Reklama

Reklama

Dracula

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Na panstvo grófa Draculu (Christopher Lee) prichádza nový knihovník Jonathan Harker (John Van Eyssen), ktorý sem však prišiel z úplne iných dôvodov. Má v pláne navždy zničiť Draculu. To sa mu však nepodarí a dokonca sa aj sám zmení na upíra. Prichádza za ním jeho priateľ, profesor Van Helsing (Peter Cushing), ktorý vyslobodí jeho dušu a spolu s Arthurom Holmwoodom (Michael Gough) sa rozhodnú pokračovať v tom, čo Jonathan začal. HORROR OF DRACULA je prvý zo série filmov s Christopherom Leem v úlohe Draculu. (pivo)

(více)

Recenze (98)

Lima 

všechny recenze uživatele

Fajn ´hammer´, se skromnou výpravou a sympatickou divadelní stylizací, ale tady musím srovnávat (F.F.Coppola) a i zásahy do literární předlohy mi nepřišly zrovna šťastné, takže 1* dolů. A Dracula by měl být démonický a charismatický, Lee je na velmi malém prostoru stěží démonický, nad vodou to drží pouze (opět) geniální Cushing, jehož považuji za nejlepšího Van Helsinga mezi všemi drakulovskými filmovými adaptacemi. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ryze gentlemansky distingované zpracování klasické látky, které děj bez zbytečných průtahů v podobě jakýchkoliv formálních excesů žene dopředu svižně elegantní Fisherova režie. Je trochu škoda režisérova váhání v hlavním bodu, kterým je samotná postava nemrtvého hraběte. Christopher Lee je ve své roli absolutně necharismatický, čemuž možná dopomáhá i omezená délka jeho celkového působení ve filmu. Oproti tomu mnohé zachraňuje bombastický Peter Cushing v roli Van Helsinga, který svým charismatem, postřehy i celkovým podáním role nechává své herecké kolegy v jiných zpracováních dané látky daleko za sebou. Snímek, který rozhodně stojí za shlédnutí nejenom kvůli slavné závěrečné scéně. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

43. MFF KV .. Scénář: Jimmy Sangster .. Jako komedie fungující i v 21. století, ale jako horor už spíše také k smíchu. Christopher Lee zklamal dvojnásob - nejprve nedošel na předfilmový úvod a poté nic extra nepředvedl ani na plátně. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Cushingův Van Helsing sice výtečný, ale Lee se do takto teatrálně stylizovaného Draculy hrubě nehodí. A navíc se to tak úděsně táhne, že již po pasáži z hradu jsem měl pocit, že mám za sebou dvouhodinový celovečerák a nikoli pouze prologovou dvacetiminutovku. Zřejmě vůbec to nejslabší ze zlatého hammerovského období. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

