Reklama

Reklama

Predátor: Kořist

Trailer 1

VOD (1)

Predátor: Kořist se odehrává ve světě národa Komančů na počátku 18. století a je příběhem mladé ženy, vysoce schopné bojovnice, která se zoufale snaží ochránit svůj lid před hrozícím nebezpečím. Pronásleduje svou kořist, a nakonec se jí postaví. Ukáže se, že její kořist je vysoce vyvinutý mimozemský predátor s technicky vyspělým arzenálem, což vyústí v krutý a děsivý souboj mezi oběma protivníky. (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (997)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Naru je odhodlaná bojovníčka z kmeňa Komančov, ktorá chce svojmu kmeňu dokázať, že sa schopnosťami dokáže vyrovnať mužským lovcom. Uprostred jednej výpravy narazí na predátora, ktorý nepochádza z tejto zeme. Napriek nedostatočnému arzenálu sa tomuto netvorovi neváha postaviť a urobiť čokolvek, aby ochránila svojich blízkych. - Dan Trachtenberg nesklamal a vytvoril ďalšiu pecku. Pevne dúfam, že bude divákmi pozitívne prijatá, pretože nedať toto do kín je hriech, ale je velmi lahké odhadnúť, prečo to do kín nešlo. Hororový žáner tu síce nehraje prím, ale aj tak ma to velmi bavilo. Casting hlavnej postavy sa vydaril na jednotku a konečne vznikol v rámci žánru ženský charakter, ktorý je uveritelne napísaný a pripomína staré dobré časy, kedy silné ženy boli základom hororu. V rámci reálií je film taktiež ohurujúci, pričom ma fascinovalo aj to, že sa tu objavuje aj pôvodný jazyk Komančov, ktorým už hovorí len pár dôchodcov v Oklahome. Milovníkov akcie film poteší tiež, pretože už len sledovanie súbojov medzi osobami vyzbrojenými lukmi a šípmi a predátorom, ktorý používa tie najvyspelejšie technológie, je prinajmenšom zaujímavý. Digitálne efekty sú tiež na top úrovni, takže celkovo mi to vychádza na velmi silné štyri hviezdičky a v podstate jediné, čo mi tu chýbalo, boli praktické gore efekty. Inak ale jeden z najzábavnejších filmov, ktoré som za posledných pár rokov videl. Dan Trachtenberg sa stáva zárukou kvality a dúfam, že na jeho ďalší počin nebude treba čakať niekolko rokov. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dan Trachtenberg oživil značku predátora a byť po prvních trailerech filmu nikdo nevěřil, tak se jedná o úspěch a já jsem taky spokojen. Oceňuji, že se Prey odehrává za období komančů. Má to nádech Apocalypta a drsných filmů s indiány moc nemáme, v hororovém subžánru už vůbec ne, takže období i prostředí kvituji. Líbilo se mi, že se první polovinu film tváří jako Survival, kde sledujeme spousta zvířat, která se vzájemně loví ( puma, medvěd, vlk, had, zajíc). Klidně bych si dokázal představit celý film, kde se hromada CGI zvířat navzájem požířá v džungli za doprovodu hutného eRka, to bych asi zešílel ( tak snad se jednou dočkám). Predátor se pomalu seznamuje s novou planetou a hodně času je tu věnováno lovu, což mě bavilo. Druhá půlka se promění ve slušné akční inferno, kde predátor zaútočí na francouzské kolonizátory a to patří k nejlepší scéně filmu, povedl se i závěrečný duel. Jsou tu působivé smrti, byť gore mohlo být ještě výživnější, ale je dostačující. Amber Midthunter je sympatická a v boji překvapivě šikovná, takže jsem neměl problém ji věřit. Povedla se také hudba i atmosféra. Jediný menší problém mám s Predátorovou invisible kamufláží, která na mě nepůsobila dobrým dojmem, ale jakmile se fešák ukázal v plné kráse, tak už jsem byl spokojen. Pro novou generaci, která si starého Predátora nejspíš už nepustí si myslím, že Prey je parádní zářez do predátoří frančízy. Příběh 3/5, Humor 0/5, Násilí 4/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 4/5, Emoce 2/5, Herci 3/5. 8/10. ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Reflex.cz, 7.8.2022: "Nekompromisně brutální Predátor: Kořist je nejlepší predátorský film od legendární jedničky" - well yes, but actually no. A spoiler alert!... Tak za prvé, stopáž je hodina a půl, přičemž v první hodině se absolutně nic nestane. Pak se to sice rozjede, souboje jsou ok, dobrá choreografie, jsou nápadité, pěkně krvavé. Ale to je všechno. No a finální souboj indiánky s predátorem, to už je naprostej výsměch jedničce do ksichtu. Arnie měl co dělat a Komančka ho zvládne levou zadní, jako lol. Prostě bída. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tahle série to měla u fanoušků dlouhé roky dost nahnuté a obdivovatel tohohle špinavého béčka Shane Black osud nemilosrdného lovce zašlapal ještě hlouběji, když před čtyřmi lety vypustil do světa evidentně přetáčený, v akci nepřehledný a v zápletce překombinovaný guláš. Důstojný zářez přesto přišel. Tvůrci skvěle využívají zvolené prostředí panenské přírody, děj přesunuli kamsi na indiánské území někdy na začátek 18. století, trpělivě si připravují půdu pro blížící se akci, výtečně pracují s atmosférou, a hlavně coby hlavního protivníka zvolili indiánskou dívku Naru, která dostává od svých vrstevníků sodu, protože nerespektuje jasně rozdělené role (muže-ženy). A pak přijde nekompromisní řezničina, plná zajímavých nápadů i se spoustou poklon originálu s Arniem, který tehdy platil za základ každé pirátské VHS sbírky. Naru potvrzuje, že se s ženskými akčními hrdinkami roztrhl pytel, nicméně je ostrá a hlavně mazaná, takže vesmírný lovec to má snazší spíš s prvními severoamerickými osadníky. Výsledek se svým stylem od svých předchůdců v mnohém odlišuje, moc dobře se na něj kouká, nicméně jsem čekal trochu víc zatnutých palců a momentů, které bych si chtěl hned zopakovat. Ztvárněný střet ve stylu Davida a Goliáše není tak syrový a úderný, jak bych si přál, charismatické hromotluky Arnolda Schwarzeneggera, Billa Dukea či Carla Weatherse vystřídala, no, fajn okatá holka. A určitě musím zmínit to obří množství náhod a štěstíčka, které ji provází, lovec totiž místy (vesměs když stojí proti němu ona) působí jako neschopný trouba, který čeká, z které strany to koupí. Právě jeho natvrdlost je do očí bijící. Čtyři hvězdy si ale zaslouží. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Koncept nového Predátora se mi líbil, přenesení do začátku 18. století! (září 1719) bylo chytré. Je zde velká inspirace původním Predátorem, což mi vůbec nevadilo, občas si tedy filmaři s divákem zašpásovali... Když se Naru vydrápe z bažiny obalená bahnem a opře se o shluk větví, tak jsem úplně viděl tu scénu se Schwarzeneggerem. Tedy Naru...paličatá, umíněná, nepříliš sympatická a tak trochu (hodně) feministická hrdinka - připomene Alexu Woodsovou z Vetřelec vs. Predátor. Ale rozhodně si nemyslím, že by byla pouze odrazem dnešní doby. Ostatně nejen u indiánů musely často bojovat či lovit i ženy. Jen je prostě ve stínu mužských lovců. Francouzští kolonizátoři jsou zde v horším světle než Predátor, což jistě odpovídá skutečnosti, páč ještě v minulém století se v Kanadě s indiány vůbec nemazali. Krásná příroda je přidanou hodnotou - lesy, pláně, řeka. Dal bych plný počet, ale - rozjezd byl až příliš dlouhý, některá zvířata (medvěd, puma, vlk) až neumětelsky digitální a Predátorova držka se mi moc nezamlouvala, preferuji původní. Kvituji masomlejn, na který nakonec došlo v plné parádě. Velmi dobré a v kině bych to býval rozhodně uvítal. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (31)

