Reklama

Reklama

Sedm epoch rocku

(seriál)
  • Velká Británie Seven Ages of Rock (více)

Epizody(7)

Autoři sedmidílního dokumentárního cyklu BBC Sedm epoch rocku jsou přesvědčeni, že rocková hudba poskytla k proměnlivosti doby originální soundtrack. Oproti tomu Libor Pešek po vysílání Radiožurnálu prohlásil, že poprock není hudba; Laco Deczi charakterizoval rockové hudebníky slovy: "Rockoví hudebníci jsou ti, co hrají rok na nástroj". Rock je fyziologický vzdor, rytmicky potvrzuje gravitaci, zatloukáním down beatů, těžkých dob do země. Odtud kritici ortodoxního rocku přezdívají rockery na sudokopytníky. Postupem doby se rocková hudba stala věrohodnou politickou a uměleckou silou. Do hudby vnesla větší hlasitost a osobitý postoj. Rock se zrodil z blues, ale postupně začal dospívat a vydal se stovkami rozmanitých, vzrušujících směrů.

Seznam jednotlivých dílů :   01. Zrození v roce 1963-1970
02. Art Rock 1966-1980
03. Punk 1973-1980
04. Heavy Metal 1970-1991
05.
06. Alternativní Rock 1980-1994
07. Indie 1980-2007 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Luqi 

všechny recenze uživatele

Ako človek, ktorý má radšej hudbu ako film sa teším z takýchto dokumentov a BBC spravila fakt skvelú prácu............ Ale mám pár výhrad: história rockovej hudby je komplikovaná, jednotlivé štýly vznikali postupne, prelínali sa. Neboli to izolované svety a práve často to vyznelo ako keby boli. Možno to bolo kvôli skromnej stopáži 49 minút kde sa zmestili len tie najdôležitejšie udalosti, naj interpreti a už sa nedostalo na širšie súvislosti a na zrod, na ostatných interpretov a ich miesto v rámci ostatných smerov. A ako celok z toho vyšlo 7 škatuliek, ale ono to nebolo také jednoduché. A ešte jedna výhrada, natočilo to BBC a niekedy sa prejavil ten anglický syndróm pupku sveta a niekedy sa zdá, že všetko dôležité sa odohrávalo Anglicku............. Ale čo sa týka dokumentov o hudbe, nespomínam si, že by som videl niečo lepšie alebo niečo, čo by sa venovalo hudbe tak zoširoka ako 7 rockových vekov............... Mimochodom, číslo 7 je krajšie ako 6 alebo 8, že? ()

NightPorter 

všechny recenze uživatele

Top dokument o muzice. Není tu tolik míst, kde bych se nudil, jako v Beatles Anthology, a to jsou pro mě Beatles nej kapela všech dob... ale zpět k tomuto dokumentu. Je to skvěle prošpikováno příjemnými, vtipnými (třeba když Noel Gallagher na prstech ukazuje, kolik milionů mu v 1 týdnu vydělala Wonderwall) i emotivními (mě dycky nejvíc dojme konec 6. dílu, kde Stipe mluví o Kurtovi, jak ho chtěl vtáhnout do novýho projektu a Dave Grohl říká, co by si vybral, kdyby mohl změnit jednu jedinou věc na světě) rozhovory, takže to nejsou jen keci nějakého redaktůrka či kritika, jako je třeba Rejžek:-) Jinak souhlasím, že tam není vše, to by v 7 dílech ani nešlo, každému tam bude chybět nějaká kapela, nicméně i tak je to supr. 100% ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Rock je žáner, ktorý ma vie zabaviť, ale nie som len jeho fanúšik. Nečakal som, že mi niektoré diely, najmä tie, ktoré sa týkali 90. rokov prídu veľmi nostalgické a až tak, že ma skoro rozplačú. Osobne oceňujem najmä diel o rocku na štadiónoch a mojich obľúbencoch ako Bruce Springsteen a Queen, či The Police. Vidieť však Genesis, Pink Floyd, Sex Pistols, Black Sabbath, Iron Maiden, Metallicu, R.E.M., U2, Nirvanu, či Oasis bolo poučné. Na 5 hviezdičiek boli pre mňa 3. a 5. diel, ostatné na 4 hviezdičky a prvý bol podľa mňa slabší na 3 hviezdičky. Dnes by si to už možno zaslúžilo aj 8. diel so skupinami ako Linkin Park. Chcelo by to väčšiu chronologickosť, väčšiu dĺžku, viac prepracovania dopodrobna. Občas ma to nudilo, občas som nechápal prečo sa hovorí práve o tom a prečo tam iní nie sú a veľa iných detailov, ale ako dokument je to celkom poučné a človek sa dozvie o minulosti a pochopí súčasnosť, prečo napríklad ľudia počúvajú Coldplay a podobne. Privítal by som takýto program aj o pope a v tomto tiež vysvetlil rozdiel medzi Rock n Rollom a Rockom, či prečo sa nespomína v tomto dokumente, či nezaradenie The Beatles a Jimmyho Hendixa, ktorí tiež ovplyvnili rock a hudbu ako takú. Dokument však odporúčam. ()

matmanX 

všechny recenze uživatele

Seriál, který je popisem historie rockové hudby a jejího vlivu na svět od počátku po současnost? To asi těžko. Sedmička je sice pěkné číslo, ale autoři seriálu zcela zapomněli na jednu celou epochu, a to HARD ROCK! Ani v jednom díle tak neuslyšíte o legendách hard rocku, jako Led Zeppelin, Rush, Aerosmith, AC/DC nebo KISS, vynechány byly i skupiny jako The Doors, Lynyrd Skynyrd nebo Dead Kennedys. Připadá mi, že autoři o rocku slyšeli naposledy při geologické exkurzi na základní škole. Zvlášť, když jsou schopni skoro celý díl vynášet do nebe nedůležitého Springsteena nebo nudné Ramones, kteří těží jen z toho, že se poskládali o něco dřív než Sex Pistols. Dávám 3* hlavně za první, druhý a šestý díl, jinak by to šlo i níž. ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

1. díl 4/5* Rolling Stones, Bob Dylan a The Who <3, ale naprosté pohrdání The Beatles a Jimim Hendrixem??? :( 2. díl 4/5* Pink Floyd a David Bowie, Genesis=nejsvětlejší momenty dílu, menší zaujetí jsem našel pro Velvet Underground...3. díl 3/5 * o Punku...Sex Pistols a The Ramones, přesto tenhle žánr jde docela mimo mě, 4. díl 4/5 * potěší hlavně Black Sabbath a sólový Ozzy, 5. díl 5/5* aniž by mě toto hudební období výrazně zasáhlo...suverénně o ramena nejlepší díl, široký záběr hudebních kapel a interpretů Led Zeppelin, Queen, Kiss, Bruce Springsteen, The Police, dále pro mě celkem vizáží i hudbou šílený Mark Knopfler a nakonec U2, 6. díl 4/5 * za tenhle počin jsem rád, protože styl Grunge miluju, nicméně pouze zaměření na Nirvanu mě zklamalo...nevýrazné zmínění mých milovaných Pearl Jam, a dalších zásadních ikon ze Seattlu, které dokument opomíná jako Soundgarden a Alice in Chains...R.E.M. alternativa už toho moc nezachrání, 7. díl 2/5* tragédie a řekl bych, že jde o nedůstojné zakončení jinak povedené sondy do historie hudebního žánru...výsledný dojem 4/5*...80% ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama