Reklama

Reklama

Obsahy(1)

David proti Goliášovi. Asi tak by se dal popsat boj, který vede kapitán Miky Miko (Alexander Bárta), samotářský policejní operativec, který se začátkem 90. let v divoké atmosféře východoslovenského podsvětí šikovně pohybuje na hraně zákona. V křehké symbióze zde vedle sebe žijí lokální mafiánské gangy kryté tajnými dohodami se Slovenskou zpravodajskou službou (SIS), podnikatelé a místní policie štědře odměňovaná za přivírání očí před zločiny. Mika nikomu nevěří, aby ho nemohl nikdo zradit, ale když mu je přidělen „neposlušný“ partner Igor Molnár (Juraj Loj), zjistí, že si jsou v mnohém podobní. Oba jsou součástí mechanismu, který chtějí změnit, protože je už nebaví chytat zločince, kteří budou i s usvědčujícími důkazy druhý den propuštění. Reakce ohroženého systému však na sebe nenechá dlouho čekat a spustí se sled tragických událostí. Říká se, že pomsta je nejlepší motivací, i když prohra někdy může znamenat jistou smrt. (CinemArt)

(více)

Recenze (62)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

V devadesátých letech si na Slovensku policie s gangstery až nečekaně rozuměla. Pragmatický polda z Košic a jeho nový parťák ale zjistí, že jsou věci, před kterými oči zavírat nedovedou. A v ulicích poteče krev. Válka policajtů je stylová gangsterka se skvělými herci, výtečnou atmosférou a světovým vizuálem. Škoda jisté dějové roztříštěnosti a ke konci možná trošku moc divokých zvratů. Ve svém žánru jde ale o vysoký evropský nadstandard. A na to u nás moc zvyklí nejsme. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Válka policajtů mě odpuzovala svým plakátem, působí amatérsky, jak z laciného béčka, ale filmy se naštěstí nehodnotím podle plakátů, ale podle toho jak se mě líbí. Na začátku jsem měl trošku čurbes s postavama, kdo je teda dobrej, kdo zlej, kolik jich tam ještě přileze, ale to si postupně sedalo a současně i příběh už měl slušně nastartovaný motory. Líbilo se mě, že se slováci nebojí ukazovat, to u nášich tvůrců nehrozí. Až se mě dělalo šoufl z toho co jsem viděl, ale neměl jsem ani na chvíli problém věřit velkému procentu reálnosti. To napojení zločinu na nejvyšší patra politiky je strašný a člověku to dává absolutní beznaděj, pokud jde o víru v nějakou spravedlnost. Film se nesnaží hrát na americkou akčnost, ale spíše na lokální prostředí ať už postavama nebo lokacema, trefený skvěle. Hlavní polda se nejeví úplně nejvíc sympaticky, ale nakonec body sbírat začne. Za finálovku dávám palac nahoru, ta byla příjemně napínavá. Herce chválím. Scénař a režii taky. A vůbec v dnešním Slovensku takový film asi není na škodu, co bratři ? Viděl jsem verzi s cz titulkama, což jsem si nejdřív říkal, že slovenštinu zvládnu, ale jsou tam nějaké východniarske slova, kterým bych asi nerozuměl, takže toliko moje slovo k tomu -proč titulky. Hlavně, že ne dabing - děkuji. Odešel jsem velmi spokojen a přeji slovenský kinematografii jen to nejlepší. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Česko má Soukupa a Slováci Biermanna!! Už Sviňa byla povedená gangsterka a Válka policajtů jak by smet. Připomíná to silně gangsterky evropského střihu, především ty Francouzské, takže za mne velká spokojenost. Nevadila mi ani delší stopáž 150 minut, protože nenudil jsem se ani sekundu. Má to věrné dobové zasazení 90.let, korupci na všech stranách, výborného Rytmuse jako šéfa mafiánů, který mohl mít klidně více prostoru, protože mu to velmi sedlo. Je to drsné, atmosférické, chlapské, autentické a dojde i na nějaké nečekané zvraty.  Přesně jak mám rád. Škoda tak neuzavřeného konce, asi se počítá se sequelem a klidně bych si druhý nášup dal. Za mě jeden z nejlepších slovenských filmů. Tohle bratia možem ! :) 80% ()

