Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve venezuelské džungli objeví výprava entomologů nový druh jedovatého pavouka. Když fotograf výpravy jednoho fotografuje, zdánlivě mrtvé zvíře na něj zaútočí. Fotograf se lekne a instinktivně jej zašlápne. To však vidí z křovin další pavouk. Když se výprava chystá k odletu, vleze do batohu jednoho z nich a je zavlečen do tábora vědců. Tam pronikne do stanu a fotografa usmrtí. V zinkové rakvi se potom pavouk dostane až do kalifornského městečka Caimany, spáří se s druhem místního pavouka a z tohoto spojení se po čase rodí celá armáda smrtonosného hybridního potomstva. Čerstvě vylíhnutí pavouci začnou městečko terorizovat - lezou ze záchodových mís, objevují se v jídle, skrývají se v pantoflích a zatínají jedovatá kusadla do každého kousku lidského masa, které se jim dostane na dosah. Obyvatelé městečka se musejí pustit do boje s invazí pavouků. Bojovat musí nejen Delbert McClintock, šéf městské dezinfekční a dezinsekční stanice nazvané "Pryč se štěnicemi", ale také mladý lékař Ross Jennings, trpící od malička Arachnofóbií, chorobným strachem z pavouků. Právě v jeho stodole si totiž pavouci udělali hnízdo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 1

Recenze (249)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Vědecká výprava se vydává zkoumat dosud neobjevené druhy pavouků do zapadlých pralesů ve Venezuele. Opravdu tam jeden nový druh najdou, pavouka, jehož kousnutí zabíjí do několika vteřin - o čemž se velmi rychle přesvědčí jejich fotograf. Ale pavouk vidí ve výpravě příležitost, jak se z místa, kde přežíval miliony let dostat do civilizace, čehož také využije a v rakvi s mrtvým fotografem se přemístí do malého městečka Caimana. Tam se našemu pavoukovi podaří skřížit se s jedním místním druhem, kterému předá svoji nebezpečnou jedovatost. Do městečka se právě přistěhoval nový lékař Dr. Jennings (Jeff Daniels) se svojí rodinou. I když je městečko z počátku proti němu (zvlášť když jeho pacienti začnou velmi krátce po prohlídkách umírat), brzy se zjistí, že úmrtí mají na svědomí právě pavouci. Dr. Jennings musí velmi rychle překonat svoji fóbii z pavouků a zničit jejich hnízdo ... S Dr. Jenningsem bych si mohl podat ruku, protože z pavouků mám taky šílený strach (vzpomínám jak jsem nedávno vyháněl pavouky při vyklízení garáže, brrr). Takže pro mě tento film představuje ten nejstrašidelnější horor, daleko horší než všichni vetřelci, ufouni a jiné potvory. Navíc scény s pavouky jsou perfektně natočeny a u většiny z nich mi pěkně běhal mráz po zádech (teda až na trochu ujetej konec). Jeff Daniels je ve své roli skvělej, ač ho jinak moc nemusím, tak tady mu musím zatleskat, ale i on se musí sklonit před dokonalým "deratizátorem" Johna Goodmana. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Americký venkov opět v ohrožení. Producenti Spielberg a Disney jsou hodně cítit v odlehčeném rodinném ladění filmu (k tomu průměrní scénáristé a debutující režisér), ale pavouci tu naštěstí natolik zabydlují obrazovku, že arachnofobici ani slabé povahy zkrátka nepřijdou a v závěru by s hrdinou uvězněným v pavoučím hnízdě neměnil hádám nikdo. Nejzajímavější nakonec je, jak v průběhu filmu hrdinovi nejen nikdo nevěří, ale navíc je s úmrtími způsobenými pavouky spojován a nepříjemně ovlivňují jeho ekonomickou situaci. Bez karikatury Johna Goodmana bych se asi jako jeden z mála obešel. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

V mých dětských vzpomínkách byla Arachnofobie regulérní horor. Komediální prvky jsem nevnímal a odlehčená nálada na mě vůbec nepůsobila. Po letech je to spíš naopak. Film není děsivý, nechutný, ani napínavý, ale naštěstí je občas chtěně směšný. V lehce bizarním žánru eko hororů ovšem hraje sotva druhé housle a porovnání se strašidelnými filmy první půlky devadesátých let také nedopadne příliš lichotivě. Nemusím hned vytahovat kalibr typu Jurského parku. V roce 1990 vyšel trochu podobný, ovšem mnohem lepší film Chvění. Obří červi převálcovali malé pavoučky na všech frontách, kromě herecké. John Goodman a Jeff Daniels svedli s Kevinem Baconem a Fredem Wardem vyrovnaný souboj. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Arachné je grécky výraz, ktorý označuje pavúka. Slovo phobia taktiež pochádza z gréčtiny. Fóbia je chorobný, panický, iracionálny strach. Takže "Arachnophobia" je strach z pavúkov. Zároveň je to i názov filmu, ktorý v roku 1990 natočil Frank Marshall. Bol to jeho režisérsky debut. Tento titul patrí medzi najkvalitnejšie spracované horrory o vraždiacích pavúkoch. Sú v ňom použité skutočné živé pavúky, žiadne trapné atrapy alebo nevierohodné digitálne triky. *** ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velmi obstojný a nejspíš jediný opravdu kvalitní horor s pavoučkama, na který se mi v neděli odpoledne na Primě velmi dobře dívalo a krásně mi to uteklo. Ovšem... on to není tak docela horor, je to dost s nádechem komedie a i té akce a právě tento mix dělá film ještě lepším a zajímavějším dílkem. Solidní dílko, podle mě už kultovní. Někdy bych si ho velmi rád připomněl. Tohle rozhodně doporučuji, velmi nadprůměrný, zábavný a strašidelný film. 80%. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo v národním parku Canaima ve Venezuele a v americkém státě Kalifornie ve městech Pasadena, Los Angeles a Cambria. Město Canaima, které se ve filmu objevuje, je fiktivní. (Terva)
  • "Canaima" (město napadené pavouky) je jméno ducha mstitele guyanských indianů. Je to také jméno místa ve Venezuele, kde se natáčel začátek filmu a místo, kde se nachází nejvyšší vodopády světa - Angel Falls. Město, které hraje Canaimu, je ve skutečnosti Cambria v Kalifornii. (HappySmile)
  • Malí pavouci použití ve filmu byli avondalští pavouci (Delena Cancerides), neškodný druh z Nového Zélandu, který poskytl Landcare Research z Aucklandu. I přes jejich nevádbný zjev je to poslušný a pro lidi neškodný člen z rodiny krabů a pavouků. Kvůli karanténě však pavouci nesměli zpátky na Nový Zéland. (HappySmile)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Christopher Landon chystá remake Arachnofobie

Christopher Landon chystá remake Arachnofobie

03.06.2022

Režisér Christopher Landon (Slečna bestie, Všechno nejhorší) se oficiálně upsal režii remaku kultovního hororu Arachnofobie z roku 1990. Původní snímek natočil Frank Marshall (Přežít, Kongo), hlavní… (více)

James Wan a strach z pavouků

James Wan a strach z pavouků

12.06.2018

Mistr hororu James Wan (V zajetí démonů, Saw: Hra o přežití) má momentálně plné ruce práce s vládcem oceánů, mezitím ale pod záštitou své produkční společnosti Atomic Monster nezapomíná ani na své… (více)

Reklama

Reklama