Reklama

Reklama

Hraběnky

(seriál)
Česko, 2007, 15 h 35 min (Minutáž: 55 min)

Režie:

Jaroslav Brabec

Kamera:

Petr Koblovský

Hudba:

Jan Jirásek

Hrají:

Josef Abrhám, Jana Hlaváčová, Lenka Vlasáková, Andrea Elsnerová, Zuzana Bydžovská, Vladimír Dlouhý, Jiří Langmajer, Richard Krajčo, Zuzana Vejvodová, Vlasta Chramostová, Josef Vinklář (více)
(další profese)

Epizody(17)

Obsahy(1)

Člověk nemusí rozumět snům svých blízkých, ale musí chápat, že je mají.  Tak nějak by mohlo znět motto sedmnáctidílného seriálu z prostředí současné vesnice, jehož hrdina Josef Hrabě, soukromý zemědělec, podřídil celý svůj život budování rodinné farmy. Má k tomu ideální podmínky: pozemky, stroje, zkušenosti, ale hlavně manželku a čtyři už dospělé dcery. Až na to, že jejich představy o životě se od těch otcových poněkud liší. A tak když Hrabě trochu nesmyslně přikoupí další pozemky, místo aby myslel na tajná přání svých blízkých, rodina se vzbouří. Ženy odmítají být levnou pracovní silou, neslyší na jeho argumenty, že pracují na svém a že jednou mu budou všichni vděční. Srdce našich „Hraběnek“ totiž momentálně více zaměstnává tajemný mladý muž, který se přistěhoval do vesnice, aby si tady založil truhlářství... (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

jamesv

jamesv (hodnocení, recenze)

1. Dům u moře 
Mračilo se na bouřku. Hraběnky se snažily zachránit seno, aby nezmoklo a táta zase nezuřil. A tak se traktor s valníkem zběsile řítil po hrázi rybníka, když tu se náhle zablesklo... 

2. Bohatá úroda 
V prvním dílu vesnické ságy jsme poznali soukromého farmáře Hraběte, jeho ženu a tři ze čtyř dcer. Všichni tady na farmě mají své sny a touhy, Hrabě sám však touží po jediném: rozšířit svá pole. Po smrti souseda mu sice svitne naděje, ale zdá se, že proti vyšším zájmům nemá šanci. Ženy na statku mají ale jiné představy o své budoucnosti. Může je snad naplnit tajemný cizinec, který si hodlá založit ve vesnici truhlářskou dílnu? Snad Hrabětova žena Vlasta jediná tuší, že pod povrchem zdánlivě šťastné rodiny tiká časovaná bomba a zaslíbené pozemky mohou být rozbuškou té třaskavé směsi. 

3. Štrůdl 
Farmář Hrabě získal vytoužené pozemky, jeho radost byla ale katastrofou pro zbytek rodiny, neboť všechny touhy a sny jeho dcer musí zase počkat. Tentokrát vypukla skutečná vzpoura a rodina se ocitla v rozkladu. Jarka se po uši zamilovala do Honzy, sympatického truhláře, který si otevřel dílnu v sousedství jejich statku. Jenže brzo si ukáže, že všechno je jinak a její naděje jsou marné. Marná je ale i vzpoura ostatních členů rodiny Hrabětových. 

4. V mezích zákona 
Jarka Hrabětová se zamilovala do truhláře Honzy a po vesnické tancovačce si určitě dělala naděje. Jenže ve vesnici se nečekaně objevila mladá Ukrajinka Nina s tříletou Kaťjou - a my jsme pochopili, že Honza je její otec. V tomto díle nás ale čekají další překvapení. Hrabětovy nečekaně navštíví kontrola z finančního úřadu, výsledek ale nejvíc zaskočí nakonec samotného Josefa Hraběte. Domů se vrací čtvrtá Hrabětova dcera Alžběta a ke všemu nepřijede sama. 

5. Mezinárodní zápas 
Nejmladší dcera Hraběte Alžběta přivedla na statek Martina, kterému se porouchal kamion, a tak je na obzoru nová láska. Hůř je na tom Nina, která pochopila, že se za ni Honza stydí. Ztratila už všechny iluze. Také Marta cítí, že její návrat nic nevyřešil, a proto tajně v noci opustila statek v Martinově náklaďáku, tentokrát ale sama, bez dětí. Co nás ale čeká dál? Splní Martin svůj slib Haničce, že se vrátí? Má ještě naději vztah Honzy a Niny? Ke všemu tu obchází nový nápadník, jenže objekt jeho zájmu tentokrát není ze statku. 

