Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

RumbleFish 

všechny recenze uživatele

V rámci filmů s horolezeckou tématikou patří Nordwand mezi špičku. Jak už to tak bývá "nehorolezecká" část je slabší, ale samotný výstup a především pak sestupové finále to plně vynahradí. Psychologicky docela drsná a tísnivá podívaná. Škoda, že nebyly více propracovány charaktery postav, ale zobrazit dobu, kdy se Německá říše chystala ovládnout svět a vše co do něj patří, se povedlo. Respekt před tím, s jakým vybavením se tehdy dobývaly vrcholy... Suma sumárum velmi příjemné překvapení z německé produkce. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Je dobré že se horolezecké filmy stále točí, tento určitě patří k tomu lepšímu. Je založený na té skutečné události při zdolání nebezpečné stěny Eigeru roku 1936. Natočený je reálněji, působí uvěřitelně, napětí se tu také najde, politický tlak na horolezce je tu cítit, akorát jsem měl bohužel problém mít strach o horolezce, neboť mi přišli nedostatečně vykreslený. Takže slušně odvedená práce ale stále chybí jedna ze základních složek. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Ohrané dejové klišé podžánru "horolezecká dobrodružná dráma" (hlavne K2) osvieži až posledných 20 minút. Taktiež postavy sa dali viacej rozkresliť. Ale kvalitným technickým prevedením, dobrými hercami a hlavne pútavým prostredím pod Eigerom (a v jeho severke) film dosahuje slušného napätia, dramatickosti a vo finále i dojatia. Kvalitné remeslo, silný emocionálny zážitok. Nemecký biják. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane úžasný a strhujúci film, ale prvá polovica filmu tam nejak vôbec nepasovala. Bola nevýrazná a nemala čím zaujať, a tak druhá časť z toho dôvodu ma nechala takmer úplne chladnou, a pritom bola až nad očakávania veľmi dobre spracovaná a pôsobivá. Ako celok mi to pripadalo, že to trvá celú večnosť asi aj, preto tento film stratil čaro. Podobný film:Pád do ticha. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Táto horolezecká dráma preliezla nejeden žánrový skvost, a to bez využitia samoúčelných CGI efektov, či bez hollywoodskeho rozpočtu. V európskej produkcii, s poctivými hercami, v drsných podmienkach vznikol zaujímavý filmík s jednoduchým príbehom, s veľkými kontrastami, film o hrdinských činoch bez hrdinov, ktorí by predvádzali nejaké nadľudské výkony za sprievodu burcujúceho soundtracku. Len film o prekračovaní ľudských limitov, hrôzach a nástrahách chladných Alpských štítov, v konfornácii so smrťou frustrujúce a nervydrásajúce. 80%. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Těchto 1800 výškových metrů (lezeckých je skoro 2x víc) v roce 2008 solově přelezl švýcarský lezec Ueli Steck za neuvěřitelné 2 hodiny a 47 minut! Běžní horolezci lezou cestu 2 dny. Jeho rekord byl překonán už v r. 2011 Dani Arnoldem, který zdolal severní stěnu klasickou Heckmairovou cestou za 2 hodiny 28 minut. (homerr)
  • Jakmile Luise Fellnerová (Johanna Wokalek) a její šéf, pan Arau (Ulrich Tukur), dorazí na Eiger, místní průvodci stojí před hotelem propagující své služby pro turisty. Jeden z průvodců si všimne páru horolezců v davu. "Podívej se, kdo přijde," říká, "Bartolo Sandri a Mario Menti." Kolega průvodce mumlá: "Další párek bláznů. Přijedou ve vlaku a odjedou v rakvi." Tito dva italští horolezci také zemřeli na severní stěně 21. června 1938. (Rozige)
  • Poslední hodinu života Toniho Kurze, posledního živého nešťastné čtveřice z roku 1936 popisuje Heinrich Harrer ze šťastnější čtveřice roku 1938. V knize Bílý Pavouk shrnul historii Eigeru. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama