Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí zvedám na ****. Akční scény jsou vyložená chuťovka, sněhové bouře, drtivé laviny a všudypřítomný křik dodávají filmu tu správnou, mrazivou atmosféru. Dokonce ani začátek odehrávající se na amerických skálách nepůsobí vůbec špatně. Jednoznačně nadupaná paráda!:-) Ale pokud nemáte rádi klišé, tak si to raději ani nepouštějte.XD ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Je to hodně slabé. A nejhorší je, že „Vertical Limit“ prostě není adrenalinová hardcore velehorská akce. Pár scén je sice „velkolepých“, ale na druhou stranu naprosto neuvěřitelných a studiovost z nich jen čiší. Další a mnohem větší problém mám se žánrem – chvílemi jsem si připadal jako bych se díval na parodii. Ať už na začátku filmu, kdy po emocionálně vypjaté scéně s přeříznutím lana následuje záběr na zem a okolní skály, aby se po třech vteřinách přímo před kamerou s dutým zvukem rozpláclo tělo otce hlavních hrdinů. Nebo „setkání“ Scotta Glenna s manželkou – škoda slov, tady se dá jen hlasitě smát...Sečteno a podtrženo - pár záběrů na krásnou přírodu a hlášky dvojice bratrů-horolezců nemohou hodnocení „Vertical Limitu“ vytáhnout ani do základního tábora. ()

Reklama

Philippa 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěla dát i vyšší hodnocení, ale když si tu čtu rozhořčení vás, co s lezením máte zkušenosti, uvažuji skoro o odpadu. I já viděla ve filmu spoustu nesmyslů, ale to jsem ještě netušila, že nesmysl je to celé. Nesnáším, když tvůrce počítá s tím, že většina lidí je "blbejch" a nepozná nic! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že když jsem Vertical Limit viděla prvně, byla jsem nehorázně nachlazená, byla mi strašná zima a třeštila mi hlava. Když jsem si představila, že bych se ocitla, tam kde oni, začala mi být ještě mnohem větší zima, a celková atmosféra prostředí i samotného děje na mě působila až neúnosně stísněně a klaustrofobicky. Takže toto ve spojení s mým nachlazením vytvořilo skutečně autentický zážitek z filmu:) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Sto tisíc spermií a ty žes byl nejrychlejší ??" ;) Nechutně nadhodnocený kousek hraničící s žánrovou parodií, který mi velmi silně asocioval Wynorskiho Smrtelnou lavinu s více než třikrát nižším hodnocením a desetkrát nižším rozpočtem, od níž se liší pouze jednoznačně vyšším rozpočtem a kvalitnějším hereckým obsazením, byť i v tomto směru by se daly vést sáhodlouhé diskuze, už totiž jen jméno panáka bez kouska charismatu a hereckého umu, Chrisse O´Donnella, napoví dost, vyznívá jako urážka všech horolezců, tím spíš těch méně šťastných, kteří se již ze svého dobrodružství nevrátili.. Do nebe volající scéna s mrtvou manželkou Montgomeryho Wicka, jehož si střihnul Scott Glenn, praktický jediný, kdo si zde zaslouží svůj honorář, svědčí o frontální lobotomii scénáristy Roberta Kinga, který svým veledílem téhle ukrutné snůšce zhovadilostí a klišé symbolicky nasadil korunu, protože pokud nejste přístupni myšlence ustoupit od žánrového zařazení thriller a pouze se bez přemýšlení občas bavit pár povedenými hláškami a odpudivě přepálenou svižnou akcí, nefunguje zde až na již tradičně nadmíru povedený soundtrack Jamese Newtona Howarda opravdu zhola nic, a tak Vertical Limit platí za jednoznačně nejhorší film jinak velmi schopného režiséra Martina Campbella.. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Jméno Montgomeryho Wicka je odkazem na Thomase Montgomerieho a Jima Wickwirea. Montgomerie objevil K2 a Jim Wickwire byl prvním Američanem na jejím vrcholu (1978). Wickwire, podobně jako Wick ve filmu, přišel na hoře taky o několik prstů. (džanik)
  • Noha bez prstů "Montgomeryho Wicka" ze začátku filmu ve skutečnosti patří horolezci Marku Wetu, který o prsty přišel během noci strávené venku ve výšce přes 8,5 kilometru během pokusu o výstup na Everest v roce 1994. (džanik)
  • Dvě filmové postavy, Tom McLaren a Frank Williams, dostaly svá jména podle úspěšných závodníků formule 1. (džanik)

Reklama

Reklama