Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

De Palmove kolážovité zábery, Morriconeho hudba a Pennov temperament. To sú faktory, ktoré robia z Casualties of War podstatne viac než len ďalší film o vojne vo Vietname. Jediné, čo mi možno kazilo dokonalý zážitok, bol záverečný umelý pokus o katarziu v podobe rozhovoru s Vietnamkou (?) v súčasnosti, naväzujúci na začiatok (čo robilo vlastne z celého deja uprostred flashback). "You had a bad dream, didn’t you? Yes. It’s over now, I think." Trochu silené, veď uznajte. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak je to pomerne dosť uťahaný (proti) vojnový snímok, ktorý opäť ukazuje, že Amíci vo Vietname boli jednoducho svine. Tentoraz sa film zameriava na skupinu vojakov, ktorí unesú vietnamskú dievčinu, znásilnia ju a potom zabijú. Okrem jedného, ktorý sa rozhodne, že to tak nenechá a rozpúta s nimi súkromnú vojnu. Michael J. Fox, ktorý bol v tom čase známy z komediálnych rolí tu veľmi prekvapil a v úlohe bol presvedčivý rovnako ako seržantská "sviňa" Sean Penn. Snímka má niekoľko zaujímavých sekvencií a prevažne scény z vietnamskej vraždiacej a mokrej džungle sú vskutku pôsobivé ale film plynie tak pomalým tempom, že som si myslel, že je tak o hodinu dlhší a dosť často som sa nudil. V záplave vojnových filmov z Vietnamu je tento veľmi nevýrazný. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bohužel relativně neznámý snímek, který se na válku dívá jiným úhlem pohledu, než většina americké produkce. Bojových scén je tam pomálu, příběh si všímá malé skupinkyvojáků , která se v extrémních podmínkách začne chovat bez zábran...Emocionálně nanejvýš silná podívaná podepřená šťastně zvoleným castingem a kvalitními hereckými výkony. Pro M.J. Foxe skvělá příležitost uniknout z komediální škatulky, za kterou se De Palmovi odměnil nejlepším výkonem své kariéry. Těžko říct, proč film zapadl, když jen krátce předtím uvedená Četa byla tak úspěšná...Snad bylo v té době vietnamské téma už opotřebované a Američané měli dost té kritičnosti . Celkový dojem 85 %. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Válka mění vojákům charaktery a rozhodně to není k lepšímu. Je možné, že kdyby Eriksson nebyl nováčkem na rýžovém bitevním poli, tak by mu nedělalo takový problém splnit rozkaz seržanta Meserva ke znásilnění unesené vesničanky. Eriksson však ještě nerozumí pokřivené logice zkušeného mazáka a když dojde ke zbytečnému rozstřílení probodané zajatkyně, tak se rozhodne najít uši, které by mu pomohly zajistit spravedlnost navzdory zkušenému nezájmu velitelů. Jedná se o poněkud schematicky rozehrané drama plné vymazlených kamerových záběrů. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Srdcervoucí příběh o unesené, znásilněné a brutálně zavražděné vietnamské dívce je podán s notnou dávkou naturalismu a surovosti. Brian De Palma režíruje opět znamenitě a to jak válečné sekvence, tak i dialogové scény. A specielně od něj, bych něco tak silného a sugestivního nečekal. Co se týče zpracování vietnamského pekla, tak se mi Oběti války líbí více než Četa, Full Metal Jacket a i více, než třeba Coppolova Apokalypsa. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Natáčení probíhalo v Phuketu v Thajsku, scéna se železničním mostem pak v Kanchanaburu. (Monco)
  • Keď mladý vojak stúpi na mínu, ďalší vojaci si fotia jeho mŕtvolu. Eriksson a jeden vojak si tiež idú pozrieť mŕtvolu, ktorá však teraz už leží na opačnej strane cesty. (Smok)

Reklama

Reklama