Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (714)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že Ed neměl ani špetku filmařského talentu - pokud byl ve skutečnosti jenom z poloviny takový nadšenec a dobrák jak ho zahrál Johnny Depp, musí mu prostě každý fandit. Asi tak, jak mu fandil i Tim Burton, protože jinak by o něm nemohl natočit dílo tak kouzelně nadšené (Woodův entuziasmus do natáčení a hledání financí nezná mezí), dekadentní, hrůzostrašné (mechanická chobotnice požírající Bélu Lugosiho, ovšem za absence motoru k pohybu chapadly), ale i romantické ("Víš, ještě jsem to žádné dívce na první schůzce neřekl, ale nechci, abys mě kvůli tomu opustila později - rád nosím ženské šaty" "Jsi teplej?" "Ne" "OK" "OK?" "OK" ":-)"). Popravdě řečeno - docela jsem dostala chuť si některý z Woodových filmů opatřit a podívat se, jaké vlastně jsou Glen or Glenda nebo Plan 9 From Outer Space ve skutečnosti. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nezvyklá biografie asi nejhoršího režiséra všech dob, Edwarda Wooda, Jr. Zřejmě oprávněně označovaného za nejhoršího, protože jen ukázky z natáčení jeho "děl" v tomto filmu mi opravdu utkvěly nadlouho v paměti ("dokonalý" zápas Lugosiho s chobotnicí, UFO zavěšené na provázku). Přesto bych se rád s jeho filmy seznámil na vlastní oči. Co ale na Edovi bylo naprosto odzbrojující, to bylo jeho nadšení. Naprostý nedostatek talentu mu vůbec nevadil a s ohromným entuziasmem se znovu a znovu vrhal do toho kolotoče, který se kolem natáčení každého filmu roztočí. Za to jeho nadšení by si zasloužil být uveden do filmové síně slávy. :) ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

75% - Upřímně řečeno nevím, jestli se tady Burton snažil navodit atmosféru okolo „slavného“ režiséra tím, že použil pár jeho „fíglů“, ale tento film jsem mu zkrátka nezbaštil. Vše při tom začalo slibně. Po teatrální ouvertuře skvělý začátek s parádním úvodním záběrem, a s velmi působivou hudbou Howarda Shorea. Film začínal splňovat má vysoká očekávání. Pak ale nastalo časté opakování téhož. Jak dějově, tak i hudebně. Logika citací Labutího jezera mi rozhodně ušla (viz diskuze). Díky různým nepřesvědčivým elementům scénáře na mě Johnny Depp po čase začal působit jako parodie sebe sama, a já přestal rozumět smyslu existence tohoto filmu. Nehodnotím tento film kriticky proto, že bych neměl rád transvestity, či holywoodské „legendy“. Ed Wood mě prostě kromě svých Burtonovsko-atmosferických triků, či Bélových strhujících monologů s náhle rozšířeným hudebním podbarvením prakticky ničím nezaujal. Na film se krásně dívá, stojí za shlédnutí, ale kdybych nebyl býval od něj tolik čekal, byl bych býval nebyl tak zklamán…Proto "jen" 4* ;o) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film o filmu, to je profláklá záležitost, ale film o režisérovi, to už se jen tak nevidí a navíc, tohle není ledajaký film a není ani o ledajakém režisérovi, je přímo o tom nejhorším režisérovi všech dob... Edward D. Wood, Jr, král nejhorších a nejdebilnějších horrorů pod sluncem (resp. měsícem) a přesto od něj nemusíte znát ani jeden film, abyste si dokázali Burtonova Ed wooda vychutnat. Škola hrou je totiž hadra, tohle je biografie v tom nejzábavnějším stylu, ale vůbec se nejedná o nějaké zesměšňování. Burton naopak Ed Woodovi vzdává spíše jakousi poctu a obdiv k jeho nadšení a entusiasmu, který nezná hranic. Komické jsou tak situace kdy např. Ed Wood na každý nepovedený záběr řekne s úsměvem "perfect", nebo když na osočení, že natočil nejhorší film všech dob reaguje, že ten příští bude jistě lepší. Je to milé a odhadnout přesnou míru tohoto inteligentního humoru určitě nebylo jednoduché, Burton to však zvládl a nebyl jediný, kdo prokázal svůj talent. Depp byl kouzelný a spolu s Landauem předvedli mistrný výkon... Nevím, co vytknout, ale zase na 5* se mi to jaksi nelíbilo. 8/10 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Ed Wood by byl poctěn, kdyby věděl, že osobnost kalibru Tima Burtona o něm natočila životopisný snímek:) Geniální úvodní titulky identické s těmi v Plánu 9. Johnny Depp jako "nejhorší režisér všech dob", Martin Landau jako legendární Bela Lugosi a Lisa Marie jako Vampira. Jo, Ed byl maník, ten by to dneska ještě všem natřel:) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Raná verze scénáře (tzv. treatment) byla hotová za šest dní. (don corleone)
  • Johnny Depp (Ed Wood) si po natáčení filmu koupil dům v Las Vegas, který dříve patřil Belovi Lugosimu. Herec si v něm nechal vybudovat upíří místnost, dekorovanou upírskými maskami, kápěmi, tesáky, špičáky a plakáty slavných upírských filmů. Nechybí v něm ani vzácná kopie románu „Drákula“ Brama Stokera. Dům, který je známý pod jménem „Hrad“, stál Deppa kolem 2,3 milionů amerických dolarů. (Timy68)
  • Ak budete snímku pozerať v originálnom znení, na premiére filmu Nevěsta monstra (1955) môžete počuť, ako na Lugosiho (Martin Landau) niekto zakričí "Mr. Landau!” (classic)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama