Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (182)

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Neda nic ine mi tu opat napisat...ako vec,ktora bola spomenuta skoro v kazdom komentary...a to ze fakt perfektny Ryan Gosling! Co sa tyka zas filmiku...tak bravurny kontrast bieleho a cierneho, zleho a dobreho, silneho a slabeho...,proste presne toho, co sa snazil ucit Dan Dunne,krasa! Urcite nadpriemerik...nazdar ()

seale 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry, vkusná hudební kulisa a myšlenka filmu mě taky zaujala. Dvě osamělé duše, které vnímají svět podobně, dvě duše, které se přitahují a potkávají.. I když se může zdát, že má film otevřený konec, já jsem si v tom našla, že právě tato myšlenka ho zakončuje. Film má pomalé tempo, zabývá se nitrem člověka, ale pořád něco řeší, pořád poukazuje na nové lidské detaily. Nenudila jsem se. ()

Reklama

Traffic 

všechny recenze uživatele

Byl by hřích tenhle film omezovat pouze na příběh učitele a jeho žačky. Half Nelson je mnohem komplexnější, až mě překvapuje, že přes to množství rozehraných témat drží pevně pohromadě a nepůsobí ani nijak nafoukaně a důležitě. Je to, dá se říct, hlavně film o obecné krizi školství, kdy obraz (film), jakožto nositel silnější emoce, definitivně převálcoval text (knihu) a mluvené slovo (rádio, pedagog). Když děti ve filmu za trest přednášejí o významných událostech amerických dějin, nepromlouvají ani tak ke své třídě, ale přímo do kamery, k divákovi. Jenže kdo si bude po skončení pamatovat všechny ty letopočty, čísla mrtvých, citáty a nosné myšlenky řečené jakoby mimochodem? Skoro nikdo, ale zato nám v hlavě určitě uvízne ta závěrečná silná scéna, které dominuje pouze obraz a hudba, v níž se oba hrdinové v tragické situaci setkají. Zkostnatělé vzdělávací instituce se nedokáží dostatečně rychle přizpůsobovat mediální revoluci a jsou pouze součástí nefungujícího stroje (machine), ve kterém "příprava na skutečný život" nereflektuje realitu. Když Gosling naráží na fiasko se zbraněmi hromadného ničení v Iráku a zapáleně hovoří o do očí bijícím ignoranství příznivců Bushe mladšího, v jeho gestech a tváři se zračí rezignovanost. V tu chvíli je jasné, že Half Nelson není další z řady nevýrazných amerických nezávisláků, ale silně deziluzivní a důkladná sonda do stavu americké společnosti po pádu dvou věží. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Dan Dunne je bílý učitel na černošské škole, který se snaží své žáky motivovat a rozvíjet jejich osobnost…. „Pokud pomůžu jedinému studentovi….. pokud ovlivním jediného člověka… „. Ve třídě přesvědčivý kantor, mimo školu samotář se závislostí na drogách. A právě jeho tajemství stálo na počátku zvláštního vztahu mezi ním a jeho žákyní. A přestože Ryan Gosling byl výborný a i film se vymyká běžné šabloně, ode mě víc jak 3* nedostanou, vláčné tempo bez výraznějších zvratů mně prostě tentokrát nesedělo. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Kdyby se mě někdo zeptal, o čem byl film Half Nelson, musel bych použít nějaký vulgarismus. Naprosto bezduchý, nic neříkající a ničím originální příběh o ho.... Ryan Gosling je vždy přesvědčivý, ale moc se tady ani nenadřel, jeho černošská žačka je vcelku autentická, ostatní jsou do počtu. Hudba docela ušla, některé záběry taky. Nudný, extrémně nudný jako by nezávislý film, který si už nikdy více nepustím, i kdyby mi za to někdo zaplatil. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natočen za 23 dní, což bylo o den dřív, než bylo původně naplánováno. (CliffLee)
  • V Gowanus, Brooklyn si zahráli Shareeka Epps jako Drey a Karen Chilton jako její matka. Stejné role si poté zopakovali i v tomto filmu. (CliffLee)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama