Reklama

Reklama

Panu učiteli s láskou

  • Velká Británie To Sir, with Love (více)
Trailer

VOD (1)

Idealistický Mark Thackeray si nájde zamestnanie ako učiteľ a dostane triedu plnú nevychovaných a neovládateľných výrastkov. Hoci stále dúfa, že toto zamestnanie je len dočasné, začne pomaly meniť pomery v triede - ku svojim žiakom pristupuje ako k dospelým ľuďom a učí ich, aby sa k svojmu okoliu správali s rešpektom. Keď dostane lukratívnu pracovnú ponuku, bude musieť urobiť zásadné rozhodnutie. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Americkoafricky herec Sidney Poitier /In the Heat of the Night/ mal v roku 1967 dva filmy - jednak kultovy In the Heat of the Night a jednak tento priemer - pre mna. Plusom je to, ze snimok sa odohrava v dobe, kedy ucitelia /sam som ucil, a nemam to rad/ nemuseli byt marinaci a okrem hlasiviek mali naporudzi aj prislusne donucovacie prostriedky. Sympaticke bol ten fakt, ze rozlietana neposlusna trieda sa da dat dohromady, len ked im niekto ukaze, ze im na nich zalezi : 69 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmov s tematikou odhodlaného a trpezlivého učiteľa, ktorý pretvorí triedu plnú drzých a nevychovaných stredoškolských deciek je mnoho a tento film základný námet do bodky spĺňa. Akurát, že všetko ide rýchlo, väčšinou hladko, v ústraní sa drží iba najdrzejší frajer, aby ho nakoniec zlomil jeden jediný moment. Chovanie študentov nepôsobí dvakrát hodnoverne, aj keď film zasadím o 50 rokov do minulosti. Aj téma rasizmu je uchopená len tak povrchne. Idealistický nebol len učiteľ, ale aj celý film. Celý čas mi behalo mysľou, keď ich učiteľ začal "učiť" chovaniu sa, dbaniu o hygienu, medzirodovým vzťahom, že kde ostala učebná osnova? A ako s "poznatkami o živote" úspešne ukončili školu, aby si mohli zatrsať na koncoškolskej párty? Všetko toto totiž film kruto prehliada. Výrazne ho však ťahá Sidney Poitier, pre ktorého ako by bola rola napísaná na telo. ()

Reklama

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

V dobách své slávy si nikdo příliš nelámal hlavu, je-li film naivní. Sydney Poitier na vrcholu slávy podal překrásný výkon, který dojímal diváky k slzám a dojímá i po letech. Krása a dokonalost příběhu se však paradoxně stala příčinou polemik o deziluzi a naivitě a já se bez mučení postavím na tento břeh. Obávám se totiž, že by takovou bandu fracků nezkrotil ani Igor Hnízdo, i kdyby měl místo rákosky halmu od lopaty! ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Určitě se zde dá najít spousta inspirace a porozumění ke svým žákům, i pro nynějšího učitele. Povinná projekce pro všechny ty bezhlavé učitele a učitelky, co k žákům přistupují bez toho, aby viděli svět jejich očima a projevili patřičný respekt. Pokud se vám třída bouří, problémem je patrně váš přístup, žáci se nesmí nudit, zvládnou vás prokouknout. Pěkný film :) ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Ať si je to sentimentální, ať si je to třeba naivní, já mám skvělou, nostalgickou náladu. Stará Anglie, patrový autobus č.15, cihlové domy, bigbít. Co ještě? Skvělý Poitier, a všechno to kolem, co můžu více chtít, když je mi teď tak fajn. No, trošičku se mi chce brečet, ale to k tomu patří ještě víc. Challenge Tour 2015 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Film si v USA vedl tak nečekaně dobře, že společnost Columbia Pictures provedla průzkum trhu, aby zjistila proč. Jejich odpověď: Sidney Poitier. (sator)
  • Londýnský autobus LLU 829, který se objevuje v několika sekvencích na začátku filmu a v některých pozdějších sekvencích, dodnes přežívá jako zachovalé historické vozidlo a lze jej vidět v East Anglia Transport Museum. (sator)
  • Producenti dostali povolení k natáčení v Britském muzeu. Jen několik dní před natáčením však bylo zrušeno a povoleno bylo pouze fotografovat. Fotografové Laurie Ridley a Dennis C. Stone dostali volnou ruku a vytvořili fotografickou sekvenci muzea tak, že to divák považuje za filmový experiment. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama