Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Historický film dle skutečnosti s velkou výpravou ( která sice vedle amerických filmů působí hodně sockózně ) dosahující vrcholu produkčních možností naší ČT i s výpomocí koprodukce, takže teoreticky bych měl plesat blahem, protože film s těmito parametry oceňuji nejvíce. Jenže ... nevadí mi, že události velkých bitev jsou pouze hlášeními v kanceláři panovnice, protože ukázat nějakou bitvu by vystřelilo rozpočet na pětinásobek, ale prostě výsledkem za ty peníze je kostýmově hezká podívaná v krásných lokacích, ale žánrově to hraničí mezi telenovelou a slabým politickým dramatem. A to se mi zdá zatraceně málo nato, že to je životní story jedné z největších panovnic naší historie. PS: Přesto se mi zdá druhá série o chlup lepší. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po třetím a čtvrtém dílu zůstává už jen pachuť. Kromě pokleslého bulvárního českého dabingu navíc historicky nepodložené fabulace z initmního života MT ve stylu Blesku a Aha. Vůči Marii Terezii urážlivé. Navíc celkově točeno záměrně v protikatolickém duchu, barokní zbožnost ukázána zkresleně jako něco perfidního a pokryteckého (v prvních dvou dílech to ještě nebylo tak okaté).... ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divácky vřele přijatá velkokapacitní středoevropská spolupráce o společném kusu novověkých dějin se po 2 letech vrátila a už jen proto, že se příběh posunul blíže k tomu zajímavějšímu období Mariiny vlády, se i kvalita samotného TV filmu dosti zlepšila. Asi nikdy nebudu mít potřebu vidět byť jeden z dílů znovu, avšak jako příjemné kostýmní drama jsem si Marii Terezii užil, zejména kvůli skvělému výkonu Vojty Kotka a trefnému přeobsazení naší mocné císařovny. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvojka je o dosť lepšia ako lovestory jednotka. Zisťujeme, že všetci mali bočné úmysly. Všetci mali nejaký bočný biznis. Marča bola mrcha čo mala dvojaký meter a Ferko nebol asi tak pod papučou ako nám to dejepis prezentuje. No iba žeby si to nejak prikrášlili a okrem nesúladu narodení a úmrtí bolo v nesúlade aj niečo iné. Kostýmy, výprava, obsadenie, všetko zo štandardom jednotky, miestami aj prekonané. Dejovo o triedu vyššie. Tie milióny sú tam cítiť. 4 z 5 ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračování počinu z roku 2017 už se mi líbilo o něco méně. U historických výpravných filmů určitě nebazíruji na akurátním ctění všech historických faktů - trocha té přidané hodnoty a fantazie tvůrců je určit třeba, nicméně v druhé části pokračování se z mého pohledu pustili až na příliš tenký led. Další slabinou je výměna hlavní představitelky - kdyby se pokračování odehrávalo o 10 let později (a ne pouze několik měsíců), nebylo by této výměně asi co vytknout - toto ale bylo krapet příliš. Hlavní představitelka navíc na tu původní příliš nenavázala, a namísto mladé odhodlané dámy tu zbyla jen lehce korpulentní fňukna. Ideální též nebyla ani výměna některých herců ve vedlejších rolích. Jinak vizuál, kostými a výprava stále velmi dobré, oproti prvnímu filmu i lepší dialogy postav. Naštěstí vedle hlavní představitelky zbylo ještě mnoho vedlejších postav které jsem si oblíbila, a díky kterým se film v mých očích udržel ještě na té slušné úrovni - i když tak trochu s přivřenýma očima. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • V začátku filmu, kdy je František (Vojtěch Kotek) se svým spolupracovníkem na cestě do manufaktury, je na záběru z ptačí perspektivy vidět nezamaskované signální a varovné pásy dlažby v chodníku včetně části značení přechodu pro chodce na komunikaci, které jsou používány až na konci 20. století. (sinjakupre)
  • Prostranství před kostelem, kde např. Trenck (Philipp Hochmair) setne hlavu svému vojákovi, se nachází v Praze na Loretánském náměstí. Rozhovor papežského nuncia (Igor Bareš) a pátera (Johannes Krisch) se natáčel v pražské Loretě. (rockboy)
  • Přestože je Vica Kerekes (Estelle / Faidra) Slovenka, byť maďarské národnosti, tak je ve slovenské verzi nadabována Zuzanou Tlučkovou, zatímco v té české se nadabovala sama. (funhouse)

Reklama

Reklama