Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1993. Obávaný bodyguard je zastřelen v tiché ulici. Další nájemná vražda, kterou musí vyřešit pražské 1. oddělení. Vyřizují si tu účty vládci podsvětí? Zločinů přibývá, každý týden další mrtví, mafiáni mají pocit, že tahají za delší konec provazu, a mnohý z policistů přemýšlí, jestli nemá přejít na druhou stranu zákona. (Česká televize)

(více)

Recenze (147)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost mě zklamalo to zakončení, jednak Běla a Mrázek se mohli táhnout celým seriálem a jednak to byli ustřihlý strašně brutálně. Retro atsmoféra vynikající. Jonák se poved dokonale, líbil se mě i takový detail, kdo všechno s Jonákem kámošil, protože v dnešní době ti samí nám v mediích kažou o demokracii a svobodě, ano ano myslím tím řást českých umělců. Vrátil jsem do mladí, do lete, které ano jsou brána jako divoká, ale na druhou stranu v porovnání s dnešní dobou i svobodná. Na další díly se těším a to je hlavní. ()

Muff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šílená kamera se nejspíš potáhne celým seriálem, takže mi znemožní dát plné hodnocení. Pěkný rozjezd seriálu, tempo ještě docela pozvolné (proti třeba druhému šílenému dílu), což mi vyhovovalo. Role zahrané velmi civilně, bez přehrávání. Otevřený konec se doufám dočká uzavření v některém z dalších dílů. ()

Reklama

jefff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to jiné než Případy 1. oddělení a asi to tak má být. Na straně druhé si z "Případů" převzali opravdovost, policejní dřinu a autentičnost. Bál jsem se, že v přemíře devadesátkové stylovosti se utopí příběh, ale případ má hlavní pozornost a vizuál jen dokresluje atmosféru. Tak to má být a tak to většinou ve "stylově" orientovaných seriálech nebo filmech u nás nefunguje. Sokola úplně rád jako herce nemám, ale tady nemá prostor pro strhávání pozornosti a jeh civilní projev funguje. Líbí se mi správnější šéf Vasil Fridrich. Paráda. Konečně zase peckový seriál. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Připomínka devadesátých let na mě působila tak realisticky, až se mi dělalo zle z toho, co všechno se dělo. Včetně výroku Klause z úvodu. Na konci sice tvůrci připomněli Bělu a Mrázka, ale ještě nevím, proč nám tají jak dopadl dnešní případ. Ovšem jako největší slabinu vidím nevýrazného představitele Kozáka. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já si nemůžu pomoct, ale tenhle pelmel byl fakt moc. Zrychlený průřez takových postav podsvětí, který se tam mihnou dvakrát? Jako fakt. Vyšetrovací metody dejme tomu, ale jinak jste v rychlíku, berličky, že se přehoupne mě na další roky a jsme stále na místě je sice na zrychlení hrozně fajn, ale trpí tím postavy. To kdo psal o kameře má jen pravdu. Jak tohle může být dílo. I v 50 letech dokázal držet kameru lépe. Nevím co tenhle výmysl má znamenat. Herecky taky nespadnete na držku a jediný Jonák v podání Novotnýho je jediná postava která chytne hned. Vlastně to jediný si každý pamatuje. Atmosféra standartní, protože narvat starý svetry a starší auta už umí každý. Kromě toho novějšího balkónu s okny, to se nepovedlo. Drželo mě jen téma a druhý díl jen hodím, že bude snad opět Jonák, ale doufám hlavně, že to bude konzistentnější, než tenhle výstřel do tmy.50% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (19)

  • Tento díl se vrací k nájemné vraždě Jiřího Vrby v roce 1993 v Praze. V seriálu je vtipně „botanicky“ přejmenován na Jívu. (rakovnik)
  • Na konci epizody říká postava majora Pauříka (Vasil Fridrich), že jeden z policejních kolegů dělá na Roubalovi. Ve stejném roce, kdy se seriál odehrává, totiž řádil sériový vrah Ivan Roubal. (Punisher)
  • V díle je zmíněno, že v roce 1974 byl Antonín Běla (Richard Němec) hlavním podezřelým v případu přepadané pošty na pražském Těšnově, při kterém byl zastřelen jeden příslušník VB. Tím byl teprve 24letý strážmistr Jiří Velíšek, příbuzný Michala Velíška, střihače TV Nova, jenž byl později rovněž v Praze zastřelen. Tomuto zločinu se věnuje i epizoda Smrt novináře (2014) seriálu Případy 1. oddělení (od r. 2014), který na Devadesátky přímo navazuje. (Šéfik)

Reklama

Reklama