Reklama

Reklama

Metoda Markovič: Hojer

(seriál)
  • Česko Hojer (pracovní název) (více)
Trailer
Česko, 2024, 5 h 47 min (Minutáž: 57–62 min)

Režie:

Pavel Soukup

Scénář:

Jaroslav Hruška

Kamera:

Ondřej Belica

Hudba:

Jan Richter

Hrají:

Petr Lněnička, Petr Uhlík, Sarah Haváčová, Václav Neužil ml., Adam Mišík, David Prachař, Michal Isteník, Vojtěch Kotek, Dano Heriban, Petr Reif (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář? Skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou. Seriál podle případů kriminalisty Jiřího Markoviče se zaměřuje především na jeho výjimečný vztah se sériovým vrahem Ladislavem Hojerem. Bez příkras ukazuje reálnou policejní práci v tehdejším ČSSR. Odehrává se v několika časových rovinách a na pozadí nejděsivějších vražd 70. a 80. let. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (262)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stala se věc neuvěřitelná. Viděl jsem český seriál z kriminalistickou tématikou, který mě nejen nezklamal, ale dokonce mě velmi bavil (to bylo sice neobvyklé ale ne neuvěřitelné), sejmul mě ale fakt, že za tímto zážitkem stojí Nova. Ještě několik takových překvapení a začnu snad věřit i na neposkvrněné početí největšího z tesařů. Ale to mi asi nehrozí, předpokládám, že k takovým počinům u našich komerčních televizních stanic dochází jednou, maximálně dvakrát za deset let. Předloha byla zpracována velmi slušně, herecké obsazení parádní (zejména duo Uhlík / Lněnička) a já jsem si to opravdu užil. / Poučení: Ukaž mi obsah své ledničky a já ti řeknu, kdo nebo co jsi. 4*+ ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Pošmak a nejlepší český seroš od Pustiny. Petr Lněnička vypadnul ze sedmdesátkového filmu se Sovákem a Petr Uhlík z noční můry - a dohromady to funguje výborně. Komu čest, tomu čest, tohle se fakt povedlo; a že si to půjčuje hodně z Mindhuntera mi vlastně ani nevadí. 4-5*, ale v kontextu českých seriálů je to fakt super, tak sázím maximum. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé, tohle není žádná přelomová metóda. Markovič jednoduše narazil na vraha, který se potřeboval někomu svěřit a zároveň byl dost hloupý na to, aby mu nedošlo, že policajt má primární zájem někde jinde. No a za druhé, tohle je naprostá bomba, protože herecky, atmosférou, produkcí a střihem je to v úplně jiné dimenzi, než obyčejné české seriály. Dokonce ani proslavené Případy 1. oddělení se na tohle nechytají. Je to počin o to impozantnější, že k tomu nebyl potřeba ani Trojan, ani Vetchý ani Dlouhý ani Sokol ani Pauhofová. Nezbývá než doufat, že další počin bratrské dvojice bude podobně kvalitní. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznám se, že počiny co se opírají o historii mám rád. A to nejen kvůli Markovičovi, ale i kvůli připomenutí, že i dnes mezi námi můžou existovat osoby jako byl Hojer. Za sebe se přiznám, že jsem čekal vyprávění příběhu chronologicky dle vražd jak se staly (tedy od roku 1978) ne tak jak šlo vyšetřování (tedy od poslední oběti v roce 1981 dozadu jak se již existující oběti na něj zpětně “nabalovali”). Konec mohl být s ohledem na historii jen jeden (v tom žádné překvapení). Za naprostý vopruz považuji “vedlejší vycpávková případy” a kostru vyprávění seriálu (jako celku). Celkem významný part (případ pana inženýra) se vypráví prakticky na pozadí komplet celé série spolu s Hojerem a doslova pozpátku,  což je to vyloženě ke škodě věci. Podrobněji u jednotlivých epizod. Pozn.: Tak co, bude druhá řada s názvem Metoda Markovič: Straka (o mnohem provařenějším “spartakiádním vrahovi”!?). ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kriminalisté chodí po bytě, vnímáme předčítání policejního spisu, hrůzu nevidíme, sledujeme jen vyšetřovatele a jejich reakce na to, co vidí. Vzápětí se rozbíhá hlavní linie seriálu. Říjen 1981. Stejní kriminalisté a jedna máma, která se nevrátila z večerního koncertu domů. Znásilněná, uškrcená. K výše uvedenému se ale ještě vrátíme. A nejen k tomu, verzí sociopatického zla bude víc. V každé epizodě (většinou v prologu) totiž řešíme další varovné případy sexuálního násilí. To klíčové je ale dané: Láďa Hojer a jeho vraždy. Nízké IQ, samotář, bez kamarádů. Popleta, prosťáček, ale také agresivní hovado. Nevinných dívek „mu vonělo“ víc. V centru dění pak rovněž legenda pražské mordparty Jiří Markovič, klidný a bystrý chlapík, který se rád zakousne do chleba se salámem od manželky, rád si zahraje biliár s kamarádem psychiatrem a moc rád by, aby se mladé ucho Adam Mišík naučilo klepat. S nějakou čtvrtou epizodou trochu začne vadit loudavé tempo, stejně jako opakování určitých motivů či výslechů. Seriál by asi zkrácení snesl. Někomu může i vadit, jak se jeden dostává druhému pod kůži a vyšetřovatel začíná s vrahem až soucítit. Pozorujeme jakousi podivně přátelskou náladu mezi oběma muži, kdy jeden z druhého postupně tahá přiznání k sérii zločinů, zatímco ten se raduje jak malé děcko, že mu někdo (konečně) věnuje pozornost. Každopádně civilní dialogy, dávka cynismu i černého humoru, dobová výprava, sugestivní atmosféra, velmi dobří herci (nejvíc mě bavili Petr Uhlík a Václav Neužil) a absolutní reklama na rakovinu plic. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (21)

  • Petr Uhlík (Ladislav Hojer) kvůli roli drasticky zhubnul cca 10 kg a uhnal si psychické problémy. (Karinaa)
  • Jiří Markovič (Petr Lněnička) byl český kriminalista. V roce 1986 se stal šéfem jednoho ze dvou oddělení vražd pražské policie. Vydal biografii „Kriminalista Jiří Markovič – Legenda pražské mordparty deviantům na stopě“. (sator)
  • Scéna v čase 6:25, kdy dojedou na služebnu v „Ústí“, se natáčela na Wagnerově náměstí v Berouně. Objekt byl vystavěn v 70. letech 20. století jako sekretariát OV KSČ (přezdívalo se mu „Kreml“), po revoluci tu mimo jiné dlouho sídlila Česká pojišťovna. V zadním traktu sídlí některé soukromé firmy a jsou tu ordinace soukromých lékařů, v bývalém školícím středisku je Domov na verandě (zařízení pro seniory). (a-ja)

Reklama

Reklama