Reklama

Reklama

Transformers: Pomsta poražených

  • USA Transformers: Revenge of the Fallen (více)
Trailer 2
USA, 2009, 150 min (Alternativní 144 min)

Režie:

Michael Bay

Kamera:

Ben Seresin

Hrají:

Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, John Turturro, Ramon Rodriguez, Kevin Dunn, Julie White, Isabel Lucas, Matthew Marsden, Michael Papajohn (více)
(další profese)

Sam Witwicky odchází na vysokou školu, kde hodlá v klidu studovat. Znamená to i dočasné odloučení od jeho lásky Mikaely. Jenže v té době se podaří Deceptikonům osvobodit Megatrona z jeho vězení na dně moře a společně s ním na radu vůdce Deceptikonů, pradávného Fallena, začínají svůj boj proti Autobotům a s nimi spojeným lidem. Megatronovi se podaří zničit Optima Prima (vůdce Autobotů) a na radu Fallena pátrá po Samovi a přitom ničí lidská města. Sam se totiž dotknul posledního kousku legendární materie a teď se mu v mozku promítají symboly, které mohou Fallena a jeho bandu dovést k dávnému stroji, kterým vytěží ze Země pro ně potřebný energon (to však znamená zánik našeho Slunce). Sam záhy zjistí, o co Deceptikonům jde (zjistí to od Deceptikona Jet Fira), a vydá se najít matrici, která stroj spouští, dřív než ji najde Megatron. Sama na jeho cestě za matricí doprovází Mikaela, která za ním na kolej dorazila, jeho nový spolubydlící Leo a bývalý výzkumník a agent Simmons... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 664)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku nejisté tři hvězdičky s tím, že po druhé projekci můžu jít oběma směry (nahoru, ale i dolů). Mám k tomu filmu spoustu výtek, ale všechny by se daly shrnout do jedné hlavní: na můj vkus je tam až moc Michaela Baye. Trailer sliboval dokonalé spojení spielbergovského-cameronovského blockbusteru 80. let s bayovskou mechaničností let 90., ale kromě indianajonesovského a výborného Shia LaBeoufa a cca. hodiny od zmrtvýchvstání Megatrona po návštěvu "hawksovského" muzea se jedná o přehlídku over-the-top bayovských fetišů a manýr, zlozvyků._____ Proč ty narážky na současnost (ekonomická krize, Obama prezidentem, teroristické útoky), když se jednička bez nich obešla a zde působí rušivě, jako z jiného "vesmíru"? Proč je potlačen lidský prvek a máme smutnit nad smrtí kovošrotu? Proč jsou dopravní prostředky fetišizovány a film je mizogynní vůči ženám? Proč se v dialogových scénách stříhá průměrně každou druhou sekundu, zatímco v akci v některých cameronovsky dlouhých záběrech každou cca. pátou? Proč, i když je film motivován kompozičně, postrádá vnitřní logiku toho, co se děje, a tak je ve vyprávění velká kopa elips, nad kterými se pozastavujeme (kde se v poušti po teleportaci vzali ostatní Autoboti, když teleportováni spolu s lidmi nebyli?, jak Mikaela přišla ke "krabici" s Decepticonem, když jí hodila po terminátoří transformerce?, jaktože se v závěru objevili rodiče, když byli odvezeni Bumblbeem do bezpečí?)._____ Letní blockbuster o dospívání tak trpí pubertálními neduhy (infantilní a pubertální humor, neznalost míry, eklektičnost, i sexuální obscénnost, aniž by k sexu - mezi lidmi, ne psi či člověkem a robotem - došlo) a jeho pomíjivost vyjadřuje scéna, v níž Shia KONEČNĚ najde MacGuffin a ten se mu doslova rozpadne/rozpráší pod rukama. P.S. Ten film je tak dobrý, jak jen letní blockbuster, ve kterém jsou ničeny vysokoškolské knihovny a kulturní památky, může být. Na základě předchozí věty si prosím přičtěte či odečtěte hvězdičky podle libosti. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Řečeno s Voskovcem, Transformers 2 destilují z normální reality světelný alkohol suprareality. ____ Jedna analytická poznámka k závěrečné akci, smím-li: Přes problematičnost této obří sekvence nám tu v rámci hollywoodské produkce vyklíčilo cosi nového – divák už není účastněn akce přímo, ale stojí jakoby v jejím středu a pouze zpovzdálí se otáčí k jednotlivým mikro-konfliktům jednotlivých mikro-subjektů (Megan, vojáci, Robot A, Robot B, Robot C, John Turturro, Sam, Samovi rodiče, stíhačky...). Akce je tedy decentralizovaná (můj obdiv tomu, kdo to byl nucen sestříhávat dohromady), ale divák vycentrován a umístěn doprostřed coby nerušený pozorovatel (typ „diváka s dalekohledem“); kdežto u většiny akčních filmů tomu je přesně obráceně – akce má jedno těžiště, jeden vektor, po němž se pohybuje, kupř. honička dvou aut, a divákovi nezbývá, než být takříkajíc u toho (typ „diváka s drobnohledem“). To by rovněž vysvětlovalo, proč nejsou jednotlivé mikro-konflikty v závěru Transformers 2 nijak provazbeny, proč se jednotlivé výjevy a objekty kladou jako volně plující znaky, které zůstávají izolované a rozpojené navzájem, a proč celá závěrečná půtka mnoho diváků tak znavovala – divák s dalekohledem není akcí zaplavován, není uváděn do pohybu, ale sám si vybírá, co bude sledovat. A to vysiluje. P.S. Jestliže se mi v jedničce nejvíce zamlouval odlehčený úvod (spielbergovský vklad „kluk a jeho auto“ a balení Mikaely), pak ve dvojce platí to samé o řádění v univerzitním kampusu. Jsou-li ovšem ty nejlepší scény v akčním filmu scénami neakčními, nutí mě to optat se Baye: „Nenadešel čas, aby ses vynořil z jezera svého jáství?“ ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Transformers II jsou vlastně hrozně hloupí (přičemž vynikající jedničku za hloupou nepovažuji, ta si s hloupostí námětu o robotech jen dost uvědoměle pohrávala), téměř všechny scény mimo ty akční (které jako čisté atrakce moc narativně zajímavé být nemohou) jsou co do vyprávěcí motivovanosti dost pochybné (postavy se objevují a mizí bez nějaké jasné logiky, některé prostě jen naznačují neschopnost vyprávění poskytnout informace nějak elegantněji) a je to nesnesitelně infantilní/pubertální (ty polohy se střídají). Shia LaBeouf je ale VYNIKAJÍCÍ a ta role v Indym je skoro symbolická, protože LaBeouf představuje přesně ten typ postav dříve typických pro Harrisona Forda: charismatičtí, sebe ironičtí a občas trochu bezohlední sympaťáci, kteří nezřídka dostanou na budku, ale vítězí hlavně mozkem a výslednou ochotou vrhnout se nakonec do sebešílenější situace. Transformers II mě ale přes všechnu tu demenci (která však pro mě rozhodně nespočívá v tom, že je to o robotech měnících se v auta a zpět! jak říkám, jednička byla úžasná) a pochybnou režii (je to skutečně velmi nekonzistentní film) celou svou metráž bavili. A hlavně mě děsí pomyšlení, že ačkoli měly oba filmy srovnatelné rozpočty, Terminator Salvation vedle druhých Transformerů vypadá jako nezávislý film za pár šupů. A navíc mnohem, ale mnohem pitomější a nezábavnější. Jakkoli totiž sebeironie není samospasitelná a u některých patetických scén jsem si nebyl jistý, jak moc to má být legrace a jak moc ne (občas je film téměř konstantně několik minut zpomalený), i tak jí mají Transformers ve srovnání se čtvrtým Terminátorem na rozdávání. A taky mají toho Shiu LaBeoufa! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľný, obludne zdurený popcornový nádor, ktorý sa vymyká akýmkoľvek merítkam vkusu a snahám o racionálne hodnotenie. Buď dáte odpad alebo absolútne hodnotenie. Buď dovolíte Bayovi, aby sa vám vyhoncoval na nohe a napchal vám do ksichtu svoje obrovské devastátorské gule, alebo sa pokúsite vnímať to ako bežný film a do 30 minút vás zabije predimenzovanosť a stupidita (VŠETKY dialógy pozostávajú len z pátosu a sexuálnych narážok). Ten film je tak neopísateľne zlý, až je vlastne geniálny, a tak imbecilný, že sumár stupidity všetkých filmov Uwe Bolla a firmy Asylum sa krčí v jeho tieni. Je dokonca imbecilnejší ako výraz na tvári Megan Fox... nie, dobre, to kecám, nič nie je debilnejšie ako výraz Megan Fox. Odpad alebo plný náklad. Čokoľvek medzi tým sú bludy a bláboly alibistických sráčov. A nič nie je viac mimo misu ako prirovnania k Spider-Manovi 3 a King Kongovi. Bay totiž predtým nenatočil Spider-Mana 2 a Pána prsteňov. Vždy vyrábal (slovo tvoriť v jeho súvislosti nepoužívam) tento neodolateľný megahollywoodsky megahumus. Rozdiel je len v tom, že sa tentoraz definitívne odtrhol z reťaze. Jednotka stála rozkročená medzi príčetným rodinným "spielbergovským" dobrodružstvom a bayovským šialenstvom. K dokonalosti jej chýbalo, aby sa vybrala výhradne jedným smerom. Dvojka to urobila. Niektorých to zaskočilo. Mňa nie. Kráľovsky som sa bavil. A po druhej projekcii, keď mi prestane vibrovať prvá signálna sústava, dám jednoznačne odpad. Dovtedy čistých 10/10. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Bomby, plechy, šutry... všechno lítá, ani peří to nemá... Chaos, destrukce... no a co... Film, bohužel, na to kolik stál.. a humbuku kolem oproti prvnímu... nemá šmrc... a Megaloman Michael Bay v dalším počinu vyhodí asi 2-3 planety do luftu, neboť ten nemá nikdy dost :-( ... Nééé trojku už nééééééééé.... 50% ()

