Reklama

Reklama

Obsahy(1)

KGB má nový ďábelský plán: Série atentátů se podle něj stává osudnou pro agenty nepřátelských tajných služeb. Jméno Jamese Bonda v tomto seznamu smrti nechybí. Agent 007 však zařídí v Bratislavě útěk generála KGB Koskova, který ve skutečnosti pracuje pro britskou tajnou službu. Koskov obviní z úkladů svého protivníka Puškina, ale vzápětí je unesen sovětskými agenty. Bond se nyní musí Puškina zbavit a Koskova zachránit. Timothy Dalton je James Bond osmdesátých let. Nové příběhy Agenta 007 díky němu získaly tempo akčních filmů. Bratislavu musel za totality natočit John Glen především ve Vídni. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (424)

castor 

všechny recenze uživatele

Bond č. 15 - Další přeobsazení agenta 007. Měl jím být již Pierce Brosnan, ale producenti na poslední chvíli obnovili jeho smlouvu na účast v televizním seriálu Remington Steel. Nemastný Timothy Dalton mě zrovna nezaujal, to samé platí o československé cellistce (hrané Maryam d´Abo). Inspirací byl tentokrát skutečný příběh důstojníka KGB. Důležitý zběh je díky Bondovi v Anglii, ale ruští agenti se nevzdávají. Ač se hovoří o slovenských lokacích, natáčení proběhlo v Rakousku, takže Bratislava se točila ve Vídni, hlídek Veřejné bezpečnosti se ale dočkáme. Až na výjimky je akce nenápaditá, celkově je to takové všední a šedivé. Nezáživná bondovka. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Oproti poslední Bondovce s Rogerem Moorem jde o obrovské zlepšení. Je to mnohem chytřejší podívaná (i když nevím, jestli se to v souvislosti s Bondem dá říct), mnohem profesionálnější zpracování, je tu mnohem méně nesmyslů, méně otravných klišé a má to spád a napětí a vlastně celou dobu jsem chtěl dát čtyři hvězdičky, ale musím je ubrat za dvě věci, na které jsem asi nějak přecitlivělý. Jednak absurdní hra na violoncello a pak ohromující výbuch letadla, kterému došel benzín. Říkal jsem si předem "ty vole, jestli to letadlo fakt nechají vybouchnout, tak dám hvězdu dolů" a ono jo. Co tam jako bouchlo? Hliník? Sklo? Zbytky opia? Úvodní část v Československu je pro našince super zajímavá, i je slyšet nějaká ta čeština (resp. slovenština), navíc tam překvapivě nejsou nějaké super nesmysly, co by nás měly rušit. Část v Afgánistánu je zase vtipná v tom, že týpci, ze kterých se o několik let později dost možná stanou Talibánci, jsou tady za klaďáky se slabostí pro violoncello. Timothy Dalton je podle mě skvělý a je pro mě do té doby nejsympatičtější Bond. Jeho holka je pro mě možná i nejsympatičtější bondgirl. Už jsem to ani nečekal, ale těším se na dalšího Bonda. Na Dech života jsem byl v hodnocení trochu přísný, je pro mě do té doby na druhém místě v žebříčku, ale za to letadlo prostě nemůžu jinak :-) ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Ale hej, Dalton dal tomu nový dych a pôsobí rovnako sviežo ako neskôr Brosnan v Zlatom oku, ale... nudil som sa. Nepomohla ani Bratislava, ani slovenské hlášky, ani obsadenie, dokonca ani (vzhľadom na dnešnú situáciu USA) celkom humorný konflikt v Afganistane... Skrátka chýbalal mi tu atmosféra, dobrodružnosť, ani ten humor nebol až taký trefný... Akcie slabé - ale to sú takmer vo všetkých starých bondovkách (ale v tých Moorových to bolo aspoň srandovne zlé). Skrátka bola to veľká šanca, ale mne to prišlo akési nedotiahnuté... Zrejme však ide o konflikt mojej predstavy Bonda (jednoznačne elegantné brosnanovky, potom vtipné moorovky) a chladne profesionálneho Bonda, akého sa pokúsili stvoriť tu... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bond v mých očích zaválel, přestože když jsem Dech života viděl poprvé, tak mě to tak nějak moc nechytilo. S odstupem času a nutnou reprízou se za svůj unáhlený verdikt omlouvám. Dech života je totiž znamenitou Bondovkou a spolu s Chobotničkou nejlepší díl 80. let. Timothy Dalton zde předvádí mnohem více než v pozdějším Povolení zabíjet, který moc s 007 nemá společného, jelikož se jedná o osobní pomstu. PS: Musím pochválit chytlavý hit A-Ha. 70% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

James Bond pronásleduje padouchy ze sovětské rozvědky a ocitá se za železnou oponou. Odhalování ilegálních obchodů s nebezpečnými zbraněmi ho postupně zavede až do Rusy okupovaného Afganistánu. Tato bondovka se za každou cenu snaží provokovat svým podtextem tehdy velmi napjaté vztahy mezi oběma velmocemi a film to tak mnohdy žene do zbytečného extrému a ubírá mu to na zábavnosti. ()

Galerie (185)

Zajímavosti (49)

  • Po příjezdu rourou plynovodu do plynojemu je zřejmé, že se jedná o objekt ve Vídni. Není tedy absolutně možné, aby Bond (Timothy Dalton) pozoroval start Harrieru z hraničního přechodu někde mezi Bratislavou a Vídní, která je vzdálena od přechodu cca 50 km. (pjotri)
  • Kdyz Bond (Timothy Dalton) odváží Kostkova (Jeroen Krabbé) po zmařeném atentátu k plynovodu, zabočuje doleva do ulice, označené modrou dopravní značkou „Einbahn“, tedy jednosměrka. Ale takové značky v Bratislavě nenajdeme, jsou vidět ve Vídni. (pjotri)
  • Úvodní skladbu k filmu složila hudební skupina A-HA. Málo se však ví, že dalšími adepty byli Pet Shop Boys. Jejich demo songu pro tuto bondovku lze nalézt na Youtube. Nakonec linku této písně využili pro píseň „This must the place I waited years to leave“ z alba Behaviour. (Blackadder)

Reklama

Reklama