  • Predátor: Kořist se stal ihned po uvedení na streamovací platformu Hulu nejsledovanějším filmem v historii této platformy. (HellFire)
  • Pistole Raphael Adolini 1715, která se dostane ke konci filmu hlavní hrdince do rukou, je ta samá zbraň, kterou jsme mohli vidět na konci filmu Predátor 2 (1990). V komiksu samotná pistole odkazuje na španělskou křesadlovou pistoli vyrobenou v roce 1715, kterou vlastnil francouzský kapitán pirátské galeony Raphael Adolini. V roce 1718 se proti Adolinimu posádka vzbouřila, což vedlo k jeho smrti. Když umíral, dal pistoli Predátorovi (Yautja Greyback – šedohřbet), který mu v boji pomohl. V roce 1997 pak dal Predátor pistoli poručíku Miku Harriganovi poté, co zabil Predátora (City Huntera – městský lovec). Avšak tvůrci nemohli použít původní rekvizitu pistole z filmu Predátor 2, protože nevěděli, kde se tato původní rekvizita nachází a předpokládali, že je nedostupná v archivech studia FOX. Požádali tedy o její výrobu rekvizitáře Jamese Rosenthala, který náhodou na kanále YouTube uviděl video fanouška vyrábějícího rekvizity zbraní, a který měl repliku pistole z Predátora 2 v daném videu za sebou na polici. Ve filmu je tak použita replika od tohoto výrobce replik. Z toho důvodu se replika pistole mírně liší od té původní z Predátora 2. Písmo i letopočet mají lehce odlišný typ písma a spoušť má odlišný tvar a je v lučíku umístěna v jiné pozici. (Muffino)
  • První díl knižní trilogie „Aliens vs. Predator“ nese podtitul „Prey“, tedy „Kořist“, stejně jako název tohoto snímku. (M.Šalda)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Vetřelec má název i datum natáčení

Nový Vetřelec má název i datum natáčení

22.12.2022

Vesmírný teror se vrací. Po několika nezdarech týkajících se projektů navazujících na svět klasického hororového sci-fi Vetřelec z roku 1979 se nyní zdá, že nového snímku se už s 99 %… (více)

Pokračování Planety opic má název i obsazení

Pokračování Planety opic má název i obsazení

29.09.2022

Pokračování Planety opic ponese oficiální název Kingdom of the Planet of the Apes, tedy Království Planety opic, přičemž studio 20th Century oznámilo, že začátek natáčení vypukne už za měsíc. V… (více)

Reklama

Reklama