Reklama

Reklama

Transformers

  • USA Transformers
Trailer 4
USA, 2007, 144 min (Alternativní 138 min)

Obsahy(1)

Transformers patří k nejúspěšnějším hračkám v historii. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, jsou populární natolik, že se stali hrdiny akčního animovaného seriálu. Mohli by ale být také předlohou pro hraný celovečerní akční film? Pochybnosti hravě rozmetají dva argumenty – úspěšné snímky se v současnosti natáčejí podle mnohem podivnějších námětů (třeba podle atrakcí v zábavních parcích, viz Piráti z Karibiku) a Transformers se navíc mohou opřít o dva velikány světového filmu, produkujícího Stevena Spielberga a režírujícího Michaela Baye (Mizerové 1 + Mizerové 2, Skála, Armageddon). Ti dva mají dostatečný kredit na to, aby se z projektu, který by jinak doprovázely pochyby, stal jeden ze nejočekávanějších filmů léta... Prakticky odnepaměti ve vesmíru kolem nás zuří válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, „hodných“ Autobots a „zlých“ Decepticons. Dosud se nám vyhýbala, ale když tito vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi (nebo spíš ve vesmíru). Jejich invazi prožíváme společně s teenagerem Samem (Shia LaBeouf), kterého doposud trápila pouze škola, absence pořádné káry a slečna jménem Mikaela (Megan Fox), jež dává přednost jeho spolužákům. Ve chvíli, kdy se v televizi objeví první zprávy o ničivých robotech, začne mít o jeden problém navíc. Je to právě on, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu životně důležitému energetickému zdroji, proto má nárok na první místo na seznamu ohrožených druhů. Hned za ním figuruje zbytek naší civilizace… Spojením Stevena Spielberga s Michaelem Bayem vznikl z dětské hračky silný epický příběh, který úspěšně kombinuje dramatičnost Války světů s diváckou vstřícností Dne nezávislosti. Přestože příběhu dominují velkolepé akční sekvence, o které se starali mistři oboru, specialisté z trikového studia George Lucase Industrial Light and Magic, je v něm dostatek prostoru i pro humor a pro originální zápletku. „Nejdůležitější bude přesvědčit lidi o tom, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a vaše předsudky budou ty tam,“ tvrdí producent filmu Lorenzo di Bonaventura. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (2 132)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Obrovské meniace sa stroje behajú po meste, demolujú budovy, autá, ničia sa navzájom v množstve neuveriteľne dokonalej akcie a to všetko tak reálne akoby tu medzi nás patrili odjakživa. Jeden z najväčších zážitkov od čias Jurského parku. Prepracované bojové scény nenechávajú na seba dlho čakať a vynárajú sa s príjemnou intenzitou. Samotné transformácie sú geniálne pôsobivé a každý z robotov ma svoj charakter a čaro. Všetko to doplnené o zábavného Shiu a neuveriteľne sexi Megan spolu s istou dávkou odosobnenia a humoru robí z tohto filmu super zážitok. Všetky tieto faktory vo svojej vzájomnej kombinácii dodávajú deju rýchly spád a dynamiku až by som povedal, že 144 minút ešte nikdy neletelo tak rýchlo. Za zmienku stojí taktiež dobrý soundtrack. Bez ohľadu na netrefné poznámky kritiky ohľadom detailov a veľkosti robotov a iných predmetov vo svojom pomere môžem len povedať, že sa jedná o komixovku a niektoré veci tak proste sú . Bay je už pomaly hotový s dvojkou a tá ma byť akčnejšia .. uf, až sa mi zrýchlil tep. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Michael Bay už pomalu začíná nudit. V Transformers si člověk lehce připomene všechny jeho filmy (nástupy jednotky – Armageddon, kamera rotující během střílečky v uzavřené místnosti – Mizerové 2, dálnice – Mizerové 2+Ostrov, světlice – Skála), ale to by mi až tak nevadilo, kdyby Míša naservíroval aspoň jednu akční scénu hodnou zapamatování. Bay rozhodně umí hezké obrázky, ale naprosto nemá cit pro dynamiku scén, takže buď je akce nepřehledná a nebo nevhodně zpomalená. To už by mi přišlo vhodnější, kdyby byly celé akční scény zpomaleně, aspoň by bylo jasné, kdo s kým bojuje a jak. Tradičně nechybí povedené hlášky a sem tam opravdu vtipné pasáže (Transformers na zahradě), nicméně jakmile z plátna sleze Shia LaBeouf, začíná to nepříjemně zavánět patosem, což částečně napravují vtipné vedlejší figurky v podání Anthonyho Andersona, Johna Turturroa a Bernie Maca. A k tomu tuna povinných patetických keců a nefunkčních citových výlevů. Chvílemi mě to strhlo, ale vždycky se našlo něco, co mě dokázalo vyrušit a připomenout mi, že mám na ruce hodinky. Být mi 12, asi bych si tuhle řež užil víc, takhle 3 hvězdičky pro film, který si jen tak znovu nepustím… ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Pokud trochu znáte Baye a jeho způsob vyrábění "tradičních amerických akčních filmů", je vám v každém okamžiku sledování jasné, co bude následovat, a já se bohužel nechávám ráda překvapovat. Film by byl obyčejně odpadem, ale za Shiova vyjukaného zelenookého mládence tu jednu přihodím (i když takovéhle hodnocení taky nemám ráda). Některé jeho výstupy - a zvláště ty s jeho značně liberálními rodiči - byly ale opravdu vtipné. Nevím proč se o tomhle filmu nemluví spíš jako o akční komedii, protože sci-fi to až na pár robotů moc není a fantasy.... no ke každému filmu je třeba trocha fantazie. Což mě zase přivádí k tomu, že tady je té fantazie potřeba opravdu hodně, jelikož jsem cestou našla pár (nebo spíš hodně) nelogičností a směšností, které je třeba si ke spokojenosti odmyslet; také bych řekla, že si mohli tvůrci s robotí "mytologií" trochu víc vyhrát (kór když to stálo takový prachy, že product placement musí být pomalu každé dvě minuty - pokud se zrovna nestřílí). Nejspíš ale stejně budu muset počkat, až se mi Transformers rozleží v hlavě a potom si řeknu, jestli mě to bavilo natolik, abych to nenazývala pouhým obyčejným přetrikovaným klišé ždímajícím ze zfanatizovaných diváků logiku a odvádějící ji někam do věčných lovišť pod záštitou takzvané "coolovosti". Zkrátka položme si otázku: dělají skvělé triky mizerný film dobrým filmem? V mých očích ne a jako ten nejhlavnější klad bych tedy opět uvedla Shiu a jeho teenagera. A jako ošklivá dívka prostě nechápu, co mají chlapci pořád s tou posedlostí krásnými dívkami. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Transformers jsou paradox, protože Bayovi fanoušci jsou z něj nadšení a i jeho zarputilí kritici uznávají, že se jedná buď o nejlepši anebo druhý nejlepši Bayův film po Skále._____ Jednak film splňuje nároky letního blockbusteru, kdy se děj dá shrnout do jedné věty ("příběh o klukovi a jeho prvním autu"), jednak jsou zde všecny režisérovy manýry (neschopnost udržet temporytmus, epileptický střih a zbytečné natahování dialogových scén, neznalost míry a povrchně kýčovitá videoklipovitá estetika z reklam) povýšeny nad koncept, protože se jedná o neuvěřitelně sebeuvědomělou podívanou. A hlavně jsou zde vytvořeny docela vychytralé alibi pro Bayův fetišizmus a mizogynii (film o transformuijících se autech na obří roboty nemůže být jiný než fetišistický, lidský prvek zde hraje výraznou roli a snižování ženy do polohy "rozhoďnožky" je zde pochopitelný vzhledem k tomu, že je nám přiběh podáván optikou mladého chlapce)._____ Transformers jsou podívanou, která pro 21. století znamená to, co takový E.T. - Mimozemšťan pro 80. roky a Jurský park pro 90.: splněným snem pro každého, kdo v sobě dokáže ještě probudit to vnitřní dítě. Vklad Spielberga, o kterém tolik mnozí píšou, ale nijak nerozvádějí, je vidět na tom, že přiběh je o mladíkovi, s kterým se každý může ztotožnit a jehož reakce opisují ty modelového publika filmu, přiběh je umístěn do předměstí, v němž nikdo netrpí rodinnými problémy, a tak si film může dovolit inscenovat útok pouštního transformera jako scénu z Čelistí, přilet Autobotů jako spatření dinosaura v Jurském parku či závěrečné rozmístění několika skupinek, jako tomu je v Blízkých setkáních třetího druhu. Tohle není film vyrovnávající se s traumaty z dětství, ani reflexe světa po 11/9 (viz Válka světů), ale ryze hračičkářský projekt, který sám komentuje svůj mediální původ, uvědoměle míchá asijské a americké prvky a vkládá do dění postavy, s jejichž hodnocením situace, a tudíž i celého filmu, se modelový divák může ztotožnit: Ano, Transformers jsou 100x lepši než Armageddon a je to cool. 100% pro jeden z nej. filmů roku 2007. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dobrá akce, ale jinak bezduchá směs cool záběrů + kopírování odjinud. Nejčastěji Camerona. Od filmu jsem nic nečekal, takže mě ani nezklamal, ale i tak si říkám, že to všechno mohlo dávat trochu větší smysl. Zas tak moc ta akce mojí pozornost neodvedla. V kině mě to vážně dostalo, ale udělal jsem chybu, když sem se na to podíval ještě jednou na DVD. ()

Galerie (222)

Zajímavosti (158)

  • Když jsou Autoboti v režimu aut, není na nich vidět žádné poškození, ale když se transformují, je vidět, že jsou místy povrchově poškozeni. (GreatestFan)

Související novinky

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

17.08.2023

Hračkářský konglomerát Hasbro spustil novou filmovou a televizní divizi, skrze kterou nyní hodlá ve velkém produkovat vlastní projekty na základě svých značek. Nová produkční společnost vznikla… (více)

Nový Sonic drtí všechny rekordy

Nový Sonic drtí všechny rekordy

11.04.2022

Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

16.02.2022

Studio Paramount v rámci prezentace pro investory oznámilo kupu novinek, a jelikož je toho opravdu hodně, asi se do toho rovnou pustíme. Tou největší zprávou je čtvrtý Star Trek. Nové pokračování… (více)

Studio Paramount upouští od blockbusterů

Studio Paramount upouští od blockbusterů

12.09.2021

Studio Paramount v příštích letech čekají velké změny. Současný šéf Jim Gianopulous odchází a místo něj přijde Brian Robbins z americké kabelové stanice Nickelodeon. Nový ředitel studia pak nejenže… (více)

Reklama

Reklama