Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

"Němci se rozhodli že obětem 2. světové války zavedou plyn".......Absurdný černohumorný sklepácky humor pánov Čtvrtníčka, Šteindlera a Vávru dodnes nestráca platnosť. Pre mňa rozhodne najlepší humoristický seriál ktorý kedy v Česku vznikol. Tá geniálna satira spjatá s búrlivou dobou začiatku 90tých rokov je tu perfektne spracovaná, rovnako ako sú tu parodované stupídne reklamy na prací prášok (árijec), paródia na maslo rama je tu pod názvom "Tlama" či parodovanie politickej scény. Najväčšou trefou do čierneho sú tu však skeče Alles gute. Hlavne v dnešnej dobe plnej cenzúry a trapnej politickej korektnosti by sa už nikto o podobný štýl satiry nepokúsil. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

tschechische Schweine: český soused.... Monika Lewinská je znovu přichuti a opět zneužívá muže. Tentokrát hokejisty Buffala... Kdybychom my chtěli být zajímáví, řekneme, že předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky mé Blechy. Praha. Právě jsme dostali zprávu... MIloš Zeman a Jan Kavan jsou ve při. ... atd. ()

Reklama

Aven 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný pořad s vtipy často silně přesahujícími hranici politické či jiné korektnosti. Jeden za všechny: Já jsem si vyrobil takového malého člověka, takový malý lidský bonsai. - A k čemu je takový malý člověk dobrý? - No, já si vždycky vyjdu na zahrádku a takhle si stoupnu nad toho malého člověka a on je pode mnou vlastně takový malý untermensch. - Podčlověk.......ale jaké to má výhody? - No, já jsem potom nad ním takový velký übermensch. - Hmm nadčlověk, to je zajímavé, pojďme se ale podívat dál. Vy jste znám jako pěstitel ovoce, v čechách pěstujeme jablko roku, je tomu tak i u Vás v Německu? - Nein, my pěstujeme das Reichsapfel, Říšské jablko! - To je jistě velmi národní. Vy jste však znám také jako sběratel, přinesl jste nám ukázat část své velké sbírky. - Ano, já sbírám v podstatě všechno. Toto jsou vlasy, zuby, brýle, boty a toto je zub času. - A k čemu je takový zub času dobrý? - No takový zub času hlodá a hlodá a hlodá............................. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Spousta skečů už dnes není aktuálních, především ty o politice po převratu, ale zbytek je naprostá paráda, která se stala po Cimrmanovi nejvtipnější českou záležitostí vůbec. Nevím, jestli by tak drsný humor dnes v televizi prošel, ale buďme rádi za to, že dřív ano. Jako zlatý hřeb samozřejmě musím vypíchnout Alles Gute! a jejich šílenosti. Die saubere Rasse! 95% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Moderátor: Reportáž live. Neradi přerušujeme reklamní bloky zpravodajstvím, ale právě jsme dostali zprávu o závažném trestném činu a naše kamera je přímo na místě. Karle, slyšíš nás? Reportér Karel: "Ano, už je to v pořádku, slyším vás, slyším". Moderátor: "Tak co se tam vlastně stalo?" Reportér Karel popisuje a ukazuje krví postříkané zdi jednoho bytu: "Jsme v Písecké 20 a stala se hrozná věc. Hrůza. Holčička malinká leží tady úplně brutálně zavražděná, tak jsme se sem rozjeli a můžu vám říct, že ty záběry nejsou úplně příjemné, je to hrozné. Docela mi běhá mráz po zádech, protože je to tady i s pohlavním zneužitím a to už je hnus." Moderátor: "A má už policie nějakou stopu nebo jak to tam vlastně vypadá?" Reportér Karel: "V tuto chvíli to tady vypadá jako u řezníka, protože rány byly vedené značnou silou. Policie nevím jestli má nějakou stopu, protože je mi úplně zle". (Reportér to všechno ukazuje a je mu skutečně asi zle. Obrací se s mikrofonem na další přítomnou holčičku). Holčička: "Já jsem s ní seděla v lavici. S Áďou". Reportér Karel: " V které lavici? " Holčička: "U okna ". Reportér Karel: "To jsou zatím postřehy nájemníků. Všude se tu válejí kusy masa a až budu mít nějakou novinku, tak se přihlásím". Moderátor: "Já sice nejsem cimprlich, Karle, ale musím ti dát za pravdu, je to hnus." ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Ve scénách z nemocnice hraje píseň „Černí andělé“ od skupiny Lucie. (SONY_)

Reklama

Reklama