Reklama

Reklama

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (546)

genetique 

všechny recenze uživatele

Posledné štyri filmy si Donaldson natočil na vrcholovej úrovni a vidno, že tento pán si vie oveľa lepšie poradiť s prvotriednym scenárom, než s béčkami, ktoré točil predtým. Perfektný lúpežný snímok, dokonalá atmosféra, skompletizované napätie do poslednej minúty a zároveň ľahkosť, ktorá úraduje prostredníctvom ostrých hlášok. Záver je trošku vážnejší a hlavne akčnejší. To všetko podľa skutočnosti, samozrejme len inšpirované, ale je mi to ukradnuté, pretože ja som sa bavil kráľovsky. Skvostné a štýlové. Statham, herci, hudba, kamera, filtre, hlášky, scenár a záver. Možno oveľa viac by som sa bavil, keby som to videl v kine alebo na DVD, ale keďže distribútori radšej dovážajú sračky, ktoré si divák vo videopožičovni požičia raz za rok, musel som opäť využiť trestné možnosti. 85%. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, jehož největším problémem je vlastní neutralita a minimum opravdu podařených scén, které by byly hodné zapamatování. Jason Statham příběh netáhne, tak jak jsem čekal, to se ovšem dá říct i o ostatních postavách. Ač jednotlivý hrdinové nepůsobí zrovna důvěryhodným dojmem, neměl jsem jediný důvod jim nefandit. Chytrá zápletka začne fungovat až v druhé části, po bankovní loupeži, kdy se majitelé vykradených stránek rozhodnou vyšetřit případ - vzhledem k choulostivému obsahu - na vlastní pěst. Samotná akce je totiž nepříliš nápaditá, a vlastně krom nápadu s odposlechem dost fádní. Roger Donaldson se ukazuje se skvělou hereckou sestavou v tom nejlepším možném světle. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Sympatické lupičské retro podle skutečné události, zajímavé nikoli provedením loupeže ("prosté" vykopání tunelu do banky, ovšem zajímavě komplikované), která proběhne už v druhé čtvrtině filmu, ale tím, co loupež rozpoutá. Kořist totiž nezahrnuje jen peníze a zlato, ale taky kupu kompromitujících materiálů hned tří stran - královské rodiny, politiků a krále porna. Až se nechce věřit, že se to vše sešlo v jedné nenápadné bance... Do klasické hry na lupiče a četníky se tak kromě hodných a zlých gangsterů a (ne)úplatných policajtů zamíchají ještě tajné služby nebo černošští extremisté... a pár postav skončí dost drsně. Hrdinové jsou patřičně sympatičtí, děj slušně zamotaný, přitom svižný a napínavý a Statham ve středu toho všeho to spolehlivě táhne. A nádherná Saffron Burows je ideální femme fatale. 70%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Povedane jednou, mierne rozvinoutou vetou: "Ma to prudko chytlavy smrnc". Ako snaha o divakcy atraktivne spracovanie skutocnej udalosti ide o velmi prijemny, stylovo precizny a remeselne dokonaly heistik, ktory si uzijete o to viac, o co vacsie su vase znalosti slangoveho anglickeho zargonu (pozor nie z krajiny za velkou mlakou, ale iba od ostrova za kanalom La Manche). Namatkovo: Might it not be prudent to get the committee to consider issuing a D-notice, to protect everyone potentially embarrassed by this criminal activity?// bollocks... . Statham zase raz nesklamal. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Určite jeden z tých lepších Stathamových filmov, v ktorom musí viac hrať ako lámať kosti. R. Donaldson je predsa len ostrieľanejší režisér ako väčšina na akých Statham počas kariéry natrafí, takže na výsledku je to vidieť. K najlepším momentom patrí kopanie tunela do banky a aby to nabudúce išlo hladšie, tak do vysielačky netreba veľmi kecať...70%. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Britský černošský revolucionář Michael X (vlastním jménem Michael de Freitas) skutečně byl v roce 1975 oběšen na rodném ostrově Trinidad za vraždu Gale Bensonové, dcery vlivného člena britského parlamentu, která s jeho tamní komunitou žila. Její napojení na britské tajné služby je ovšem (v tomto případě mírně řečeno) jen další spekulací. (curfew77)
  • Při loupeži v roce 1971 měly podle oficiálních informací zmizet věci přibližně v hodnotě 500 tisíc liber, což je částka, která dnes odpovídá zhruba pěti milionům stejné měny. O 500.000 liber se také mluví uprostřed filmu, když o krádeži informují v rádiu, postavy lupičů se ale částce smějí a sami odhadují lup na (shodou okolností právě) pět milionů liber. V závěrečných titulcích se pak tvrdí, že "podle odhadů" zmizely věci za 4 miliony liber (bez upřesnění, zda tehdejší nebo dnešní hodnoty) a případ je porovnáván s takzvanou Velkou vlakovou loupeží. Při té ale podle oficiálních informací zmizelo více než 2 a půl milionu TEHDEJŠÍCH liber (přes 40 milionů v přepočtu na současnou měnu). Jinými slovy, informace v závěrečných titulcích o "trumfnutí" Velké vlakové loupeže je také pouze nepotvrzenou spekulací. (curfew77)
  • Více než 100 obětí loupeže odmítlo vypovědět, co se v jejich bezpečnostních schránkách ukrývalo. (hendrich6)

Reklama

Reklama