fuxoft 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se spolu nepříjemně tlučou dva rozdílné koncepty: 1) Realistické syrové policejní drama podle skutečnosti a 2) Vysoce stylizovaná atmosférická podívaná ve stylu "Leona" nebo "Collateralu". Například hlavní dva hrdinové jsou většinou 1), zatímco akční scény, šílené scenáristické zvraty a Rytmus jsou 2). Při takové extrémní délce se to dá těžko vydržet, což je škoda, protože v tomto filmu je mnoho dobrého. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Podaktorí užívatelia, by mali prestať fetovať. Že sa niekomu páči film, no šak dobre, veď proti chuti žiadny dišputát. Ale písať o uveriteľnej prezentácii reality v tamtej dobe pri jednom z najväčších fabulátorov, ktorý píše scenáre (knihy) na zákazku, ako v prípade "Svine" pred voľbami, tak to už je fakt na veľmi silné pirule. Arpád Soltész je ten posledný, ktorého možno vnímať ako objektívneho spisovateľa. Čo sa filmu ako takého týka, je rozhodne menej záživný, ako tá "Sviňa", no stále má po režijnej stránke dostatočnú kvalitu, aby nesklamal. Pre diváka to bude tématicky pútavé, i keď miestami sa vzhľadom na prejebanú stopáž, nevyhne nudným pasážam. Popisujú sa však udalosti v časoch, kedy bol "Krstný otec" a "premiér SR", jedna a tá istá osoba. Liberáli budú nadšení, ostatok snáď bude používať rozum a zostane kritický, lebo keď novinár píše scenár, je to vždy z pohľadu samotnej story, minimálne "fifty - fifty". ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jde pasivní přihlížení vnímat jako spoluvinu a jde spravedlnosti dostát bez toho, aniž by si člověk sám zašpinil ruce? Otázky, které v jisté míře jistě otevírá Válka policajtů. Rudolf Biermann nerealizoval variaci na americké akční filmy či britské gangsterky Guye Ritchieho, naopak realistické zobrazení kriminálního příběhu odehrávajícím se na Slovensku, kde politici, zkorumpovaní policisté a mafiáni žijí ve vzájemné symbióze. Skrze schopný scénář film zobrazuje komplexní svět plný výrazných postav a působivého příběhu, který je spojuje, jeho největší síla ovšem nadále spočívá v tom, že jde o příběh ze skutečného Slovenska. Válka policajtů díky tomu není pouze působivým filmem, ale také jistou formou výpovědi o absolutní tehdejší vládě Vladimíra Mečiara. Ať už má poté závěr symbolizovat záblesk naděje do budoucích let Slovenska a nebo nechává pootevřená vrátka k případnému pokračování, funguje v obou případech. Představený svět v tomto filmu je totiž natolik zajímavý (Inženýr v podání Mariána Mitaše si rovnou říká o vlastní film), že by návrat do něj neurazil. Především proto, že jde díky množství korupčních kauz a mafiánských příběhů s tím spojených rozhodně odkud brát.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Divné scenáristické rozhodnutia, kedy hodinu sledujeme zaujímavý príbeh, aby sa v polovici všetko zlomilo a videli sme až do konca tisíckrát videnú cestu za pomstou. Pričom oná vražda má veľmi slabú motiváciu. Finále bohužiaľ absentuje úplne. Napriek tomu je príbeh najsilnejšia zložka filmu. Biermann režíruje dve bitky tak, že mojim študentom na strednej umeleckej škole by sme dali najlepšie trojku. No a vizuál je veľmi nevýrazný, skutočne neviem, o čo tou šedosťou (doslovne aj obrazne) Biermannovi a Štrbovi išlo. Našťastie to ale nie je nuda a herci sú fajn. Cool to ale stále nie je, aj keď sa o to všetci extrémnym spôsobom snažia. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Slováci mě nepřestávají překvapovat. Po loňském vydařeném Invalidovi opět bodují. Tohle má poněkud pochmurnější atmosféru. O to děsivější je, že film vychází ze skutečných událostí Slovenska v 90kách. Byla to asi docela divočina. Sledujeme tu příběh policajta Mikyho, který má sice trochu netradiční metody, ale snaží se bojovat za správnou věc. Po smrti svého kolegy na místní mafii ještě přitvrdí. Kdo nakonec vyhraje tento nerovný boj? Je to místy vážně šílené... "Sejdeme se u Patkana." ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

V tom marastu cs hnusu je tohle světlé, totiž pardon parádně tmavé krimi pohlazení. Slovenský Lexa Pyško Bárta konečně v lepší roli než měl v té kravině s Kotkem, skvěle se vydařil casting, obě dámy (barmanka Janeková i lékařka Petrová) se hodí, Rytmuse naštěstí neznám a tak jsem ho ani nepoznal, Hajdu byl lahůdka a Štáfek pobavil. Nestává se cs režisérům, aby utáhli 2,5 hodiny film který celou dobu baví, tady se podařilo a proto u mě za plný. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Mozaika zločinu devadesátých roků byla určitě velmi barevná a zahrnovala mnohá propojení mezi podnikateli, úředníky, policisty, gangestry, politiky a soudci v celém středoevropském prostoru, což má do jisté míry své dopady i na dnešní stav věcí. Předložená výpověď je pak realistickou ukázkou, jejmž základem jsou zejména výstižné zobrazení místních poměrů, nečernobílé charaktery postav a atmosféra bezvýchodnosti, které společně ještě zvyšují uvěřitelnost celého dění, které působí vlastně spíše jako taková předehra k něčemu, co by mohlo být ještě zajímavější. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je tam ten gangster z Tater, co žere chleby s řízkem od svý ženy a nechává mizet lidi jak David Copperfield. Ten by si zasloužil vlastní TV minisérii. Rytmus v pohodě, trošku karikatura, ale papula mu furt jede v tom jeho bengoro štýle, což do těch devadesátek tak nějak sedí. No a pak ta Žaneta od výčepu, co nenalejvá na sekeru... to je ženská, panečku! ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Na slovenské pomery nečakane dobrý a nestranný film, ktorý konečne nebol vyrobený na objednávku politickej strany či strán istej ideológie s cieľom zdiskreditovať inú stranu ale celkom výstižne vyobrazuje divoké prvé roky samostatného Slovenska. Bonusom sú české titulky, ktoré s radosťou použijú aj bratislavčania, záhoráci, žochári, trogári a aj stredoslováci kua kua...možno trochu zdĺhavé, ale na rozdiel od Svine či Ostrého noža zaujímavé a objektívne. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

velmi dobrá slovenská gangsterka ohlížející se na divoké devadesátky, kde mnohdy nebylo úplně jasné kdo je zloduch a kdo policajt. Žádná velká akce tu sice není, ale tvůrci to dohání atmosférou a (ne)sympatickým obsazení. Dokonce i ten Rytmus sem seděl jak bača do salaše. Jediné co Válce policajtů lehce sráží body je olbřímí délka. Ne snad že bych se u nějakých pasáží nudil, ale přeci jen je tu docela vidět že to původně bylo koncipováno (alespoň to předpokládám) jako televizní minisérie a film se z toho stal až potom...70% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec po jednom dni od promítačky tohodle filmku trochu poupravim koment i hodnocení. Nakonec s odstupem to vlastně tak špatný není. Herci v rolích policajtů jsou vybráni dobře. Oba celkem sympaťáci. Druhá strana taky dobře, protože snad kromě Štáfka jsou to ksichty k pohledání. Jen mě není jasný proč válka policajtů, když to do války má hodně daleko. Ale jinak slušný, a hodně blízký realitě. Bohužial. 55%. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Vojna policajtov. Ak by na Slovensku fungoval filmový priemysel ako v USA Biermann ani Szoltés by nikdy nemali pozície v rámci tohto filmu také aké mali pri Vojne Policajtov. Pri skutočnej konkurencii by zdochli hladmi ako aj väčšina slovenských filmárov. V profesionálnej konkurencii by boli radi ak by vôbec nejaký producent či štúdio malo záujem o scenár. Vojna Policajtov je všetko možné len nie buddy movie (Smrtonosná zbraň, Bad Boys, V Bruggách, Posledný Skaut, Skutočná romanca či Kiss, Kiss Bang, Bang,), len nie dobrý film. Nemá funkčnú expozíciu, nemá konflikt, nemá, inciting incident, zvrat, jednoducho klasickú dramatickú štruktúru od Aristotela či Freytaga. Žiadne známky žánru lebo Slováci také nepoznajú poznajú len Šulíka a zlatú 60. Lebo 45 rokov zaspali dobu. Je absolútne neackeptovateľné aby nesebakritický producent a nesebakritický scenárista sa rozhodol bez fundamentálnych znalostí toho ako písať filmový scenár, písať scenár k 150min hranému projektu. Scenár nie je novela, nie je to kniha. Pán Szoltés je novodobý disident ktorému sa na jednej strane hnusí Fico a politika jeho ľudí ale nehnusí sa mu kývnuť na tento projekt bez toho aby na to mal, podobne tak aj režisér. Inými slovami nehnusí sa mu svet slovenskej audiovizuálne tvorby ktorý funguje práve ako cez kopirák Fico a jeho ľudia...a ten kto to odserie je zas iba obyčajný človek, divák. Ak by mal pán Szoltés a Biermann aspoň trochu sebareflexie a pokory lúskali by od rána do večera všetky buddy movies a filmy od Scorseseho aby prišli na to ako sa to asi robí. Ale nie. Slovensko. Džamahrija. 45% za Cinkiho, Mitasa (Mlčanie Jahniat) a za dve fajn scény v jednej bol aj Bárta.. Uveriteľnosť 0,0,000000 dop.. Karikatúry. Vďaka za Beethovena a Mozarta inak by to bola len jedna hviezda. Vyhodňári by mohli mať svoju rezerváciu. Nuda. Ten film mal mať 100min. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ja to asi nebudem zbytočne naťahovať. Pre mňa veľmi dlhé, bez tempa, bez poriadnej akcie, na severský štýl s východniarskými reáliami a najlepší výkon zadelil neherec Rytmus. Buď sa až veľmi interpretovala knižná predloha alebo to Biermann ako svoju prvotinu nezvládol. Snáď nám tento rok aspoň Miki ukáže, jak má vyzerať mafiánsky film. 3 z 5 (Kino Šaľa) ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Policajný kapitán Miko je pánom na svojom piesočku, presne vie kde sú hranice za ktoré sa nechodí. Všetko sa ale pokazí, keď mu na okrese pridelia zelenáča, ktorý chce za každú cenu zmeniť svet k lepšiemu. Herecké obsadenie: Barta, Loj či Jakab sú vynikajúci herci akurát badať z ich prejavu značný diskonfort. Na druhej strane to čo tam predvádzal Rytmus to bolo už prehrávané až moc. Prevedenie: Filmu by evidentne svedčala kratšia stopáž a vedel by som si ho predstaviť ako vynikajúci seriál, ktorý by mohol hravo konkurovať klenotu ako je napríklad "Za Sklom". Ale takto v jednej kope je to strašný guláš. Pocity: Najkritickejšie hodnotím, že slovenský film nás opäť vykresľuje ako národ alkoholikov. Za ďalšie je tu nuda. Prvá polovica filmu bola tak na tri mikro spánky a keď už zasvieti svetielko nádeje s mafiánskymi pomstami, dostaneme SISkárskeho pseudo čističa a hru na mačku a myš, ktorá filmu vôbec neprospela. Otvorený koniec sľubuje pokračovanie a pevne verím, že sa dočkáme niečoho akčnejšieho a kratšieho. Pridaná hodnota: Aj východné Slovensko chce mať svoj mafiánsky film z obdobia 90. rokov. 32% ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Byl jsem velký skeptik, ale musím uznat, že se našim východním sousedům tahle drsná krimi fakt povedla. Sice by neuškodilo film trochu zkrátit a občas jim tam vyskočila nějaká dobová nesrovnalost, ale celkově velice dobré. Závěr pak otevřel možnost pokračování a doufám, že to tak i bude. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Čakal som blbosť ale pomerne dosť dobré prekvapenie. Na slovenské pomery dlhý a zrejme aj najdlhši film. Po presvedčení isť do kina sa mi vôbec nechcelo. Nakoniec spokojnosť oplatilo sa. Hlavná dvojica postáv policajtov super. Rytmaus nevyužitá postavá ale dal sa. Pesničky od imt. Smile top. Viete ako zistiť že ide o slovenský film, nadávky a pitie alkoholu vo veľkom. A celé to je viac situované na ten východ, preto asi bavilo. Aj keď záver moc nedotiahli. Vidno že ide režisér po úspechu a zrejme sa dočkáme v budúcnsti pokračovania. Btw, už teraz som pripraný na druhú dunu, snáď bude kratšia. 4* ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Drsný krimi triler o tom, že za spravodlivosť by sa malo bojovať, aj keď je všetko a všetci proti vám. A tiež o tom, že 90. roky u nás boli pekná divočina. Slovenské filmy sa v posledných 5-10 rokoch výrazne dvihli hore. A Vojna policajtov je po Invalidovi a Učiteľke za mňa najlepší film, aký u nás vznikol. Na drsnú kriminálku som bol prekvapený ako veľmi je film vtipný a ešte viac z toho, že humor bezútešnú a ponurú atmosféru vôbec nekazil. Ten kto nie je Slovák by väčšinu vtipov zrejme nepochopil (plynú z SK reálií a hlavne alkoholovej kultúry na východe), takže stále si točíme filmy hlavne pre seba a nie pre okolitý svet. Ale čert to ber. Bavil ma dej, postavy a herci (v hlavnej úlohe pozitívne prekvapil Bárta a jeho vzájomná chémia s Lojom, potenciál ukázala aj Anežka Petrová ktorá by mohla byť do budúcna zaujímavou herečkou, no a výborné boli aj vedľajšie postavy ako napr. drsný mafián v Tatrách s lepeňákmi a westernovými hĺbavými pohľadmi, nekompromisná barmanka Žaneta či "Inžinier" Mitaš, ktorý si svoju psychopatickú rolu užil do sýtosti a ja osobne som pri prvých záberoch v jeho očiach a tvári videl niečo z Hannibala Lectera v Mlčaní jahniat), akcia a som ochotný veriť tomu, že takto nejako to mohlo v 90. rokoch u nás reálne fungovať a vyzerať. A nebol na to veru pekný pohľad. Načrtnutému sequelu by som sa nebránil, pretože takto štýlovú kriminálku som v našich končinách zatiaľ nevidel a subjektívne som si návštevu kinu fakt užil. PS. som jediný kto ma po pozretí filmu neodolateľnú chuť ísť na 1 malé pol deci k Patkaňovi? 80% ()

Reklama

Reklama