6. Záchranáři 
Honzu zmáčkli bratři Niny za to, jak se chová k jejich sestře. Také Nina se mu snaží zavděčit, ale krize se prohlubuje. Ani návrat Marty nedopadl a korunu všemu dal Honzův pes, který na Štědrý den obskočil vypiplanou fenku paní Hrabětové. Ještě že alespoň Martin se zastavil na pár hodin za Haničkou. Na co se ale můžeme těšit v dalším pokračování vesnické ságy? Na zimní radovánky, na lesní brigádu Hraběnek i na první Honzovy úspěchy. Jenže malé radosti zastíní nehoda, při které už půjde o život. 

7. Kozy 
Nina se málem utopila pod ledem a Jarka má špatné svědomí, že jí nedokázala pomoct. Honza díky Alžbětě prodal své první skříně a získal dokonce objednávku na sudy. Jűrgen začal docházet na statek pro vajíčka a milé setkání s Jarkou na oba zapůsobilo. Ale co nás čeká v dalším díle? V každém případě šok, který způsobí Jarka svému otci. A také hospodská rvačka, která nezůstane bez následků. Mezi průšvihy a maléry ale prosvitne i velké štěstí, jež se usměje na Haničku. 

8. Honza a Saša company 
Hanička odjela s Martinem kamionem na velkou cestu po Evropě. Nina chystá velkou svatbu s Honzou, o peníze ale tajně požádala Jűrgena. Jarka si nechala zvětšit prsa a Hrabě přerazil nos Tondovi, když si z ní v hospodě utahoval. Ale jaro už je na spadnutí a s ním i jarní práce. Zastane Alžběta Jarku? A jak dopadne první sud Honzy a Saši Machonina? Docela nenápadně se začíná rodit nová láska a otevírá se další kolo intrik kolem Hrabětových pozemků. 

9. Čarodějnice 
Producent Maděra podrazil Alžbětu, když jí slíbil, že může dál točit svůj film. Podmínkou byl ale dozor jiného režiséra. Také Honza se cítí být podváděn Ninou - ta zůstává přes noc v nemocnici, ale není tam k zastižení. A Hrabě se dozvídá od Koldové, že je spekulant, aniž by tušil proč. Rozehraný příběh otevírá mnoho otázek. Vždyť Hanička se toulá po daleké cizině s řidičem kamionu Martinem a je veřejným tajemstvím, že Jarka je také po uši zamilovaná, i když tím vyvoleným už není Honza. Toho čeká velký úspěch, ale ještě větší pád. 

10. Výhodná nabídka 
Na statku se slavil Hančin šťastný návrat - a Honza s Machoninem mohli slavit svůj první povedený sud. Nina už se to ale nedozví - odešla od Honzy neznámo kam. K jeho bolesti i s Kaťjou. Jako blesk z čistého nebe kriminálka zatkla ing. Víta. Co ale ještě čeká naše hrdiny uprostřed horkého suchého léta? Láska i zrada, sebevražda, milionová nabídka. Jedna báječná finta kumpánů z hospody na Hraběte. A k tomu všemu windsurfing a jeden malý psík, který dostal na výstavě medaili. 

11. Rodinná oslava 
Hrabě odmítl milionovou nabídku odstupného za své pozemky, ale ing. Vít se nevzdal. Sešel se s paní Hrabětovou, aby jí nasadil mnoho pochybností do hlavy. Hanka stále nemůže pochopit, že Martin jen tak beze stopy zmizel, a tak jí Honza s Alžbětou nabídnou, že se ho vydají hledat. Jak dopadne tahle spanilá jízda? Jak dopadne Hrabě s Kristiánem, kteří se konečně vypraví za Martou? Ani Honzovi není dopřáno klidu, avšak zlomyslný osud míchá karty a nakonec je vše úplně jinak. 

12. Dědictví 
Alžběta s Honzou a Hanka se vydali hledat Martina, ale místo něj našli jen několik jeho milenek. Byl jako námořník – v každém přístavu jinou. Druhou cestu podnikl Hrabě s Kristiánem a to do Prahy za Martou. Na vlastní oči teď oba viděli, jak Marta skutečně žije – na hromádce s cikánskou kapelou. A tehdy se stala tragédie. Co bude dál? Nikdo neví. Jen jedno je jisté: nic už nebude tak jako dřív. Posílí tragédie soudržnost rodiny? Anebo je to naopak počátek definitivního rozvratu? Vždyť všechno, o co Hrabě usiloval, jako by ztratilo smysl. Ale své nejtěžší dny prožívá také Honza a starostka Vítová. 

13. Kolik stojí láska 
Po tragické smrti Vlasty se na statek vrátila Marta s odhodláním svou matku nahradit. Nabídka investora na odkoupení Hrabětových pozemků stoupla, ale kromě Jarky holky statek prodat nechtějí. U Honzy se objevili bratři Niny a vydírají Honzu. Jenže tentokrát se jim postavil s puškou sám Hrabě... A tak se pomalu život vrací do nových kolejí a přes všechny maléry je tu čas na radosti i na nové lásky. I když ty zatím jen velmi tiše klepou na dveře. Jsou tu nové Vánoce a Nový rok. A pod povrchem doutná nový nečekaný požár. 

14. Nejdelší most světa 
Hanka oslavila Silvestra s Honzou poněkud netradičně – plachtěním na lední jachtě. Když se pak Honza pokusil Haničku rozmrazit, místo milování se mu Hanka svěřila se svým traumatickým zážitkem z minulosti, kdy ji tři kluci znásilnili a ona pak měla potrat. Má ale jejich vztah perspektivu, tak jak by si nejspíš přála režisérka Alžběta? A co slibuje půlnoční polibek mezi Hrabětem a Martou? Nejblíže má k sobě nejspíš Jarka s Jűrgenem, jenže nic není tak snadné, jak by se zdálo. A trpké překvapení čeká i na Honzu. 

15. Návštěva 
Jurgen se dostavil na statek na zásnuby – a všechno prasklo: německý inženýr žije v bludu, že je stavitel mostů. Jak konstatoval Hrabě, je to prostě blázen. Do Maletína také nečekaně přijela Nina s Kaťjou. Rozhodla se nechat nějaký čas malou dcerku u Honzy. Jenže tohle všechno jakoby bylo jenom tichem před bouří. Minulost se znovu neodbytně připomíná a staré rány ještě dávno nejsou zahojeny. Maletín i naše hrdiny čeká smršť, která znovu všechno zpřevrací. 

16. Vyrovnané účty 
Sága farmářské rodiny vrcholí. Odvetná akce bratrů krásné Niny způsobila spoušť a mnohé sny se rozpadly, s mnohými bude třeba se ještě rozloučit. A přece je tu naděje a jsou tu dávná pouta, která už nelze roztrhat. Přicházejí překvapení, která už by nikdo dávno nečekal. V dramatech na hraně života a smrti ale zbývá ještě místo pro vesnické intriky a sladkou pomstu hodnou skutečného hraběte. 

17. Louky naproti 
Osudy seriálových hrdinů se uzavírají. Nejspíš měli jiné představy o své budoucnosti, ale takový je život, taková byla vůle autorů. Pro některé život skončil, pro jiné teprve začíná, většina však stojí jen na další křižovatce, ze které vede více cest. Budiž jim přáno, aby po nich nešli sami a aby se měli kam vracet, i kdyby rodný dům už třeba dávno nestál. To, co si nesou v srdcích, to už jim nikdo nevezme. 

Katee

Katee (hodnocení, recenze)

S uživatelem Cival (v komentářích) naprosto souhlasím...není co dodat. Ani půvabná A.Elsnerová, na kterou se dá dívat, to nezachrání....

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

Všechno je fajn až na ty dialogy, ty jsem nepřekousnul. Já žiju na vesnici a ten seriál dělá z nás vesničanů tichošlápky s nízkým IQ a neschopností dát dorhomady jedinou rozumnou větu. No děs :-(

Chamyl

Chamyl (hodnocení, recenze)

Kvalitu svého hodnocení vyjádřili někteří přímo ve svých komentářích: "Viděl jsem první díl a už více nikdy!" nebo "Stačil mi druhý díl." a podobně. Tito lidé evidentně nepochopili, že tento seriál (ať si o něm myslím kdo chce, co chce) je podobně jako např. Ztracení dělán pro diváky, kteří ho budou sledovat celý. Nikoliv pro ty, kteří jednou za měsíc zavítají k jednomu z dílů a diví se, že jsou mimo. Bohužel hodnocení těchto "kritiků" má stejnou váhu jako hodnocení těch, kteří poctivě odsledují všechny díly... Názory můžou být bezpochyby různé, ale všichni bychom měli vědět od čem doopravdy mluvíme a co vlastně hodnotíme!

Hoke

Hoke (hodnocení, recenze)

Nejsem z toho na větvi, ale řeči o 1* nebo odpadech fakt nechápu. To musí všichni lidi v relativně poctivém seriálu hned vidět další Pojišťovny? :)

Bart

Bart (hodnocení, recenze)

Já opravdu nechápu, proč je tak výborný seriál takhle podhodnocený. Tohle mi fakt palice nebere.

Lojz@

Lojz@ (hodnocení, recenze)

Je to parádní oddechovej seriál. Vždyť kolik takových dobrých seriálů dnes v TV běží?

Felagund

Felagund (hodnocení, recenze)

Vždyť je to super seriál, jsem z vesnice z farmářský rodiny a fakt se mě to líbí...

xerno

xerno (hodnocení, recenze)

Dyt je to jako normální život na vesnici - babička ani se nechtěla dívat, moc jí to připomínalo dětství !

Isherwood

Isherwood (hodnocení, recenze)

Nikon: Protože si připadám, že vlastně snad ani nic jiného točit neumíme. Pořád se otáčet do minulosti a řešit znárodná pole. Bohužel je smutné to, že pokud tedy natočíme něco, co má být ryze současné a nebabrat se v tomhle, tak dostaneme novou Ordinaci či Pojišťovnu štěstí... PS: Ale jinak jsem svoje hodnocení smazal. Je blbost hodnotit to po prvním díle. Ale tuším, že se z té své jedné moc nepohnu (výš rozhodně) :)

tančísvlky

tančísvlky (hodnocení, recenze)

po prvom diely: snímanie obrázkov je na seriál nevidané ,až si myslím že sa tlačí moc na pilu. Myslím ,ak sa to nepokazí konečne svetlo vo tme...

achaja

achaja (hodnocení, recenze)

mě tento seriál , teda podle prvního dílu zase připadá hodně nadstandartní.... vy jste si snad nevšimli tý kamery.... s takovymhle pojetim jsem se v českym seriálu snad ještě nesetkala... nezapře se, že Brabec byl původně kameraman... a jestli tenhle seriál chce někdo přirovnávat k ordinaci nebo něčemu podobnýmu, tak buď neviděl nikdy ordinaci, nebo naopak Hraběnky

Nikon

Nikon (hodnocení, recenze)

Obhajovat nízké hodnocení tím, že - už je přece 20 let po revoluci, tak se v tom nemá cenu pitvat - TO mi připadá jako naprostá ztráta soudnosti. Do minulosti filmaři čumět nemůžou ? A co budou točit ??? ... Isherwoode, tos hodně ujel .... P.S. To nízké hodnocení mi nevadí, každý má svůj úhel pohledu :)

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

Matty: Opravdu obdivuhodné, že se nad tím ještě pozastavuješ. Většina z nás to už vzdala, stejně to nemá cenu. Každý (= většina) si tu bohužel hlavně chce nahnat hodnocení... :( Pořád lepší ti co hodnotí po jednom díle, než ti co viděli minutu, či ani tu ne.

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

50%??? Takže po Letišti další seriál, který vychytal po první epizodě mizerná hodnocení jenom proto, že je český? Pokud bych měl taky hodnotit, dám minimálně čtyři hvězdičky - něco tak kvalitního tady už dlouho nebylo. Tak se lidi sakra vzpamatujte! :-)

Dement

Dement (hodnocení, recenze)

Trochu predcasny hodnoceni nee ? Neda se prece hodnotit po jednom dile...ja videl asi pulky a neprislo mi to az zas tak blby...rozhodne si ale netroufam to hodnoit uz ted...

the_pest

the_pest (hodnocení, recenze)

Od ČT jsem čekal seriál o něčem, ale to jsem se zmýlil. Stejná srajda jako ordinace na nově

Reklama

Reklama