finger, Fridrich klasika, Sokol mi tam naprosto nesedí. Přitom v Rédlovi byl super. Samozřejmě best of byl Milan Novotný coby Jonák. Hrál dobře, ale hlavní tíhu úspěchu zajistili maskéři. Ta ovce na hlavě, ty prsteny, prostě bomba. Kdo hrál skvěle byl Albert Čuba, bohužel a to mi vadilo dost - Mrázkovi nebyl vůbec podobný i když měl devadesátkový ohoz. Celý první díl mi přišel strašně krátký. Na to co tam v úvodu rozjeli to bylo strašně rychle ukončeno dvěma větami v závěrečných titulcích... Takže víc se mi líbilo dobové ztvárnění prostředí než samotná zápletka. Uvidíme jak se to rozjede dál, dávám tomu ještě určitě šanci. 3 náboje do škorpíku. * * * ()

Reklama

Plastík 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se těšil, jaké to bude. Nesklamali mě. Sokola jsem se bál, ale moc mile překvapil. Pagáčová je moc přijemná herečka. Finger je taky dobře naštvanej, ale moc topornej. Ale asi to skvěle odpovídá době. Bartoš dost dobrý, ale více neznám - líbil se mi. A Frydrich se té role taky chopil pěkně. Tvůrci se moc vytáhli, tímto dílem. Zločinci jsou tak moc skvěle zahraní. Paráda. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takové milé připomenutí absolutně beztrestné doby, která dodnes zanechala naše města či kraje na pospas mafiánům spolupracujících s policií a ovládající důležité posty na úřadech aj. Dodnes by o tom mohlo vyprávět např. Mostecko - potažmo Litvínovsko, kde to ještě různí mafiánští hajzlové a političtí odpadlíci drží v rukách. Absolutně ale selhala atmosféra, kdy se více dbalo na vizáž doby než na jednotlivé charaktery a drsnost prostředí......nezvládnutá atmosféra. Chybí tomu napětí a emoce zaznamenávající absurditu té doby. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dám tři hvězdy, protože fakt mizerná kamera, tu taky měli nechat devadesátkovou, jestli chtěli evokovat tu dobu, a ne moderně mileniální rozklepanou a rozzoomovanou. A taky že není co díl, to jeden uzavřený případ, což je schéma, které u 1. oddělení fungovalo a skvěle. Jinak ale výprava, herci, hlášky, uvěřitelnost, vše na vysoké úrovni a moc se mi to líbilo. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (19)

  • V díle je zmíněno, že v roce 1974 byl Antonín Běla (Richard Němec) hlavním podezřelým v případu přepadané pošty na pražském Těšnově, při kterém byl zastřelen jeden příslušník VB. Tím byl teprve 24letý strážmistr Jiří Velíšek, příbuzný Michala Velíška, střihače TV Nova, jenž byl později rovněž v Praze zastřelen. Tomuto zločinu se věnuje i epizoda Smrt novináře (2014) seriálu Případy 1. oddělení (od r. 2014), který na Devadesátky přímo navazuje. (Šéfik)
  • Na konci epizody říká postava majora Pauříka (Vasil Fridrich), že jeden z policejních kolegů dělá na Roubalovi. Ve stejném roce, kdy se seriál odehrává, totiž řádil sériový vrah Ivan Roubal. (Punisher)
  • Byt poručíka se nachází na sídlišti Vlasta v Edenu. Za okny jsou mimochodem vidět novostavby, které v devadesátých letech ještě nestály. Policejní popíjení se odehrává v Café Nona ve 3. patře Nové scény Národního divadla v Praze. Potyčka mezi dvěma partami Číňanů, kam jede policejní výjezd, se natáčela před restaurací Peking na Praze 4 v ulici Milevská 1097/20, jenž má nepřehlédnutelný exteriér a byla otevřená v roce 1993. Vila Antonína Běly se nachází v ulici Nad Parkem 1347 v Praze-Zbraslavi. Vilu Jana Janovského najdeme v ulici Na viničních horách 46 v Praze-Dejvicích. Konference v hotelu Orlík se točila na adrese Vystrkov 179. Zde se koná celostátní setkání kriminalistů. Místem natáčení firmy Auto Plavec se stalo Depo Hostivař v Praze. (formelin)

Reklama

Reklama