Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden pašerák se zlatem, jeden zabiják s buřinkou, tři ženy s grácií. Protřepat, nemíchat... Sean Connery v hlavní roli britského filmu oceněného Oscarem. Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem (Gert Fröbe). Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu. Hodlá se vloupat do nejstřeženějšího sejfu na Zemi, do pevnosti Fort Knox, kde je uskladněn státní poklad USA. Tamní tuny zlata však Goldfinger nechce ukrást, nýbrž zamořit s pomocí malé atomové bomby. Jeho vlastní zásoby drahého kovu tak na trhu zdesetinásobí svou hodnotu. James Bond se s Goldfingerem seznámí na golfu; a od začátku je každému z nich zřejmé, že jejich setkání znamená začátek nesmiřitelného boje. Agent 007 v něm bude odkázán na několik tajných zbraní od zbrojíře Q, na své schopnosti a v neposlední řadě i na svůj osobní šarm... Goldfinger je v bondovské filmografii považován za jeden z nejzdařilejších a nejtypičtějších dílů, který se stal vzorem pro všechna další pokračování. Obsahuje řadu ikonických obrazů bondovského mýtu, které byly později – nejen v bondovkách – mnohokrát citovány a variovány (mj. mrtvá milenka, potřená od hlavy po paty zlatem, padouchova záliba v nekalém sportovním soutěžení, Bondovo auto Aston Martin DB5, roztomile komplikované technické vymoženosti, oddělení vývoje tajných zbraní atd.). „Uzákonilo" se zde i pravidlo předtitulkové akční sekvence, která nemá s dalším dějem přímou souvislost. S pomocí nevídané reklamní kampaně, zahrnující mimo jiné i sérii bondovských hraček, dosáhl Goldfinger mimořádně příznivé návštěvnosti. Kladně jej však přijala i kritika. Právě s Goldfingerem se tak naplno rozběhla bondovská mašinérie, která během neuvěřitelných padesáti let od svého vzniku získala miliardy (!) diváků. Zvukař Norman Wanstall byl oceněn Oscarem za zvukové efekty. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (554)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pro mne jedna z nejlepších bondovek, alespoň z těch prvních. Tentokrát je protřepán více Double O Seven než jeho protivník milovník zlata Goldfinger se svým svalnatým asijským strážcem. Klasikou tohoto dílu je jedna z Bond girls natřená zlatou barvou, auto Aston Martin upravené k všestrannému boji i památný golfový zápas, naopak ubylo akčních scén. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=94UpZMvUvEk ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bol som spokojný. Dobrého Bonda som bez väčšej námahy odlíšil od zlého Goldfingera, ktorého som si pamätal ešte ako vraha z filmu Stalo sa za bieleho dňa. Ľahko zapamätateľná pesnička navrch, tak čo by ešte niekto chcel? Vo vzduchu tak ostala visieť iba jedna nezodpovedaná otázka: Ako prepchali Goldfingera tým malým okienkom v lietadle? ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Úvodní song intonačně ohromí a dá se přirovnat například ke Goldeneye Tiny Turner. Dál už je to ale bohužel slabší oproti předešlému dílu, ačkoliv je to na první pohled ohromující, vysokorozpočtová eye-candy jízda té doby. Možná to tehdy fanouškům trochu zastínilo mozek a dnes už je hodnocení těžko objektivní, protože sentiment dělá svoje, ale Goldfinger nemůže být lepší film než předešlý díl. Je trestuhodně jednoduchý, přímočarý a chybí různé scénáristické smyčky - jako například v minulém díle přesah politického konfliktu. Místo krásných lokací tu máme vězněného Conneryho, namísto ponurosti a tvrdých soubojů je tu Pan Tau a bondgirl s křestním jménem Pussy ? Co k tomu dodat. Nablýskané pozlátko, zakrylo svoje neduhy. Kvalita je horko těžko průměrná. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

#3 - Konečne sa James dostáva do toho správneho rytmu, popíja Martini a vyváža ja na bondovskom superaute. Výborný nápad s Fort Nox a vôbec celý film je obalený nádychom zlata. Veď musel byť aj pekne drahý. Efekty (laser, lietadlo) a búračky drahých áut. Nezabudnuteľný nemý šikmooký záporák s klobúkom. 80%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V součtu všech bondovek za éru prvních tří představitelů je právě tahle mojí nejoblíbenější. Connery byl v nejlepší formě a popasoval se tehdy s nejďábelštějším záporákem, který si pro sebe dokonce po vzoru Dr. No ukradl název filmu. Nejlepší na ní je samozřejmě to, že i šedesát let po svém vzniku by v dnešní konkurenci hravě obstála, jakkoli se zub času začal ve výpravnějších scénách podepisovat i na ní. ()

Galerie (332)

Zajímavosti (149)

  • Keď prichádza Oddjob (Harold Sakata) na vrakovisko, na zadnom sedadle leží zastrelený Goldfingerov spoločník. Po vystúpení Oddjoba z auta však v ďalšom zábere, kedy žeriav berie k zošrotovaniu automobil, chýba mŕtvola. (Biopler)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama