Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Recenze (708)

Cival 

všechny recenze uživatele

Scenáristická vykonstruovanost z Romingu čučí víc a víc s každou minutou, až to úsměvné klábosení s pár silnými i vtipnými momenty upadne do mechanických přeskoků od mýtu k road-movie. Vejdělek to měl učesat tak, aby textová předloha nebila hned v prvním plánu do očí. Poctivé tři hvězdy za obsahově neškodný film, zvládnutý ale technicky a herecky bez výraznějších průšvihů (vzácná to vlastnost v českých podmínkách). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ach jo! Navnaděn upoutávkami, rozhodl jsem se absolvovat za letošní rok již druhou projekci českého filmu, což je o dvě projekce více než loni. Zjištění, co udělal Jiří Vejdělek (resp. producenti) s penězi utrženými za Účastníky zájezdu, uvrhlo mne do těžké deprese. ROMing jistě nestál málo peněz a jistě nemálo peněz vydělá, což je vzhledem k jeho kvalitám zpráva smutná, nezbývá nám však, než se s ní smířit. Jeho hlavním problémem je nejasnost v otázce, chce-li bavit, anebo nést i nějaké to poselství. Ve snaze zalíbit se co možná největší skupině diváctva zklamává na obou frontách. Když do komedie založené na ohraných vtipech o Romech začnete cpát alegorické motivy, nic dobrého z toho vzejít nemůže. Bez vedlejší linie, která navíc nikam nevede, byl by ROMing sice jenom lacinou komedií kameňákovského ražení s malinko lepšími herci, byl by však snímkem žánrově čistým a slušně zrežírovaným. O něčem podobné, může si nechat takový Karel Janák leda tak zdát. Zcela jasné také není, proč zrovna Romové jsou hlavními hrdiny. Romská otázka nijak řešená není, ani být nemá, romskou kulturu reprezentuje všehovšudy temperamentní muzika a herečtí představitelé působí ve svých rolích rozpačitě. Obzvlášť Polívka, který nedokázal, přesněji neměl prostor dokázat, obohatit svého věčně klejícího notorického alkoholika o lidštější rozměr. Takhle jenom neustálým vytvářením rádoby vtipných situací popohání věčně stagnující děj, v jeho stínu paradoxně zůstává také Marian Labuda a pro příběh důležitá ústřední milostnou dvojice. Mezigenerační střet, naznačený také chytře zvoleným názvem, je z přehršle témat tím nejlépe rozpracovaným, bohužel, stejně jako všechna ostatní, tématem nedotaženým do zdárného konce, čili nevypointovaným. Už ani nemám sílu vyjadřovat svou lítost nad dalším nezdařeným českým filmem, navíc je to lítost znásobená nesporným talentem, jenž ve Vejdělkovi vězí. Kdyby s ním uměl lépe nakládat, kdyby dostal do rukou pořádný scénář, kdyby přestal být za každou cenu komerční, kdybych při komentování dalšího českého filmu nemusel použít ani jednou slovo kdyby, byl bych neskonale rád. 50% Zajímavé komentáře: Shit, B!shop ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Někdo by mohl namítnout, že Bolkovo skloňování slova "piča" ve všech možných pádech, je jen o lidovém humoru, ale on fakt MŮŽE. Z jeho úst to snad ani nezní sprostě. I s přihlédnutím k tomu, jakou hraje postavu. No jo, ale co dál? Pár vyloženě vydařených vtipů se tam najde, natočené to není špatně, romský epos dobrý nápad je, jen se ve dvou třetinách značně ohraje, tak tedy co? Správně. MARIÁN LABUDA. Nevím, zda to bylo onou osudnou nehodou, po které se ROMing čerstvě natáčel, každopádně jeho výkon pozvedá snímek ještě do větších vyýšin, než je onen jeřáb, na který musel vylézt Somali. Stačí se podívat do Labudových melancholických očí a všechno je vám hned jasné. 