Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Utah ,2. Three Years Later ,3. I Need One More ,4. Base Camp ,5. You Wanna Do This? ,6. Spindrift ,7. Avalanche ,8. Your Father Was A Smart Man ,9. Don't Touch Her ,10. Maybe You Should Turn Back ,11. Nitro ,12. Vaughn Decides ,13. Annie And Peter ,14. Peter's Jump/Tom's Heart ,15. It's A Good Song , ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

I když jsem toho v životě zas tak moc nevylezl (a to jen v Dolomitech a Alpách) a dnes už jsem na laně jen občas, jen při ledovcových tůrách, abych nezahučel do trhliny, tak mi takovéhle nebetyčné krávoviny, s rádoby horolezeckým námětem, dost vadí. Všechny ty, kdo mi zaprasili záběry nádherných hor slabomyslným dějem a hroznými klišé vyhrabanými z hollywoodských skladů někde v údolích, bych nechal za trest kloktat ten jejich nitroglycerin... Orálně i rektálně! Film by se možná dal přežít třeba v japonštině, aby mě nerušily aspoň ty „dialogy“, ale stejně by navíc musela být vyzmizíkovaná i většina herců ve většině scén... ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Je to hodně slabé. A nejhorší je, že „Vertical Limit“ prostě není adrenalinová hardcore velehorská akce. Pár scén je sice „velkolepých“, ale na druhou stranu naprosto neuvěřitelných a studiovost z nich jen čiší. Další a mnohem větší problém mám se žánrem – chvílemi jsem si připadal jako bych se díval na parodii. Ať už na začátku filmu, kdy po emocionálně vypjaté scéně s přeříznutím lana následuje záběr na zem a okolní skály, aby se po třech vteřinách přímo před kamerou s dutým zvukem rozpláclo tělo otce hlavních hrdinů. Nebo „setkání“ Scotta Glenna s manželkou – škoda slov, tady se dá jen hlasitě smát...Sečteno a podtrženo - pár záběrů na krásnou přírodu a hlášky dvojice bratrů-horolezců nemohou hodnocení „Vertical Limitu“ vytáhnout ani do základního tábora. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pamatuju se, jak bývalý kolega- lezec přišel do práce, filmu se strašlivě vysmál, a tak mě odvrátil od návštěvy biografu. Od té doby jsem Vertical Limit viděl několikrát (teď znovu, když se název občas objevil ve spojení s aktuálně uváděným Everestem) a musím říct, že Campbell hraje s divákem poctivě: už od úvodního záběru okatě digitálního dravce dává najevo, že tohle nebude žádná historka založená na skutečných událostech, ale napínavé hollywoodské dobrodružství v umělohmotných kulisách (se S. Glennem coby přidanou hodnotou). ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Hm, do lezení trochu dělám. Tenhle film je absolutní hovadina. Už začátek je špatný, ale to, co se děje potom, musí každého lezce urazit. Takovej Messner, když šel na K2, tak ve výšce dejme tomu od 6000 m, se při výstupu opíral o cepín a každých 25 kroků si dával pauzy. Bušilo mu srdce, a v plicích, pocit jako by se měli roztrhnout. A tady Chris O´Donnell běhá a skáče přes propasti. He he. Myslím, že jsem tam dokonce zahlédl, že si tam někdo zapáli cígo. Nevím jak by se mu v té výšce kouřilo. Scéna s výstupem z vrtulníku je ubohá, ale je čajíček oproti tomu, kdy se pomalu trhá ledový převis. Kus ledu praskne, nakloní se a nespadne, pomalu se posouvá... to je dokonalé popření vlastností ledu. Nevím kdo tenhle "film" spáchal, ale o lezení měl zřejmě jen velmi mlhavé představy. Fuj tajxl. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Ve filmu hraje sám sebe známý horolezec Ed Viesturs. (džanik)
  • Vo filme používajú namiesto klasického osmičkového uzla, ktorý používajú všetci lezci, vodcovskú slučku, ktorá sa na lezenie neodporúča. (Jumar)

Reklama

Reklama