Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehráli notoricky americké tváře, tak jdu si i na pět. Ale přece jen "Sovětský Svaz a Donald Sutherland"? Mě to zkrátka rušilo. Nicméně to trochu zastřel fakt vznikajícího přátelského pouta mezi Burakovem a generálem. Vyšetřovat v té době takovou masovou vraždu nešlo bez komplikací, protože v SSSR se přece nic takového nemůže stát to jen v USA. Chvílemi to nabíralo až komediální pel mezi Burakovem a takzvanou komisí. Určitě to stojí za zhlédnutí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná televízna produkcia s hodnoverným zobrazením ruského prostredia, až človek nemusí uveriť, že ide o americký film. Absentuje tu dôkladnejšia analýza jednotlivých vrážd, možno viac krvi a poukázanie na brutalitu psychopata Čikatila. Je to ale odôvodnené. Tvorcom šlo skôr o poukázanie na nezdravý vyšetrovací aparát, kde na dôležitých postoch sedia neschopní ľudia, ako aj na sovietsky "dokonalý" systém, kde sa nemohlo oficiálne nič také ako masová vražda stať. Vyrovnané herecké výkony podporujú nadpriemerný filmový zážitok. ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 % Občan X je překvapivě věrná rekonstrukce případu ukrajinského kanibala s několika desítkami obětí, kterého sovětský aparát dlouhá léta není schopný ani ochotný usvědčit. Film je - bohužel - natočený ještě částečně jakoby ve stylu osmdesátých let. To samozřejmě neznamená, že by HBO nešlo do grafického zobrazení některých scén, byť toho nejhoršího diváka ušetří. Atmosférou film kupodivu dost připomíná seriál Dobrodružství kriminalistiky. Zkrátka mám dojem, že dnes by z tohohle tématu vznikl lepší film - s lepší kamerou, větším hloubkou postav a nejspíš i emotivním soudním procesem, který v tomhle filmu neuvidíte. Případně by vůbec nejlepší byla forma minisérie. Na druhou stranu - herci jsou skvělí a mými favority jsou šarmantní protřelý generál Donald Sutherland, psychiatr Max von Sydow a samozřejmě Jeffrey DeMunn jako samotný nesmělý pervert Čikatilo. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zaráží mě, jak jsem na takový milý film mohl narazit až 27 let po jeho vzniku. Kam se hrabou všemi vychvalovaní vrahové z Netflixu. Čikatylo byl mimořádný psychopat. Přes 50 obětí z nichž přes 30 tvořily děti, tak to rozhodně není běžná bilance sériových vrahů. Film je chytlavě zpracován, absolutně nenudí a snad by se dalo říct i to, že vůbec nezestárl. Kdo má rád kriminálky a mezi jeho oblíbené kratochvíle patří sledování sériových vrahů, tak ten by si měl pošmáknout. [80 %] ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film plný rozporů. Na jednu stranu poměrně vtahující, myšlenkově bohatý a skvěle obsazený i zahraný, ale současně nedotažený a rozkouskovaný mezi potenciálně silné motivy, z nichž každý by však zasloužil větší pozornost. Film táhne zejména jeho samotný námět a k dobru mu lze přičíst i kritiku sovětských státních orgánů, ale v závěru přesto zůstane pachuť nad nenaplněným potenciálem příběhu o nejhorším masovém vrahovi ruské historie, jehož běsnění a osobnost televizní Občan X bohužel dostatečně neznázorňuje. 70% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Herec Donald Sutherland za tento film vyhrál ceny Za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Emmy a Zlatý glóbus). (Chatterer)
  • Když psycholog Buchanovsky (Max von Sydow) čte Čikatilovi (Jeffrey DeMunn) jeho psychologický spis, čte mu ho dlouhé hodiny (ve filmu jsou zmíněné časy od 2:25 odpoledne do 4:20 ráno). Ve skutečnosti se však Čikatilo rozbrečel už po 2 hodinách. (Kvidoland)
  • Čikatilo je popraven pistolí Glock. Ta ve skutečnosti nebyla ruskými ozbrojenými složkami nikdy používána. Nýbrž používali pistoli TT-33 neboli Tulský Tokarev vz. 1933 v ráži 7,62 x 25 mm Tokarev. (gjjm)

Reklama

Reklama