Reklama

Reklama

Hop nebo trop

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 2
Komedie / Rodinný / Dobrodružný
Česko, (2004–2008), 10 h 3 min (Minutáž: 72–79 min)

Hudba:

Jan Kolář

Hrají:

Ivana Chýlková, Martha Issová, Pavel Řezníček, Roman Zach, Marek Taclík, Adrian Jastraban, Ladislav Ondřej, Klára Oltová, Václav Knop, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(8)

Obsahy(1)

Komediální seriál začíná jednoho všedního rána v sychravé zimní Praze. Rozvedené Báře Duškové se nechce do práce a jejím dětem do školy. Určitě netuší, že zanedlouho je čeká poněkud dobrodružný zájezd na hory s kolegou z podniku a s partou jeho povedených přátel. Večer na horské chalupě ovšem vezme nečekaný obrat. Ale co hlavně, jedním výletem to všechno neskončí. Směšným držkopádem při přeskoku kozy prostě začal celé rodině nový život. Je to hop nebo trop: vždycky se dá přece začít znovu a na lásku není nikdy pozdě... Celá minisérie chce být především diváckou podívanou. Těží z obliby komedií, jako byl například triptych režisérky Poledňákové, autorova komedie Sněženky a machři, v klasické literatuře "Tři muži ve člunu" anebo ze současného čtení jmenujeme oblíbenou vodáckou knížku "Jak utopit Ofélii." Lyže, kola, voda či koně, to jsou všechno buď milé vzpomínky anebo aspoň hezké nerealizované sny, a proto věříme, že divák tudy s námi půjde rád. Realizace podobného záměru v podmínkách České televize byla ovšem tvrdým oříškem. Sledovat dialogy kamarádů, jejich slovní duely při jízdě na kánoích, na kolech nebo v sedle koní a zachytit přitom atmosféru hor, řeky nebo třeba noční bouřky - to vše bylo produkčně i režijně velmi náročné. Naděje vložili proto tvůrci v technologii DV, která právě umožňuje sledovat herce v mezních situacích. Jenom tak bylo například dostupné natáčení na dvě i více kamer a přizpůsobení se mimořádným situacím, jako byly například povodně, které zastihly štáb při natáčení na Horní Vltavě. K realizačním lahůdkám patřily scény jako slaňování Vyšehradské skály, utonutí na nočním splavu, kroupy nebo seskok padákem.

Seznam jednotlivých epizod:

I. řada  1. Na lyžích
2. Na vodě
3. Na kolech
4. Na koních

II. řada  1. Memoriál
2. Pelech
3. Ženy do větru
4. Tři vdovy (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

TV spot 2

Recenze (101)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že na každý díl seriálu jsem se nesmírně těšil a zvkádl bych klidně ještě jednu sérii. Seriál mi zvedl náladu a dokonce mě lehce mrzí, že nemáme podobnou partu. Už jen ta optimistická hudba. Optimisticko-dramatická. Hudbu velmi chválím. Podařilo se také vytvořit postavy s jasnými charaktery a pod jménem či přezdívkou jsem si hned vybavil kdo kterou postavu představuje a jak by se chovala. S drobnými výjimkami jsou to všechno sympaťáci, příběhy zábavné, někdy dramatické, ale pořád baví a vůbec mi nevadilo, že jednotlivé díly se blížily délce menšího filmu. První série je jednoznačně lepší. Mění se prostředí a hrdinové zažijí pokaždé jiné dobrodružství. Druhá se více zabývá vztahy a jejími propletenci, ale mě seriál bavil celkově, takže jsem byl za pokračování rád. Mezi vztahovými, doktorskými či kriminálními seriály se jedná o úkaz. Ale povedený. Snažím se vždy řešit kvalitu seriálu, filmu, dokumentu atd., atd., z hlediska technického a pak jak mě bavil. Natočení tohoto díla muselo být velmi náročné, umím si to představit. Vidíme spousty doslova akčních scén - samozřejmě v českém provedení slova akčních. Napětí, drama, ale především jsou všechny sporty hodně adrenalinové a jsem si jistý, že si herci natáčení užili. O to složitější muselo filmaření být. Že mě seriál bavil a na každý díl jsem se moc těšil jsem už zmiňoval. ()

gapa466 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný český seriál. První dva díly asi nejlepší. Na hercích je vidět jak stárneme. Skvělý Marek Taclík a Adrian Jastraban. Zdárně sekundují i ostatní. Dal bych plný počet, ale někdy se mi zdá, že by se lidé takhle nechovali. Taclík, Jastraban, je to české, sranda a v přírodě. Jednu hvězdu ubírám za nesmyslné chování v některých situacích. 4* ()

Reklama

Nonna 

všechny recenze uživatele

Parádně obsazený seriál natočený podle dobrého scénáře. Role Ivany Chýlkové byla sympaticky napsaná, téměř na tělo. Také Martha Issová ve své roli mladé maminky je velmi přesvědčivá. Celkově se zde poprvé sešla partička herců, kteří byli postupně společně obsazování i později. Příběh je vyvážený, trocha akce, trocha napětí, veselé i smutné osudy hlavních hrdinů jsou dobře rozpracované, je čemu se zasmát, rozhodně to není nuda. ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Sice jsem měl od třetího dílu pocit že tempo poněkud vázne, jakoby tvůrci najednou nevěděli co se zbylým časem (možná se zde projevilo i to, že původně měl být seriál jen třídílný), ale rozhodně bych se přimlouval za pokračování. Díky tomuto seriálu jsem strávil 4 příjemné večery a partou, se kterou bych i já docela rád někam jel - nejsou to žádní géniové ani supermani, prostě jen skupinka lidí, která se ráda dobře baví, mají své chyby a jsou dost skuteční. Kromě toho si myslím že tenhle seriál je přímo "reklamou" na naší krásnou českou přírodu a že nejden člověk po shlédnutí bude uvažovat o tom, jeslti přece jenom nepojede v létě na vodu nebo nevytáhne kolo ze sklepa o něco dřív ... ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Vlastne jsem toto nechtel ani sledovat, ocekaval jsem ze to vypnu brzy,ale nakonec jsem byl i zvedavi na dalsi dil.Pekne , usmevne, lidske.Nejvice se mi libil dil druhy.I kdyz musim pripomenout dve sceny, ktere mi nezapadaly do deje ani atmosfery serialu.Prvni byla vuplne pohodove atmosfere, kdy cela parta jede na vodu se zniceho nic stane rekneme nehoda s lodemi,ktere jsou pripevnene na strese automobilu a pri prujezdu podjezdem se nachazeji vyse nezli zminovany podjezd a tudiz se nam velice lehce nici.Cele je to vsak natoceno pro mne jako horor a prichazi to uplne z cisteho nebe, kdy by to nikdo neocekaval.Dalsi bylo utopeni jednoho z hlavnich hrdinu na konci tohoto dilu, nechce se mi polemizovat proc se tak stalo, scenar jsem necetl ,ale prijde mi ze to tam urcite nebylo.Spise to byla inprovizace,ze byla potreba s hercem ukoncit spolupraci anebo nevo podobneho.Podobne sceny jsem hledal i v jinych dilech, ale uz jsem je nenasel.Zaverecny seskok padakem se tomu nepriblizil.Kazdopadne 4 hvezdy. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (36)

  • Oba přechody jezu, tedy do hospody a posléze i z hospody (ve scéně, kdy zahyne Ivan) nebyly točeny na Vltavě, ale na Lužnici. (Elisebah)
  • Interiérové scény ve stanech se točily uvnitř stodoly ve vesnici Hruštice poblíž Lipna. Rekvizitáři kvůli počasí postavili stany zkrátka pod střechu. (Elisebah)
  • Ve čtvrtém díle se původně počítalo, že Ivana Chýlková bude coby Bára jezdit na koni s ostatními. Po prvním pokusu se ale herečka ujistila, že to opravdu nepůjde. Scénář se musel upravit. (Elisebah)

Reklama

Reklama