No nevím no. Děj byl oproti knížce dost pozměněn, což by zas až tak nevadilo kdyby kvalita filmu za něco stála. Atmosféra nulová, herci většinou jen stojí, odříkávají dialogy a jaksi přitom zapomínají hrát. Michael Gough hraje naprosto příšerně! Na Petera Cushinga se dá docela dívat a Christopher Lee mi přivodil obrovské zklamání. Dracula v jeho podání nemá žádné charisma a je to jen chlápek v dlouhym plášti s upíříma zubama co se daj koupit na pouti za bůra. Celkově je to dost nuda a jestli tohle patří k vrcholům hammerovské produkce tak nechci nic dalšího vidět. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholu Hammerovske produkce. Dejove trochu pozmenene, presto velice povedene zpracovani Stokerova romanu se skvelou atmosferou. Nejvetsi hvezda, Peter Cushing, je pro me bezkonkurencne nejcharismatictejsi herec a jeho Van Helsing je uzasnej. Bohuzel drobne zklamany jsem byl z Leeho. Dracula pusobi, hlavne ze zacatku filmu, hodne prumerne a nezajimave. Nastesti v druhe puli ma nekolik povedenych scen, zavrsenych, na svou dobu jiste efektnim, rozpadem v prach. Povinnost. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vydařená hammerovská alternativa klasického Draculova zpracování studia Universal o nějakých 30 let zpět. Základním kamenem úspěchu je samozřejmě představitel krvežíznivého hraběte. Zatímco Lugosi byl uhrančivý a klidný, Christopher Lee je naopak živočišný a chvílemi až šílený. Začátek mě trochu zarazil, protože jednak chybí Harkerův příjezd přes varování pověrčivých vesničanů, dále pro něj nepřijede žádný děsivý kočár a dojde si pěkně po svých, no a nakonec se objeví Lee, který svojí rychlou a zvučnou angličtinou nepůsobí zrovna nejtemnějším dojmem... To se ale brzy změní, stačí ho vidět jeho dravý upíří výraz. Na plátně ale nakonec moc prostoru nedostane, hlavním hrdinou je Van Helsing v podání Petera Cushinga, který nemá chybu. Podstatnou změnou oproti dřív je i barevný obraz, myslím že ten by celkový dojem ještě o něco lepší. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů s Draculou! Peter Cushing jako doktor Van Helsing je z celého filmu nejlepší, ani ten Anthony Hopkins ho po letech nezahrál s takovou chutí, energií a grácií. Christopher Lee mi z těch ostatních představitelů této úlohy padne do role Drákuly úplně nejvíc. Škoda, že mu scénář nevyhranil více prostoru. Ale jakmile se už objeví, stojí to většinou za to. Závěrečná scéna rozpadu Draculy na prach je třešničkou na tomto skvěle chutnajícím dortu. Film jako stvořený na vánoční večery. 9/10 ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Působivou atmosférou oplývající převyprávění klasického Stokerova románu ukazuje, že s dobrými herci není potřeba příliš velký rozpočet, aby vznikl dobrý film. Christopher Lee jako hrabě Dracula je doslova démonický. Ani zbytek obsazení nezaostává. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Typickej produkt starý školy hororů, který by v dnešní době nemohly v žádným případě uspět, jelikož to nemá prakticky vůbec co nabídnout na poli napětí nebo mrazivý atmosféry, působí to hrozně amatérsky skoro ve všech směrech a to ať už se jedná o mizerný dialogy, příšerně nucenou hudbu, celkově scénář nebo herce, dokonce ani Christopher Lee mi nepřišel nikterak dobrej ve svý roli, spíš bych řek, že byl na roli příliš mladej a jeho postava se kupodivu objevuje spíš sporadicky. V tehdejší době to byl určitě kvalitní horor už jen kvůli tomu, že před 50 lety takhle horory prostě vypadaly a nikdo neznal vyšší laťku a celkově vnímání lidí bylo asi jiný, ale dneska to už je velká bída ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Docela průplachový film. Jedním okem dovnitř, druhým okem... Jenom jsem si říkala, co to je za magory, že nechávají mrtvoly v hrobkách jen tak, bez víka... ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Pro řadu lidí by se dnes kultovní Hammer Film neobešel bez uhrančivé trojice jmen - Terence Fisher, Peter Cushing a Christopher Lee. Tato "hororová továrna" vychrlila za svoji činnost poměrně solidní počet filmů, jejichž kvalita ovšem dosti balancuje. K vrcholům tvorby tohoto studia patří právě Dracula (příp. The Horror of Dracula) T. Fishera. I on se opírá o původní knihu B. Stokera , ale do děje vkomponovává i množství inovací. Jeho hrabě, narozdíl od některých předchozích zpracování, nepostrádá punc magické autority. Faktem ale zůstává, že Ch. Lee mohl dát do své role podstatně více. Jak už u filmů společnosti Hammer bývá zvykem, i zde se můžeme setkat s přehršlí zveličelých gest a nestoudně patetických scén (přestože romantika tu je potlačena na minimum). Třebaže vás snímek neosloví, kvůli jedné scéně se opravdu vyplatí počkat až do konce. Touto scénou je rozpad hraběte, který je doveden opravdu k dokonalosti (troufám si říci, že nejlépe z filmových zpracování). Takovýhle "odchod" Draculy opravdu jen tak neuvidíte. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jistě, z dnešního úhlu pohledu by Horror of Dracula byl stěží považován za horor, nicméně pokud máte něco nakoukáno, tak musíte jen uznale kývat hlavou a žasnout, kolik filmů si z této klasiky vypůjčilo různé elementy. Po právu je tento film považován za klasikou a (nejen) díky této roli je Christopher Lee legendou, která bude žít věčně. 100 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ako vždy, vysoko nadhodnotený snímok. Každý kto čítal predlohu (Ja 12 x, mám "originál", aj neskrátenú verziu, ktorá je dva krát tak hrubá), veľmi dobre vie, že najväčšiu dávku "strachu" Stokerovo dielo ponúka práve úvodom, teda popisovaním udalostí počas samotnej cesty, no najmä okolnosťami v priebehu návštevy Harkera na hrade g. Draculu, až do jeho úniku. Popravde, táto pasáž je tak ohavne spackaná, že sa mi v sledovaní tohto počinu ani nechcelo pokračovať. Keď som si veľmi rýchlo uvedomil, že film ani z ďaleka NIE JE podľa knihy, hovorím si, daj tomu šancu, možno ťa tvorcovia "tejto" starej klasiky prekvapia. No a čuduj sa svetu, aj sa stalo. Akurát, že inak, akoby som dúfal .. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Pro mě celkem výrazné zklamání. Schází atmosféra. Neubráním se srovnání s verzí Toda Browninga z roku 1931. Hrad je zde příliš luxusní, ve starší verzi, kde bylo všude spousta krys a pavučin, to bylo něco! Christopher Lee se mi vůbec nelíbil. Zahrál postavu Draculy strašně ztřeštěně a absolutně nevznešeně. Do charismatu a přesvědčivosti Lugosiho mu chybí opravdu hodně a i tak je škoda, že se ve filmu výrazněji ohřeje jen na začátku filmu...no a vlastně i na konci, ale to ne proto, že by byl na plátně nějak dlouho. Dále mi pak neseděl fakt, že hodně postav už od začátku snímku vlastně vědělo (nebo alespoň tušilo), co je ten Dracula zač. Nechápu proč. Původně to tak není a navíc je to mnohem méně zábavné. Scény na mě občas působily, jako by je někdo ve střižně zpřeházel a samotný příběh je nepochopitelně celkem zásadně odlišný od knihy, což by nevadilo, kdyby to byly změny k lepšímu...nejsou ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Skôr než klasický gotický horor je to monster movie. Dracula tu totiž nie je charizmatický romantický prekliaty milovník ale krvilačná beštia, ktorú treba čím skôr zničiť. Trošku mi vadila vizuálna chudoba ale tá je nahradená splašeným tempom rozprávania pretože s románom a predchádzajúcimi adaptáciami to má spoločné akurát mená postáv. Sympatická klasika ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

B.Lugosi je sice klasika, ovšem pro mě je od raného mládí tím pravým Draculou Ch.Lee. Ani nemusí příliš hrát, stačí jen jeho uhrančivý lesk v očích a zvolna se odhalující špičáky. S očima zarudlýma a po dokonané hostině stékajícím pramínkem krve ve zkřivených koutcích se tiše plíží k další ze svých obětí, která by se ráda bránila, leč nemůže. Volně inspirováno románem B.Stokera. Kdysi dávno mé první setkání s krvelačným hrabětem v černobílé TV a v němčině, na které se ovšem nezapomíná. Všechny nádherné gotické kulisy pohromadě a k tomu závěrečná efektní scéna, která mě několik nocí po sobě uspěšně budila z neklidného spaní. A ponurou atmosféru vykresluje temná hudba ze samotného záhrobí. Vysoká postava v černém plášti je pak ztělesněním samotného ďábla... A znovu po letech stále pěkná podívaná! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímku nelze upřít nezaměnitelná atmosféra, která svým způsobem funguje i po letech. Nad vším však vyčnívá brilantní herecký výkon Christophera Lee, extrémně charismatického velikána. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

The Horror of Dracula je doteraz najlepšie spracovanie Draculu, aké som videl, rovnako Christopher Lee je jeho najlepším predstaviteľom (má eleganciu, živelnosť, ide z neho strach...). Síce sa film drží knihy len letmo a skôr berie jej motívy a premiešava si ich (žiadna loď Demeter, Mina nie je snúbenica Harkera, ten nie je právnik, ale knihovník...), všetko funguje. Jasným dôkazom je Van Helsing, ktorý je na míle vzdialený knižnému univerzitnému "profesorovi z Amsterodamu" - Peter Cushing stvoril Van Helsinga, ako ho poznáme teraz - ako nebojácneho akčného zabijaka upírov. Záverečný súboj na život a na smrť medzi Peterom Cushingom a Christopherom Leem je bezpochyby jeden z vrcholov filmového hororu. ()

Související novinky

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

Van Helsing se dočká rebootu

Van Helsing se dočká rebootu

02.12.2020

Studio Universal oznámilo reboot slavného lovce monster Van Helsinga. Snímek natočí Julius Avery (Overlord), co je ale důležitější, bude ho skrze svoji společnost Atomic Banners produkovat mistr… (více)

Christopher Lee 1922 - 2015

Christopher Lee 1922 - 2015

11.06.2015

Kdekdo si možná myslel, že tu s námi Christopher Lee bude věčně, ale tahle přání se bohužel nevyplní. Britská herecká legenda totiž zemřela v neděli 7. června v londýnské nemocnici Chelsea and… (více)

Reklama

Reklama