Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (134)

  • Mladého Hagrida zde hraje Martin Bayfield, který ve všech filmech figuruje jako výškový dablér Robbieho Coltranea. Jeho hlas byl Coltranem kvůli konzistenci předabován. (HappySmile)
  • Aby štáb utajil natáčení filmu, používal pro něj krycí název "Incident on 57th Street", což je název písně Bruce Springsteena z roku 1973. (HappySmile)
  • Při prvním promítacím víkendu v USA vydělal film 88 milionů amerických dolarů a stal se tak ve své době třetím nejvýdělečnějším filmem při premiérovém víkendu. Před ním byli jen Spider-Man a Harry Potter a Kámen mudrců. (HappySmile)
  • Když Hagrid (Robbie Coltrane) vtrhne do Brumbálovy (Richard Harris) pracovny, aby bránil Harryho (Daniel Radcliffe), má v ruce mrtvého kohouta. Je to odkaz na scénu v knize – která však byla z filmu vystřižena –, kde Hagrid najde všechny bradavické kohouty mrtvé. Jejich kokrhání je totiž pro baziliška smrtelné. (HappySmile)
  • Aby byl vytvořen realistický záběr samopletacích jehlic plovoucích ve vzduchu (scéna v Doupěti), jeden z členů posádky přinutil svou matku, aby je nechala natáčet ji několik hodin při pletení. (HappySmile)
  • Přestože byla z filmu vystřižena scéna, kde Ginny (Bonnie Wright) nachytá Percyho (Chris Rankin) s Penelopou Clearwaterovou (Gemma Padley) a slíbí, že to nikomu neřekne, byl zde ponechán následující záběr, kde Skoro bezhlavý Nick (John Cleese) po cestě do Velké síně řekne: „Ahoj Percy, slečno Clearwaterová,“ když vycházejí poté, co je Ginny nachytá. (HappySmile)
  • Ve scéně, kde postavy zkameněly, byli herci nahrazeni figurínami v životní velikosti. (HappySmile)
  • Auto Weasleyových, Ford Anglia 105E z roku 1962, je ve skutečnosti stejný model, dokonce stejné barvy, jako auto, kterým v mládí jezdila spisovatelka J. K. Rowlingová se svým nejlepším kamarádem ze školy. Díky skvělým vzpomínkám na tuto dobu použila auto v knize, a tím pádem se později objevilo i ve filmu. (HappySmile)
  • Zoë Wanamaker, která v prvním díle ztvárnila bradavickou instruktorku létání madam Hoochovou, se v tomto filmu neobjevila, protože se cítila málo finančně ohodnocená. (HappySmile)
  • Lístky na film se ve Velké Británii prodávaly více než měsíc před jeho premiérou. Už před ní měl film vyděláno asi 1 milion britských liber (cca 200 tisíc lístků). Po premiéře už měl na kontě dalších 8 milionů liber. (HappySmile)
  • Scéna, kdy Lucius Malfoy říká Harrymu: „Doufejme, že pan Potter bude vždycky nablízku, aby zachránil den,“ nebyla ve scénáři, šlo o improvizaci Jasona Isaacse a Daniela Radcliffea. (HappySmile)
  • Tapisérie ve společenské místnosti Nebelvíru jsou ve skutečnosti kopiemi série tapisérií z 16. století s názvem "Lady of Unicorn", jejichž originály jsou vystaveny v muzeu Cluny v Paříži. (HappySmile)
  • Ve scéně v knihkupectví říká pan Weasley (Mark Williams) rodičům Hermiony (Emma Watson): „Chápu, proč se vás někteří mudlové bojí.“ Tato scéna však ve filmu nedává moc smysl, protože zde, na rozdíl od knihy, není řečeno, že Grangerovy jsou zubaři. (HappySmile)
  • Po uvedení filmu do kin informovalo jedno norské kino, že mají problémy s dětskými diváky. Spousta dětí si na představení koupila sladkosti a popcorn a při scéně, kdy Ron (Rupert Grint) zvrací živé slimáky, se jim udělalo nevolno. (HappySmile)

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama