Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

pools 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší nízkorozpočtový film roku. Zajímavý příběh, který "chytne u srdce", výtečná kamera a trochu netradiční pohled na Thatcherovskou Anglii v totálním rozkladu, s obrovskou nezaměstnaností a problémy s přistěhovalectvím. Jedny z věcí které potěší jsou výběr hudby - většinou reggae, ska a pak i nějaký ten oi-punk, či dobové záznamy z "fucking Faulkland war" či svatby princezny Diany. 10/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Rozpitvávať tu také veci ako ideologické zmýšľanie skinheads by bolo pre mňa rovnako trúfalé ako žiadosť baču z Hornej Dolnej o miesto hlavného šéfa jadrového výskumu v Južnej Kórei. Takže ja som film zožral ako pes hodenú kosť. Bez rozmýšľania a robenia záverov. Ale aj pes si potom, čo zožerie veľkú nádielku čerstvých kuracích kostičiek uvedomí, že mu chutili a zasýtili jeho potreby. Podobný stav som zažil po zhliadnutí tohto filmu. A keďže som povedal, že nebudem rozoberať výpovednú stránku tohto silného príbehu, tak aspoň napíšem, že herci, menovite Stephen Graham a Thomas Turgoose, predviedli oscarový výkon a hudba k filmu len podtrhla jeho unikátnosť. 90%. ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

80. léta byla pro hnutí skinheads svým způsobem přelomová. A když do takové doby zasadili tvůrci filmu postavu malého kluka, který hledá sám sebe, vzniklo něco, co je alespoň pro mě jeden z nejnezapomenutelnějších filmů. Skinheadská partička, která vzala Shauna mezi sebe, právě prožívá krizi způsobenou z vězení se navrátivším Combem, který Shauna postaví před volbu mezi dvěma skinheadskými světy - tím klasickým a zcela novým, poněkud rasistickým. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Hrozně dobře vybraní herci, nesmírně stylově přesné, smnoha výstižnými dobovými detaily. Bohužel celé pojaté tak, že to víceméně omlouvá rasistické hnutí skinheads jako pouhé osobní prohřešky nešťastných jedinců. Toto je obecně problém všech filmů o skinheadech a rasismu: nepoměr mezi společenským a soukromým, kombinace moralismu a skrytých vnitřních sympatií pro jedince určitého typu, nepoměr mezi touhou být sám sebou a být členem směčky... ()

zuza99 

všechny recenze uživatele

V první řadě bych chtěla vyzdvihnout herecký výkon Shauna. Nemyslím si, že ve filmu bylo nějak zvlášť vidět rozdíl mezi hodnýma a zlýma skinheadama nebo jejich styl oblékání apod. Ani si nemyslím, že to měl být účel filmu. Kdyby to někoho zajímalo ať se podívá na dokument Být skinheadem. Nebýt závěrečné scény asi bych hodnotila o hvězdu méně, ale ta scéna byla tak brutální až mi z toho bylo špatně od žaludku. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)
  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)

Reklama

Reklama