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nechtějte po mě, abych psal v České republice něco negativního na film o cigánech, aniž bych se předtím neporadil s právníkem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Převeliká škoda sledovat film, který měl naděje opravdu veliké a nakonec po shlédnutí vyzněl naprosto opačným dojmem. Od Jiřího Vejdělka jsem čekal po slabých Účastnících zájezdů reputaci, která dokáže, že špatný režisér rozhodně není, ale zde zahodil svoji jedinečnou šanci nekompromisně takříkajíc do hnoje stejně tak jako podal herecký výkon Bolek Polívka, který pyčoval na všechny strany a i když mi to přišlo vtipné ke konci jsem se nemohl zbavit dojmu z toho, že některé scény řádně přihrával. To samé se nedá říct o Mariánu Labudovi, který zasněného a hodného tatíka hrál od srdce a s láskou a s Bolkem tvořil relativně dobrou dvojku. Nejde ale jen o ně dva. To co mi neméně rušilo sled hereckých gagů byla hromada cigánské muziky, ke které podle mě pasuje jedno ohleduplné pravidlo: čeho je moc, toho je příliš a zde to je krásně znát. Krom toho ani příběh nebyl zas tak jednoduchý jak se na první pohled zdá a chvílemi jsem byl sledováním filmu vcelku zmatený a ze začátku také znuděný. Do Romingu jsem vkládal hodně nadějí, ale ukázal mi, že ne každé jistojistě zajímavé téma dostane stejně kvalitního zpracování a to je zatracená škoda. --- Jistě máte lékárníčku..a nůžky?...jsou nerezové? - Já nevím, já jsem na ně nechcal. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 28miliónovTržby Celosvetovo $1,218,251(presnejšie s Česka a Slovenska) ║ Ďalší zbytočný prehmat.... prvých asi 20minút vás dokonale znudí, tak že nasledujúci dej to už nezachráni, Polívka to svojím príchodom na pľac príbehu ako tak oživí ale časom jeho nekonečné nadávky začnú prerastať cez vtipnosť a začnú byť len monotónnosťou, škoda čakal som určite viac od dvojice Labuda-Polívka , Labuda je až moc nevýrazní tak ako vedľajšia dejová línia o cikánskom vajdovi. /videl v kine: 40%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Je to takové zmetené. Dokud nepřijde Polívka na scénu, táhne se děj jako medová slina a člověk neví, jestli má koulet očima nad upejpavým Labudou nebo jeho nevýrazným synem, když pak přiběhne Stano a oživlé literární podobenství začne nabírat grády (Vladimír Javorský rulez), začne to být naopak trochu přepálené a křečovité. Zlatou střední cestu Vejdělek dokonale minul a ten lidový humor jsem tu taky hledal marně. Pokud spočívá v neobjevném skloňování jednoho sprostého slova na p... tak se klaním a loučím. Na tohle jsem asi příliš gadža. Stejně jako většina štábu. A nezmění na tom nic ani rozjuchaný soundtrack. (50%) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Smělý pokus o poetický, autorský a neotřelý film o romské duši vyústil v neumětelskou směsici vulgarismů, zbytečné evokace cigánských perel Emira Kusturicy a trapně korektních scének. Nevím, na co si Vejdělek chtěl zahrát, ale nepovedlo se. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Marek Epstein .. Dopiče už!! Tohle se vážně nepovedlo.. Předně bych ze seznamu žánrů škrtnul položku „komedie“. Ono se totiž prakticky není čemu smát a i těch pár pousmání je pěkně křečovitých. Jenže co pak zbude, když to není komedie? Podivný, režisérsky nezvládnutý mix obrazového vyprávění z tvorby knihy o hledání romské duše propletený s prvoplánovou road-movie starých kamarádů za naplněním dávných zásnub, která díky pohybu přináší různé situace, ale o nic pamětihodného se nejedná. Jedním z mála kladů je osvědčená sázka na silnou hereckou dvojici. Pan Labuda dá vzpomenout na svoje nejlepší „dobrácké“ role. Ovšem Polívka, ač je to role pro něj jako stvořená a povětšinou působí věrně, není ani při tom všem pičování tak přesvědčivý, jako třeba v Dědictví. Takže kromě herců v obvyklých rolích, místy