Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (851)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Velice dojemný a krásný film, k dokonalosti mu však přeci jen něco chybí. Možná to je osobitější režie, možná by to chtělo rychlejší střih... těžko říci, nicméně příběh je to vskutku překrásný a zanechal ve mne hluboký dojem. Cheadle je skvělý herec. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Silný a dojímavý film, ktorý na rozdiel od iných sa vás nesnaží upútať nezmyselnými efektami a zbytočne čo najkrvavejšími zábermi, lebo len s toho mála čo uvidíme je jasné, že sa tam diali strašné veci. Je to film hlavne založený na kvalitných hereckých výkonoch, čiže nič pre milovníkov sračiek typu Taxi,taxi a pod... Zaujímavé ako USA, ktoré pchá nos snáď do každého konfliktu vo svete, a nielen oni, stiahli chvost a nechali vyvraždiť 1 milion ľudí... Zaslúžená nominácia na oscara pre D.Cheadla.80%. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

97% - Neskutečně autentický film o lidech, lidskosti, politice, o hodnotách, o lásce, a to vše uprostřed jedné z největších genocid 20.století. Když píšu autentický, myslím tím, že se mi dostal pod kůži, aniž by mě jakkoli citově vydíral, aniž by si pomáhal ve vykreslování válečných hrůz efektními filmovými řežbami - díky tomu je paradoxně válečný konflikt pro diváka mnohem opravdovější. Hotel Rwanda má zároveň velkou myšlenku a poselství, jež mi, jako spokojenému alibistovi, beroucímu večerní zprávy jako druhořadou zábavu, zrovna nelichotí. Skvostný film, s fenomenálními hereckými výkony, u něhož jsem nemohl uvěřit, co vše se vejde do tak krátké minutáže. Obsahově silný, filmařsky elegantní! Bravo... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Strhujúca téma a fantastický Cheadle v smutne priemernom spracovaní. Ale občas to na dobrý film stačí 7/10 ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Film se zabývá vyhrocenou situací ve Rwandě roku 1994, kdy na sebe střety mezi příslušníky Hutu a Tutsi vzaly podobu gigantických jatek. Výsledkem bylo 800 000 mrtvých lidí. Zářivým středobodem lidskosti se stal hotelový manager Paul Rusesabagina, který ukryl ve svém hotelu řadu vyděšených lidí. Čelíc ignoraci západního světa a nucen uplácet policii za poslední zbytky ochrany, kterou už záštita OSN neposkytuje, dokázal zachránit 1268 životů. Bezmála dvě hodiny dokáže Hotel Rwanda tlačit na divákovo podvědomí, aniž by si vybíral vrcholy a propady. Příběh je snímán energicky a naturalisticky, přestože krvavé a konfliktní scény nechává na pozadí. Nervy tečou. Smrt a ztráta blízkých visí ve vzduchu až do samého konce, situace se přelévá z jednoho emotivně strhujícího momentu do druhého ("Slib mi, že skočíš", Paulova rodina mířící v nákladním voze přímo do chřtánu Hutuů, těla na silnici, Paul hroutící se při pohledu na krev na svém oblečení...). Don Cheadle je v hlavní roli fantastický, dobré výkony podávají i všichni ostatní. Pokud mám vybrat jediný moment, který nejlépe prezentuje celý film a zanechává pocit nezapomenutelna, je jím jednoznačně scéna, kdy Paul přijímá dav uprchlíků do svého hotelu - zahraniční šťastlivci odjíždějí v autobusech, nebe brečí vodu a přímočarý útok na emoce umocňují dětské chorály písně Million Voices. To je chvíle, která jednoznačně převyšuje filmový rámec a ve své přízračnosti nechává všechno ostatní daleko za sebou... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tak damy a panove, takovahle zverstva se dela pred 14 lety, nekolik tisic kilometru od nas. Co jsme delali? Nic! Vzdyt vlastne nedelal nikdo nic, zapad se otocil zady, vzdyt jde pouze o africky odpad. Lide to videli v televizi a klidne spali dal s pocitem lhostejnosti. Jestli jsem mel nekdy podobny pocit, tak uz nikdy vic, zacal jsem pouhou smskou pro UNICEF a treba jednou... Sila totohle filmu nespociva ve styl natoceni, ve vykonech (i kdyz Don Cheadle a Nick Nolte jsou perfektni), ale halvne v emotivnim podani. Na konci, pri zaverecnych titulcich a zvlastni hudbe - ktera doprovazela cely pribeh - jsem se citil opravdu smutne a uplne bezmocny. Tak co, porad se vam zdaji vase problemy jako velke? Mi uz teda ne... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Drsné válečné drama, které staví na atmosféře a ne na brutálních scénách. Zároveň je film spravedlivou obžalobou zápaních velmocí z jejich nezájmu o katastrofy, kdesi na jiném kontinentě. Také je to svědectví o neschopnosti a zbytečnosti modrých přileb. Postava ztvárněná nickem noltem je opravdu příkladná. Tenhle film asi SN zabolí. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nebýt to podle skutečné události určitě by tento film nebyl tak vysoko. Chtěl jsem tomu dát 4*, myslel jsem, že to je příběh na pozadí masakru ve Rwandě. Pak jsem se ale dozvěděl, že se přesně toto stalo. Paul Rusesabagina skutečně zachránil několik stovek lidí v hotelu a pomáhal také při natáčení. Samotný film je potom strhující výpovědí o genocidě, která se v roce 1994 odehrála v této africké zemi. Film má ohromnou sílu a výpovědní hodnotu. Těžko to hodnotit z filmového hlediska, když všechno, co se ve filmu odehrává, přebije nějaké herecké výkony nebo hudební doprovod. 90% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zaslouží si vůbec lidstvo žít na této planetě? Ať už nahlédneme do kteréhokoliv desetiletí různých staletí, vždy najdeme válečné konflikty, při nichž z nejrůznějších lidských rozmarů umírali nevinní lidé. Na konci 20. století, na počátku 21. století, stále se lidé zabijí a nedovedou si říct prostou větu: "Vždyť jsme všichni lidé!" Nevím, kdo řekl, že život má největší cenu tehdy, je-li prožitý v míru...Každopádně je to moudro, kterým se nedokážeme řídit. Hotel Rwanda je velmi drsný a působivý snímek, který ukazuje na hrůzy a zvěrstva, která se odehrávala v Africe v roce 1994. Před hlavním hrdinou příběhu - Paulem Rusesabaginem - musí divák smeknout. A když si uvědomí, že se jedná o skutečný příběh, tak každá scéna ve filmu dostává jiný rozměr. Po chvilce rozmýšlení dávám 5*. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Hnusný film o hnusné době v hnusném místě. Když vidím filmy, jako je tenle, tak si říkám, jestli není lepší být, kde jsem, žít, kde jsem se narodil, a Afriku, Asii a ostatní opičí kontinenty nechat být. Btw. Poslední zpráva říká, že negři v Africe sežrali už všechny šimpanze:-(((( ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda patří přesně mezi ty filmy, které by měl snad každý člověk bez vyjímky vidět. Aby každý poznal, jací lidé to s námi na světě žijí, aby si každý udělal svůj vlastní názor a aby se poučil. Z tohoto pohledu je Hotel Rwanda skutečně jedinečným filmem plným emocí, přátelství a lidské krutosti. Navíc všechny strasti a hrůzy byly vyjádřeny výhradně prostřednictvím postavy Dona Cheadlea, který předvádí opravdu výborný výkon, zatímco krev a násilí nejsou tím hlavním tématem. Dávám ale 4*, protože síla a poutavost původní myšlenky tentokráte trochu přebíjí výsledné zpracování. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Hluboká sonda do života lidí, kteří se narodili na špatném místě do špatné doby. Oceňuji především míru vkusu, se kterou jsou nám podávány jednotlivé lidské osudy. Pevně věřím, že je hodně těch, kteří jen nemávnou rukou u večeře, když se ve zprávch objeví záběry, které pořídil Joaquin Phoenix. Hotel Rwanda nám připomíná, že bychom si měli vážit všeho, co máme, a pokusit se jakkoli pomoct těm, kteří nemají takové štěstí, jako my. "Jsi dobrý muž, Paule Rusesabagino", říká v jedné ze scéně Sophie Okonedo. Já bych rád dodal; "jsi zatraceně dobrý herec, Done Cheadle." P.S: Skvělá hudba z části od Afro Celt Systemu, který se letos představil na festivalu Colour´s of Ostrava. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, jež na diváka musí zapůsobit již jen holým faktem, že se něco takového stalo. Film zachycuje OSN tradičně s gatěma dole, kde vojáci mírových sborů jen přihlíží zločinům proti lidskosti (konec konců, vždyť jsou také jen na pozorovatelské misi, a nemají mandát zasahovat že ?). Nick Nolte si zde střihl skutečnou postavu generála Romea Dallaira o němž pojednává další skvělý snímek Shake Hands with the Devil (2007) a který se vlastně dějově prolíná s událostmi ve Rwandě a situací v hotelu. Rozhodně doporučuji zhlédnout oba snímky! * * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Výborný film po všech stránkách, přesto mě to trošku zlamalo vzhledem ke všem těm ohlasům! Čekal jsem útok na top 10! 8/10 ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Brilantný vojnový snímok z pomerne nedávneho konfliktu, ktorému stačí na šokovanie diváka len niekoľko scén. Don Cheadle podáva svoj životný výkon a hrá ako o život s niekoľkými hereckými esami, ktoré mu kryjú chrbát. Starostlivo vybraná bola aj rola Rena či Nicka Nolteho ako oficiera mierových jednotiek. Príbeh muža, ktorý zachránil viac ako dvanásť stoviek hutuských a tutsiiských utečencov s nasadením vlastného života, keď to cudzinci vzdali, je neskutočný a ťažko uveriť tomu, čo je na plátne. Scény ako zaplatenie za život vlastnej rodiny, či masová evakuácia Američanov z hotela alebo cesta posiata stovkami mŕtvol, sa tak jednoducho nezabúdajú. Škoda, že nezískal Oscara. Rozhodne by si ich zaslúžil hneď niekoľko. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Genocida ve Rwandě je jednou z největších ostud v dějinách civilizovaného světa. Po vypuknutí konfliktu RB OSN rychle zasedá k jednání a jedná, jedná, jedná a dokud nebude rozpuštěna, tak bude jednat a vysílat do větru nesmyslné rezoluce. Záchrana cizinců i stažení mírových vojsk z Rwandy proběhne velmi rychle, ale zachránit civilisty před útoky ozbrojených pitomců budou muset nenápadní obyčejní hrdinové, z nichž je hotelový manager Paul patrně nejvýraznější. Tento snímek je o jeho velkém člověčenství, které by bez zbytečně násilného útoku na divákovy city patrně vyznělo ještě lépe. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

90% - Příběh, který chytne za srdce. Africký Oskar Schindler v podání výborného Dona Cheadlea zachraňuje nevinné, bezbranné lidi před bezcitnou popravou, která by je čekala z mačet fanatického davu druhého kmene... ()

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama