Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vyřiďte mé ženě, že ji miluji, ale jedním dechem jí k tomu dodejte, že práci hasiče miluji ještě víc.. Od Backdraftu už bylo vystříkáno hodně vody do plamenů a tak zákonitě musel přijít nějaký snímek o pár správných chlapech, kteří za každých okolností táhnou za jednu hadici. Pocta nebezpečné řeholi s mírně nadprůměrnou dávkou patosu a nevšedním koncem, který však kvůli emoční plochosti ústředních postav nedovolí naplnit požární hydranty vašimi slzami.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nech sa na tento film pozerám z akéhokoľvek uhla, stále sa nedokážem zbaviť pocitu, že je nedocenený. Čomu sa čudujem viac je, že v tomto smere pomerne neskúsený štáb nezneužil myšlienku čisto akčno-hasičskej a zameral sa viac na osudy postáv, či už tragické, rodinné alebo v akomkoľvek smere ľudské. Samozrejme aj akcie pri požiaroch sú natočené so skvelým nábojom a precíznosťou, čo dáva filmu ďalšie plus. A k tomu všetkému (ako darček) pribudli aj vynikajúci herci. Phoenixa toho ešte veľa čaká a Travoltu som nikdy neprestal mať rád, takže prekvapením by som to nenazval. Samozrejme tá dávka filmárskeho klišé tam nemôže chýbať, ale dá sa cez to preniesť. 80%. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jako by se kalendáře na chvíli vrátily na počátek 90. let, kdy se točily žánrové filmy „o chlapech pro chlapy“. Příběh šel mimo a důraz se kladl na patetické promluvy, pravé chlapácké přátelství až za hrob a pořádnou dávku adrenalinové, ale reálné akce. No a přesně do této kategorie Okrsek 49 spadá. Nechybí mu nic výše vypsaného. Jenomže o deset let později chtějí už i „retro“ vzpomínky něco víc. Absence příběhu, který byl nahrazen nijak působivými flashbacky z hasičova života, není hlavním chybějícím článkem. Filmu chybí pořádná struktura vyprávění, protože s přibývajícími minutami začnou stereotypní rodinné obrázky nudit stejně tak, jako hasičské akce, které i přes svou vybalancovanou dávku divácké atraktivnosti a realistického „dokumentarismu“ nedokáží pořádně upoutat. Hlavním divákovým nepřítelem se tak nakonec stává stopáž, která je vzhledem k tématu naprosto zbytečná a zasloužila by si prostříhat hlavně v „rodinných pasážích“. Joaqin Phoenix se snad své první pořádné hlavní role zalekl, protože v mnoha scénách působí vyjukaným dojmem kluka, kterého přistihli, jak si hraje se sirkami v seníku. O to víc si pak divák užije parádního Johna Travoltu, který je sympatický až do svého závěrečného megapatetického projevu, který musel rvát uši všem filmovým divákům, zatímco účastníkům pohřebního shromáždění balzámoval jejich smutnou duši, neboť Okrsek 49 je čistou oslavou heroického výkonu „svých amerických hochů“. Rád bych řekl (resp. napsal), že pokud divák nasadí tvrďácký úsměv a snímku se poddá, nesmírně si jej užije, jenomže na to je Okrsek 49 příliš roztěkaný mezi rodinnou soap operou a filmem „o chlapech pro chlapy“. Tak či onak na závěr smekám před filmovou partou pyrotechniků a kaskadérů, kteří se nakonec o ten adrenalin postarali, moc ho nebylo, ale stále lepší něco než nic. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

první co mě upoutalo byla hudba w.rosse. no a potom hasičský sbor baltimor. můžete se podívat, jak by vypadal váš život, když se stanete hasičem. veselé i smutné příhody od počátku vaší působnosti mezi chlapi, kteří si myslí, že zachraňovat lidi je super zábava, až po mazáctví, kdy se stanete průzkumákem. a pak jednou nepřijdete domů a venku se objeví červený auto. no a všichni budou (v tom lepším případě) oslavovat váš život. musím říct, že se mi velmi líbil zvuk. v boji s požárem, když o něco šlo, jej spolu s kamerou nechávali všichni zůčastnění vyniknout. a dojem ze záchranných akcích tak působil mnohem silněji. ale jinak: takovej normální americkej oslavnej snímek. ani ty herecký výkony mě tolik nezaujali. bohužel. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Lidé se mě vždycky ptají jak to, že hasiči běží do hořící budovy, ze které všichni ostatní utíkají ven. Odvaha, to je ta odpověď............ Scénář : Lewis Colick. Kamera : James L. Carter. Hudba : William Ross, Robbie Robertson. CHYBA VE FILMU - Když Linda pije na ex v hospodě to pití, tak v jednom záběru už ho má skoro dopité, ale v dalším jí ho trochu přibylo. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Martin O'Malley, který hraje starostu, je ve skutečnosti starostou města Baltimore. (KucC)
  • Počas hasičského výcviku mal Joaquin Phoenix (Jack Morrison) prezývku "Hollywood". Až potom, čo si získal rešpekt ostatných hasičov, mu začali hovoriť jeho skutočným menom. (misterz)
  • Ve scéně, kde je Jack Morrison (Joaquin Phoenix) v hořící továrně a propadá se s ním podlaha, upadne mu helma. Když se však propadne, následuje střih, kdy mu kape na čelo voda, a helmu opět má a nasazuje si ji. (Cundroklepac)

Reklama

Reklama