hodně slušivého vizuální kabátku a občasné příjemné hudby nemá tato romsky laděná (velice neškodně) poetická blbina co nabídnout. Společně s Bestiářem je ROMing další studená sprcha pro tak nadějně rozjetou českou filmovou sezónu 2007! :'( ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle film Jiřího Vejdělka působí velmi schizofrenně. Vzbuzuje převeliká očekávání (výběrem skvělých herců, tématem, trailerem, slibovanou komediálností...), ale při setkání s ním je nenaplňuje. Chce být žánrovým mixem, skoro vším (komedií, vážným snímkem na vážné téma, road-moviem, balkánskou crazy komedií, uměleckým filmem i magicko-realistickou poémou...), nakonec však ve výsledku není ničím, působí to skoro jako takový žánrový mišmaš. Roming jde ve stopách balkánských komedií Emira Kusturici, ve srovnání s nimi ale nemá ani jejich hloubku, ani onen příslovečný divoký komediální spád a potenci. Roming byl určitě skvělý projekt, výborná myšlenka, měl vysoké ambice, ale nenaplnil je...a to vinou spíše režiséra a scénáristy, než herců, ti odvádí skvělou práci (především Bolek Polívka a Vladimír Javorský v pětiroli listonoše, Boha, Ďábla, jeho pohůnka a Smrtky...). Místy barevný, místy ale velmi šedý film... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Na reklamou proklamovanou komedii to postrádá humor, na "českého Kustoricu" nezřízený gejzír energie a na road-movie je to příliš utahané, protože trvá celou věčnost než se vůbec postavy někam vydají. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Myslím, že s ROMingem mají někteří lidé problém hlavně protože od toho prostě čekají jiný film. Rozhodně to není třeskutá komedie typu Kurvahošigutntag, spíš takový film s duší, kde hodně velkou roli hraje okolí, příroda a hlavně hudba. Samozřejmě, že bez dua Labuda - Polívka by to nebylo ono, ale překvapila mne i dobře zvládnutá kamera a celková příjemná obrazová barevnost (vim debilně vyjádřeno). ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Komedie od tvůrců Účastníků zájezdu. Dospěj už, pičusi jeden. Vejdělek není ani český Tonny Gatlif, protože na to mu chybí schopnost skutečně vyprávět příběh, ani Emir Kusturica, protože na to má scénář až moc pevnou dějovou základnu, prospělo by mu rozvolnění a prvky magického realismu ve filmu působí vyloženě nepatřičně._____ Hodně překvapí, v pozitivním slova smyslu, výkon Oldřicha Vlacha. Labuda jako jeden z mála do své postavy vtiskuje skutečnou životnost a trojrozměrnost, Polívka zato zůstává jen figurkou a o jeho "hereckém výkonu" se dá říct jen to, že díky Dědictví přestal být hercem a už je jenom hláškostroj. Škoda, že nedobře promazaný a působící na ty nejnižší lidské pudy, kurva piča._____ Už nějak začinám chápat, proč se u nás netočí road-movie: jednak je na to naše krajina hodně nezajímavá, jednak je mají na svědomí většinou tvůrci, kteří buď nemají ujasněno, co chtějí říct, nebo přitom koktají. Vejdělej je hladivý, smířlivý, pokud si dovolí vypíchnout nějaký neduh, tak je tezovitý a prvoplánový, při nejlepším to vidí černobíle (nikoliv šedě, jak by se na vyprávění o životě a duši slušelo)._____ Ve výsledku hrozně promarněná šance, která vyčpí doztracena, má spoustu nedořešených motivů a ruka dramaturgova mohla na konci čím dál tím víc zasahovat. Na druhou stranu Vejdělkův trademark v podobě tance funguje i zde, jenom... Raději bych se díval na fiktivní příběh, rómský epos o vyhaslém ohni, než na banální putování za poznávání sebe sama a svých kořenů. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Roming není sondou do sociálních problémů romského etnika, není ani holdem cikánské kultuře. Nejspíše se snaží projet cestou, již vytyčil Kusturicův film Černá kočka, bílý kocour. Nemaje však ani z poloviny tak svérázné prostředí a postavy, ani z čtvrtiny takové tempo, nezmůže se než na na trapné převádění obecně známých fakt o rómech, jedno zda pravdivých či ne, do úsměvné roviny. Cikáňata kradou kanalizační poklopy, cikáni nepracují, nic neplatí, bydlí v barabiznách, cikánky středního věku jsou vypasené babizny... V podání Romingu však nic z toho není tragédií, neštěstím či problémem. Kdepak, jakoby šlo o roztomilý aspekt rómství, který činí kulturu našeho státu bohatší a lepší. Veselejší. Kusturica byl stokrát zábavnější. Zřejmě totiž ví, že neustálé opakování slova "píča" není vtipné. Silná *. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší, než jsem čekal. Akorát mi sledování neustále rušili nějací retardi, co se při každé Polívkově "píče" začaly histericky chechtat. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„No tak ideme na spičený výlet, no! Mne je to fuk.“ Ak česko-slovenský film pokladá niečo za tabu, tak (okrem nahých mužov) vulgárny slovník. Občas sa zanadáva, ale to je všetko. Preto je píčus Stano Bolka Polívku vďačnou, zábavnou a originálnou postavou. Ktorá bohužiaľ zostane zaseknutá u nadávok, kým Labudov Roman zasa u Cigána, ktorý sa hanbí, že je Cigán (hoci on tvrdí, že je to solidarita). No a taký je celý pôvabný ROMING – uprostred. Scenárista Marek Epstein dokáže písať reálne dialógy, odpozorované zo života bez toho, aby smrdel šmelinou. Bohužiaľ, kým rozprávková rovina so Somálim (Jean Constantin) film zdanlivo zdržuje, akonáhle ustúpi do úzadia a radšej prenechá priestor road movie, okrem výborne zrežírovaných scén (policajti) prichádza nuda. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bych prirovnal k filmum Kusturici, tohle je takova jeho levna ceska varianta. Coz jsou vlasne dve pochvaly v jednom. Filmy Kusturici mam fakt rad a jen tak kdejakou ceskou blbost bych k nemu neprirovnal a za druhe to ukazuje, ze tu mame opet jednu vyjimku z klasickejch ceskejch filmu resicich vztahy. Jinak film se sklada ze dvou linii, jedna je vymysleny pribeh cikanskeho krale a jeho cesta za ptackem a ackoliv buh, dabel a smrtak jsou udelany hezky, celou tuhle linii bych vyhodil. Tim by se i zkratil uvod filmu, kde je sice obcas nakej dobrej vtip, ale vcelku nic extra. A zbyla by jen druha linie, cesta do vesnice za nevestou, kde neskutecnym zpusobem radi mega ultra krutej Bolek Polivka. Vetsina jeho dialogu se sice zklada z picus a kurva, ale takle prirozene nadavat sem v ceskym filmu od dob Kurvahosigutntag asi neslysel. Ono celkove vetsina dialogu pusobi prirozene. Coz je dalsi pochvala. Jinak celej film vypada vcelku lacine a jednoduse, ale vzhledem k tematu si myslim, ze to bylo idealni. I kdyz ma film par hluchejch mist, tak jsem se ani na moment nenudil, par vtipu je fakt brutalnich a Bolek celej film zveda o uroven vejs, takze jsem se zkratka dobre bavil a davam vysoky hodnoceni. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě minul obloukem větším, než jaký podepírá Žďákovský most přes Vltavu. Z břečky podprůměrnosti zvedá snímek charizmatický Bolek Polívka, který se přiřítí doslova jako uragán, šokuje, blbne a filmu vládne, avšak jeho vulgární verbální projev časem omrzí. Umírněnější Marián Labuda vnáší do příběhu svůj příběh o hledání duše, ale Vejdělek nezvládnul oba světy dostatečně dobře a srozumitelně propojit. Romská hudba působí povětšinou jako rušivý element. Vejdělek tluče další (po Účastnících zájezdu) dlouhý a ostrý hřebík do rakve české kinematografie. 19,5 miliónů korun(výdělek v ČR) ()

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama