Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Utah ,2. Three Years Later ,3. I Need One More ,4. Base Camp ,5. You Wanna Do This? ,6. Spindrift ,7. Avalanche ,8. Your Father Was A Smart Man ,9. Don't Touch Her ,10. Maybe You Should Turn Back ,11. Nitro ,12. Vaughn Decides ,13. Annie And Peter ,14. Peter's Jump/Tom's Heart ,15. It's A Good Song , ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nechtěně zábavná hovadina, při které má bránice dostala pořádně zabrat. Film vypadá skoro jako parodie, ale to, že je míněn vážně, jeho komičnost ještě zvyšuje. Ať jde o scény s vylitým nitroglycerinem, či horolezkyní visící na skalní stěně, v pohodě překonávající i lavinu. Vrcholem všeho je pak setkání jedné z postav se svojí zmrzlou manželkou v prostředí papundeklových kulis, to už jsem prostě nevydržel a svíjel jsem se smíchy. Měl jsem pocit, jako bych se díval na sled skečů od Monthy Python. Tuhle komedii bych pouštěl horolezcům v base-campu před výstupem, pobavili by se a při nějakém splínu by si prostě vzpomněli na Vertical Limit a hned by se jim lezlo lépe :o). Jinak O´Donnell je zoufale necharismatický a navíc špatný herec a lavina všemožných klišé je vážně smrtící. Mám rád filmy z horolezeckého prostředí, hory mně odjkaživa fascinovaly, ale tohle vážně NE.....A mimochodem, úvodní scéna je ukradena ze staršího francouzského filmu "Pozvednu svůj hrob výše", kde se nachází navlas stejná situace. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí zvedám na ****. Akční scény jsou vyložená chuťovka, sněhové bouře, drtivé laviny a všudypřítomný křik dodávají filmu tu správnou, mrazivou atmosféru. Dokonce ani začátek odehrávající se na amerických skálách nepůsobí vůbec špatně. Jednoznačně nadupaná paráda!:-) Ale pokud nemáte rádi klišé, tak si to raději ani nepouštějte.XD ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jeden z najťažšie hodnotiacich filmov, aké som vôbec videl. Vertical limit mám v podstate dosť rád, milujem horolezecké prostredie a tento na pomery blockbusteru ponúka množstvo kladov. V prvom rade mimoriadne dynamický dej bez akéhokoľvek hluchého miesta, aj keď teda celý ten nápad s nitroglicerínom si radšej mohli odpustiť, to bolo nielen úplne hlúpe, ale pritom aj zbytočné. Nájde sa tu množstvo výrazných scén, na ktoré sa dá tešiť aj pri opakovaných pozretiach, až na pár detailov, ako jasné zadné projekcie perfektnú vizuálnu stránku, nádherné lokácie, ale aj slušné obsadenie, v ktorom je viacero mojich obľúbencov, aj keď niektorí v menej vhodných úlohách. V horolezeckých filmoch mám radšej čo najmenej známe obsadenie, takým to verím viac, ale predsa len Chris O'Donnell je odhodlaný sympaťák, ktorému prajem, aby zachránil svoju sestru Robin Tunney, pomáha mu v tom charzmatický Scott Glenn, ktorý ma z celého filmu baví najviac, zaujímavá Izabella Scorupco a dvojica bratov s množstvom skvelých hlášok. Sadlo mi aj zloženie základného tábora, jedine Bill Paxton mi v takejto zápornej úlohe moc nevyhovoval, pričom aj tá postava mala byť pojatá trochu odlišne. A rovnako kvalitne zvládnutá, teda samozrejme len v kategórii blockbusteru je akcia, ktorá je rozmanitá, vynikajúco natočená, dynamická a napínavá. Tu išlo hlavne o to, aby všetko vyzeralo efektne a tak aj na ten najmenej dôležitý pád sa jednoducho pozerá dobre. A k tomu nechýba ani výsadok z vrtuľníku, nebezpečné lavíny, explózie a dokonca ani skok s cepínmi. Takže v tomto ohľade je to mimoriadne vydarená dynamická zábava. Lenže stále je tu aj tá záporná stránka a to je absolútna nerealističkosť, nedôveryhodnosť a dá sa povedať, že aj poriadna hlúposť. To, že postavy, predstavujúce prvotriednych horolezcov neovládajú ani tie najzákladnejšie pravidlá, ktoré poznajú aj úplní začiatočníci sa ešte možno dá ospravedlniť, predsa len je to film, kde je všetko podriadené tomu, aby sa tá akcia mohla odohrať. Ale už sa mi nepáči to maximálne podcenenie tohto prostredia a nadmorskej výšky. Tu sa dokonca nikomu ani len neparí z úst, takže postavám sa nedá veriť ani len to, že im je zima a nie to ešte tie extrémne kaskadérske kúsky, ktoré by nedokázali ani tu dole. Náročnosť, čo i len výstupu na vysokú a náročnú horu je tu až hnusne podcenená a toto si minimálne mnohí tí, ktorí sa už nevrátili dole, či už kvôli vyčerpaniu alebo akejkoľvek zdravotnej ťažkosti nezaslúžia. Takže ako horolezecký film nestojí Vertical limit za nič, ale inak je to skvelý blockbuster, pri ktorom sa bavím aj pri opakovaných pozretiach, preto aj musím hodnotiť kladne. 75% ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Tam nahoře neumíráte. Tam jste mrtvej." CLIFFHANGER se potkává se MZDOU STRACHU v teenagerském balení. Absolutně nerealistické, ale se sakra dobře rozvrženými postavami, napínavým dějem a úchvatnými akčními scénami. Kvalitně napsaná, zrežírovaná i odehraná adrenalinová vysokohorská jízda, kde stále někdo efektně padá nebo něco vybuchuje a přitom se bojíte o postavy. Perfektní popcorn. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • V scéne, kedy sa otec Petra Garretta (Stuart Wilson) odreže v strachu o ich život, sa nemal čoho báť. Všetky frendy (istenie, na ktorom viseli) majú podľa normy udržať v ťahu 2,2 tony. V konečnom dôsledku by však toto istenie pri tak veľkom páde dvoch ľudí nevydržalo za žiadnych okolností a zabili by sa všetci. (Jumar)
  • Noha bez prstů "Montgomeryho Wicka" ze začátku filmu ve skutečnosti patří horolezci Marku Wetu, který o prsty přišel během noci strávené venku ve výšce přes 8,5 kilometru během pokusu o výstup na Everest v roce 1994. (džanik)
  • Předlohou pro bratry Benchovy byla dvojčata Burgessovi, Alan a Adrian, horolezci z anglického Yorkshiru. (džanik)

Reklama

Reklama