Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Robertu Carlylovi jsem Hitlera ani okamžik nevěřil, protože se mu prostě přes veškerou snahu maskérů či stylistů nepodobá ani malinko. Ale to nevadí, stejně jako nevadí poněkud zjednodušující pohled na Hitlerovu "kariéru". Před těmi cca 5 lety, kdy jsem snímek viděl poprvé, mě totiž seznámil s obdobím, o kterém jsem téměř nic nevěděl. Nejedná se o výukový film ani dokument, takže přivřu oči i nad jistou uměleckou licencí, která z Hitlera v tomto filmu činí ještě většího ubožáka, než kterým asi skutečně byl. Jinak filmařské kvality jsou nezpochybnitelné, hlavně když si člověk uvědomí, že se jedná o televizní film. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chá, cha. Tak takhle si někdo představuje Hitlera? No dobrá, je to cesta z jednoho extrému do druhého. Jestli byl především v sovětských velkofilmech Adolf zobrazován jako zrůda, velkopadouch a šílenec nejvyššího formátu, takřka všichni souhlasili a vlastně nebylo proč ne. Ale udělat z člověka, který z bahnitého Německa v krizi a mezistranických půtkách vytvořil říši, jež několik let strašila celý svět, přihlouplého blbečka, kterému zbývá možná tak troška hereckého a řečnického nadání. Uf, to snad ne! Hitler zaslechne, že za všechno mohou židi, šup tam a už o tom přesvědčuje všechny okolo. Přečte si nadpis komunistických novin a heslo použije při nejbližší příležitosti. Jéjej! Proč? Co nám to tady vyrostlo za průměrného psychopatíčka, který žvástá o Valhale a Lohengrinovi? Opravdu si myslíte, že za někým takovým by celý národ šel?! Jako televizní film víc než slušné, jenom mi vadí to, že vedle cesty Hitlera k moci defiluje jakýsi bezvýznamný novinář a jeho idealismus, který je nesmyslně a hloupě konfrontován se samotnými Vůdcovými projevy. Robert Carlyle svoji roli odvedl na výbornou, i když podoba nic moc, herecky ale naplno zazářil nejješitnější z ješitných, Hindenburg v podání Petera O'Toola. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vzestup zla má hodně směšné obsazení, Geli je navíc blondýna (!) a celkově bylo "nutno" spoustu dalších klíčových momentů potlačit v rámci slepé dramatičnosti. Inu, je smysluplné projít si s Adolfem cestu k totálnímu pádu, ale když už se tak děje, je lépe zvolit například starší projekt Hitlerova SS: Portrét zla. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Ano, skvělý film, skvělý Carlyle, skvělá výprava, skvělý scénář, skvělá doba... Vlastně tohle až tak moc ne. Je jasné, že se jedná o nejlepší film, který byl o životě Hitlera natočen, možná hlavně proto, že jich o něm moc natočeno nebylo, ale zajímalo by mě, jak jsou historicky věrní. Když o době před 1920 pokud vím nejsou skoro žádný informace (samozřejmě o Hitlerově životě). Mimochodem, viděli jste ty jeho malby? Já jich pár viděl a musím uznat, že to jsou opravdu pěkný krajinky. Sice nikde žádnej člověk, ale to ani po krajince nepožaduju. Každopádně nemyslím, že by ti profesoři na umělecké univerzitě mohli nějak ovlivnit druhou světovou válku. Prostě by jen začala pod taktovkou někoho jinho, za trošku obměněné ideály. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Právě jsem v televizi shlédnul první díl a jsem opravdu nadšený. To, co dokázali kanadští filmaři vytvořit při tak malém rozpočtu, je opravdu obdivuhodné. Autoři nevsází na kulervoucí bojové scény nebo milionové efekty, ale do popředí vysunují příběh, který je už sám o sobě tahákem jako hrom. K tomu všemu se přidávají výborné herecké výkony v čele s exelujícím Robertem Carlylem, který, ač jako Hitler moc nevypadá a ze začátku vám díky tomu bude v téhle roli asi dost vadit, v průběhu filmu jasně dokazuje, že opravdu ví, co a jak chce hrát a taky to tak hraje. Budete mu věřit každý pohyb, každé gesto a dokonce i to autentické hitlerovské zlo, které mu přímo čiší z očí. Vzestup zla je dozajista jedním z nejlepších filmů popisujících předválečné události v Německu a jedním z nejlepších televizních filmů vůbec. Pokud se chystáte na maturitu z dějepisu, nemáte lepší volbu. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Film vyznívá, že opakované volby před konečným nástupem k moci vyvolávali nacisté odmítáním účastnit se jednání a blokací Reichstagu. Ve skutečnosti Reichstag opakovaně rozpouštěl prezident Hindenburg, což mohl udělat za jakýchkoliv okolností díky článku 25 ústavy. (vojtaruzek)
  • Hitler počas prvej svetovej vojny prišiel na 2 mesiace o zrak po zásahu yperitom. Bál sa, že sa viac nebude môcť venovať svojmu koníčku, maľovaniu. (vander19)
  • Některé exterierové scény se natáčely v ulicích Brna, konkrétně například na Zelném náměstí, kde byl nafilmován balkonový proslov. Při natáčení brněnských scén se tak mnoho komparzistů objevilo v nacistických uniformách. Starší neinformovaní lidé mnohdy tuto skutečnost nesli velice těžce. Byl zde případ silného šoku, kvůli kterému musela být přivolána záchranná služba. Vídeňské exteriéry se pak natáčely v Liberci, protože liberecká radnice je inspirována právě tou vídeňskou. (don corleone)

Reklama

Reklama