Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu. Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Rosany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbach. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

Handle 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět v průměrném zpracování... Ale po přečtení komentáře uživatele Jeremy.jk jsem se rozhodl přidat snímku ještě jednu, trochu neobjektivní hvězdu... :) Ovšem nutno si uvědomit, že vzhledem k takovému tématu mohl být výsledek ještě mnohem více působivější. I tak ale palec nahoru. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Vo svete sa momentálne obchoduje s 2,5 miliónom ľudí ! Korupcia na najvyšších miestach v organizácii ako je OSN ! Neviem na koľko bol tento film autentický, to je fakt, ale fakt je aj to, že sa určite dejú podobné a horšie veci za účelom obohatenia sa v rôznych kútoch našej Zeme. Napriek tomu, že sú ženy vlastne verejne rovnoprávne s mužmi, aspoň teda v krajinách, ktoré sa pyšne nazývajú civilizované, sa v mnohých štátoch považujú za menejcenné a tak sa s nimi aj nakladá. Organizácie zodpovedné za ochranu ľudských práv sami tieto porušujú ! Toto sa už netýka feminizmu, ale obyčajnej ľudskej morálky, ktorá sa vo svete stáva neznámym pojmom. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Ukázkový příklad filmu, kde u mě závažnost obsahu kompletně převálcuje i nedokonalou formu zpracování. Všechny podobné alarmující výpovědi o krutém bezpráví by se měly povinně promítat ve školách po celém světě, aby se lidé už od útlého věku konečně naučili, nestarat se jen o vlastní píseček a hasili i to, co je nepálí. Čím více by jich bylo, tím větší by byla do budoucna šance úspěšně bojovat proti zrůdnostem, které jsou dnes na naší planetě na denním pořádku. Je žalostné, že zatím je to spíš jen utopická představa. Proto patří enormní vděk všem odvážným novinářům, filmařům i dalším jedincům, kteří se jako malincí Davidové odhodlaně na jakéhokoliv bestiálního Goliáše vrhají, aby se pokusili každému člověku, kterému je nespravedlivě odebíráno, vrátit jeho základní právo na humánně důstojný život. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

S Rachel Weisz si nenechám ujít žádný film, kde má alespoň trochu větší roli. I tady je naprosto geniální a odvádí parádní výkon. Oproti Agoře se její role o moc nezměnila i tady bojuje proti větší síle. Tentokrát přijíždí do poválečné Bosny a řeší celosvětově přehlížený problém a to obchod s bílým masem do kterého je navíc připletená OSN. Strhující a pravdivý příběh o jedné statečné policistce. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Další zajímavé drama, tentokrát z prostředí Bosny. Filmek je o policistce, která se dostane do mírových sil v Bosně aby pomáhala zdejším policistům. Začne si všímat, že se zde daří obchodu s bílým masem a snaží se zjistit, kdo všechno je do tohoto svinstva zapleten. Filmek se mi celkově líbil a za mě 90%. :) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Beznaděj, stavění domů z písku, ohrožení vlastního života. Špína zvaná mezinárodní (mírová) politika či diplomacie je prolezlá všude. Pod hlavičkou imunity je napojena na organizovaný zločin, obchod s drogami i lidmi. Podílí se a řídí zotročování, týrání a zabíjení civilních občanů zemí, které kontroluje. Za to inkasují její představitelé miliardové zisky, zakázky jim zadávají vlády nejmocnějších zemí světa. Takový dojem jsem měla z filmu, nehledě na to, že se mi mnohokrát zvedl žaludek. Nechci věřit, že tohle všechno je pravda, proto nedávám plný počet. ()

Greg 

všechny recenze uživatele

"And now you come along with this scandal... - I don't want a scandal. I'm just doing my job." Velmi dobře natočené drama, na kterém je ale nejhorší, že je inspirované skutečnými událostmi. O to víc je celé vyznění filmu smutnější a depresivnější. Námětu a scénáři také odpovídá mrazivá atmosféra, která se pomalu táhne celým snímkem, a dokáže vystihnout podstatu děje i bez přesných zobrazení všech „hrozných“ scén. Scénář je povedený, ale místy mi připadalo, že děj hodně rychle přeskakuje ze scény do scény (a na první pohled bez zřejmé souvislosti) a je dost zkratkovitý. To platí spíše o začátku filmu, postupem času se to zlepšilo. Z obsazení pak celý film táhne hlavní postava v podání Rachel Weisz – ta hraje skvěle, uvěřitelně a ještě u toho většinou vypadá “krásně“. Ostatní obsazení je slušné, ale rozhodně je ve stínu Rachel. O hudebním podkladu můžu s klidným svědomím napsat, že se povedl, ale divák zaujatý dějem ho asi ani moc vnímat nebude. Nejvíce mě zaujala poslední skladba při titulcích, ta nejvíce vystihla tísnivou atmosféru filmu. Další výborný filmový počin, který můžu v tomto roce doporučit. Přesto, že toho filmu nemůžu moc vytknout (pouze drobnosti), plné hodnocení nedám – lepší 4 hvězdičky. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Vážné téma, průměrný film. Je průšvih, že se širší veřejnost dozvídá o tomto skandálu prostřednictvím takto skromného dramatu. Celou dobu jsem si říkal, že to nemůže být pravda, protože bych o takhle monstrózním průšvihu musel něco vědět. A ejhle. Jinak - Rachel Weisz je jako vždy vynikající a přesvědčivá, film má ale někdy dost podivný postsynchron, který kazí dialogy nejen nejen jí, ale také tlupě ostatních takyherců. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Já zkrátka vím, proč mít krásnou a sympatickou Rachel ve své topce. Ona je jedním slovem výborná ve své roli Kathryn, pracovnice pro OSN. Ani zdaleka netušila, že na své misi v Bosně se střetne s obchodem s bílým masem, tím méně, že jsou do něho zapleteni sami důstojníci a pracovníci Mírových sborů. Pokud si vzpomínám, před pár lety tahle zpráva proběhla médií, aby byla brzy preventivně zapomenutá. Syrové a velmi, velmi smutné. Bohužel, spousta mužů je jen a pouze čistokrevná verbež bez rozdílu rasy, náboženství a původu. A za tím si stojím. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Vojnou postihnuté krajiny bývalej Juhoslávie, organizácia spojených nádorov, obchod s bielim mäsom, hľadanie spravodlivosti, jeden bojovník za spravodlivosť proti všetkým, chudoba a utrpenie nevynních, film podľa skutočnej udalosti, Rachel v hlavnej úlohe a ja som sa nudil ! Takto nezvládnuť potenciál filmu som dávno nevidel, príliš, príliš slabé ... ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Že je OSN v případě války vcelku k ničemu, to je jasná věc (viz Jugoslávie, Rwanda atd. - jak taky jinak, když se nikdy na ničem nedomluví). Ale že ještě ke všemu když už nic nedělají, musí ke všem svinstvům, co se za války i po válce dějou přidávat ještě svojí trošku do mlýna, páchat takovýhle prasárny a ještě po sobě zametat stopy, když se rozvíří hladina, to mě teda vytočilo přímo neskonale. Rachel Weisz jako obvykle perlí ve filmu, kterej mi sice hnul žlučí, ale přesto bych ho bez váhání doporučila všem, kterejm není jedno, co se ve světě děje. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla jméno režisérky, napadlo mě, že to byl snad střet zájmů. Holka promiň, narodila ses v Kanadě, ale předpokládám, že tvoji rodiče nikoli. Také si myslím, že jste s tátou možná prodali ségru, páč nějakou zkušenost mít musíš, když tě tohle napadlo. Ježiš, já zapomněla, je to podle pravdivé události. No, pro feministky každopádně výborné instruktážní video. Tak jo, trochu jsem se rozvášnila. Problém je ten, že hodnotit tu svinstvo, které je ve filmu obřadně předáno divákovi, stejně jako charakter OSN, se mi moc nechce. Protože mě nějak víc pálí třeba genocida nebo něco trochu multikulti. Tady je právě s podivem, že dívky, se kterými je obchodováno, jsou když ne z jedné země, tak aspoň bloku. V žádném případě nesnižuji tragédii a hrůzu, která se tam děla (obávám se, že pořád děje). No, takže je jasné, že mě to nedojalo. U konspiračních teorií taky bývám opatrnější. Pravdou ale je, že se pro samotný námět opomenulo, že tomu chybí šťáva (jako kriminálce), že tomu chybí překvapení (jako thrilleru), že tomu chybí lepší závěr (jako dramatu) a hlavně se obávám, že tomu chybí lepší režisérka. PS: ano, i já jsem žena, a ano, i mě pálí tenhle druh podnikání. Nicméně, taky jsem byla v téhle chvíli ještě divák. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ne vždy se podle skutečné události povede udělat dobrý,potažmo silný film,ale tohle naštěstí není ten případ.Whistleblower je doobrý a silný film a po jeho shlédnutí nezůstanou zrovna příjemné pocity.Tím spíš,že tohle se pořád děje a dít bude...80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadpriemerny film o obchode s bielym masom v Jugoske. Milujem taketo mtemy vo filmoch : legalizacia prijmov z trestnej činnosti, obchod s bielym masom, cierny trh s ludskymi organmi, ... cim viac filmov na tieto temy : 89 % ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Rachel Weisz předvádí skvělý výkon, jenže jak jsem už milionkrát zmínil - samotní herci nedělají film. Tenhle film měl třeba ambice na to být dobrým filmem, jenže režie to podcenila. Celý film má sice poměrně dobrou atmosféru, ale docela dost se táhne, a nedostává se ani nějakých silnějších scén. Za mě tedy pouze průměr. ()

zuzinka2 

všechny recenze uživatele

Film sázící hlavně na silné téma a na výbornou R. Weisz. Bohužel samotné téma, které je velmi zajímavé a poutavé, není využito na 100%,myslím že s takovýmhle tématem by se dal natočit emocionálně silnější film. Dalším plusem je kromě tématu a hlavní představitelky i výborná atmosféra, kterou podtrhuje i obsazení neznámých herců do rolí pracovníků mezinárodních organizacích na nižších postech (ti na vyšších jsou ztvárněny poměrně známými a osvědčenými herci) a místních policistů. Problém jsem měla s počáteční a závěrečnou pasáží. Zatímco začátek mi přišel naprosto zbytečný, tak konec je nedotažený a celý film vyšumí do ztracena. Ale i tak film na který se vyplatí podívat. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tak pokud je slavná a vznešená OSN plná zmrdů, jak to asi musí vypadat jinde... Moc "pěkný" pohled do doby po Jugoslávské válce, kde se to černotou jenom hemží a to navíc za přispění a dohledu mírových sil. Já prostě asi nikdy nepochopím, jak můžou být lidi takové svině. 80% ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Hodně nevyvážený film, jehož rozjezdová a mimořádně laciná první půlka byla jen tak tak za dvě hvězdy, ta druhá půle už byla nervydrásající a skoro správně zoufalá, jako má film s takto vážnou tématikou být. I přes svoji oblibu k Rachel musim konstatovat, že jí ta role prostě nesedla, možná je to tím scnářem samotným a možná, že to zahrála v rámci možností dechberoucně, každopádně já jí měla občas problém uvěřit její zájem pomoci. Pro mě si film nevybudoval atmosféru, která by mě ve finále srazila na kolena do myšlenek zoufalství, na konci jsem byla jen hodně znechucena, což je málo vzhledem k onomu tématu. Škoda, tohle by si zasloužilo daleko lepší zpracování. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Fajn vidiet, ze aj v sucasnej dobe sa da natocit tematicky dolezity film a zname tvare sa od neho neodtahuju. Rachel Weisz uz niekolko krat bez problemov prezentovala, ze je vyborna herecka a ani tu jej nerobi problem v podstate uplne samej utiahnut cely film. Jej postava, motivacia, prezentacia, vsetko je uveritelne. Zjednodusovanie v ramci vysetrovania zamrzi a hoci by znamenalo predlzenie stopaze, pridalo by celkovej autenticite. Whistleblower je film, ktory poukazuje na dolezite veci a na pruseri, o ktorych sa v mediach vela nehovori, pretoze Pretoze. Na rozdiel od lahucko podobneho Constant Gardenera chyba vizualna prepracovanost, ktora bola v C.G. hmatatelna. Takto Whistleblower zostava kvalitnym filmom, ktory zrejme opat raz ako mnohe ine bude stat mimo nasej kinodistribucie. 3,5/5* ()

Reklama

Reklama