Galerie (163)

Zajímavosti (105)

  • Epps (Tyrese Gibson) používá ve filmu zbraně SIG-Sauer P226 ráže 9x19mm a M4A1 Carbine ráže 5.56x45mm. (dc125)
  • V čase 1:40:19 voják ukáže na mapu a tvrdí, že výsadek provede akci v Egyptě. Mělo se jednat o Akabský záliv. Pomineme-li, že Akabský záliv má na mapě jiný tvar (ve skutečnosti se naklání spíše doprava, na mapě ve filmu jde hodně doleva) a přijmeme, že je to on, stejně zakroužkovaná oblast není Egypt, ale přibližně totéž místo, které vyznačil GPS, tedy někde na hranici Jordánska a Izraele. (Proste..Jana)

Související novinky

Připravte se na novou Transformeří trilogii

Připravte se na novou Transformeří trilogii

13.04.2014

Michaelu Bayovi (Skála, Mizerové) původně přišli roboti, kteří se v hraném filmu skládají na auta, jako velice hloupý nápad. Nakonec se ale Transformers přeci jen ujal a započal tak velkou… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Na Transformers 3 se už pracuje

Na Transformers 3 se už pracuje

03.10.2009

Michael Bay několik týdnů tvrdil, že si potřebuje od mimozemských robotů odpočinout a než se pustí do třetí části, natočí si „osobnější filmeček“ Pain & Gain. Jenomže Transformers: Pomsta… (více)

Shia a miliardová soudní pře

Shia a miliardová soudní pře

03.12.2008

John Grisham = bestseller. Tečka. Není potřeba se o tom obšírněji rozepisovat. Z knih slavného autora právnických thrillerů se na světě doposud prodalo odhadem asi 235 milionů výtisků, takže na jeho… (více)

Reklama

Reklama