Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Diskuze

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Castrator

Blbost. Vím zcela jistě, že mnozí z těch povolanějších (a povolanější než ty je opravdu kdekdo) v žádném případě nehodnotí Kinga jako brak, a že na rozdíl od tebe dokážou Kingovy literární kvality bezpečně rozpoznat. Stal ses obětí vlastní zabedněnosti a jen se tu ztrapňuješ.

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

mm13

Tak si přečti, co jsem o něm a jeho díle psal. Opakovat to fakt nebudu.

Ve zkratce: jeho dílo nemá literární hodnotu. Na to se jistě zpetáš, co je literární hodnota. A já odmítám se bavit o literatuře s lidmi, kteří nemají ponětí o tom, jak se umělecká nebo literární hodnota určuje. Ve zktatce: hodnota díla se určuje podle toho, jak postihuje bytí člověka, lidstva, zda jen jen o prvoplánovou zábavu či víc.

Co nebereš mi je tak nějak jedno, já se tu nemusím obhajovat nebo do nekonečna vysvětlovat (i když už jsem tak učinil, viz níže), stejně tak můžu napsat, že neberu to, že někdo neví co je brak, hodnota lit. díla atd.

Kingovo dílo je podle měřítek brak. To není jen můj názor, to je názor mnohem povolanějších.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Abes

Abes (hodnocení, recenze)

Akira777

Kvalitní, nikoli dobrá. Na to pozor! Protože to se vylučuje. Nebo nevylučuje? Teď nevím, každopádně když píšeš  kvalitní literaturu, nečtou tě masy, ty totiž nedokáží kvalitu ocenit. Já to vidím jako takovou člověčinku ;)

Akira777

Akira777 (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

 známe jenže, na CSFD je někdo kdo se nazývá zdejším hororovým expertem, přesto sleduje jen filmy.

A pak je tu další trouba co si myslí, že je expert na to co je dobrá kniha.  Obávám se, že brzo tady budou lidé co buou tvrdit, že jsou experti na anime, sci-fi, Fantasy atd.

na příspěvěk reagoval Abes, Yoshitsune

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Esgalnor

Jej, a co teprve funkčně negramotní, kteří nerozumí textu:-D

King je kvalitní autor a proto je jeho dílo poměrně dost přehlíženo, dává to smysl.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Akira777

Víš o tom, že horror je původně čistě literární žánr? Expert na horrory musí být tedy nutně i expertem přes literaturu. Expert na knihy pak bude nejspíš knihtiskař. A Castrator bude pravděpodobně trouba.

na příspěvěk reagoval Akira777

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

mm13

Kingovy knihy jsou často mnohasetstránková díla, původní cena je vysoká, proto je i cena v antikvariátech vyšší než ceny jiných knih.

Pokud je o něco velký zájem, bude logicky cena vyšší, protože se nabídka přizpůsobí poptávce, jen blázen by prodával pod cenou.

Zájem je proto, že zájem mají masy, nikoliv literární fajnšmekři.

Vidět souvislost mezi cenou nebo zájmem a kvalitou, ale jdi ty.

na příspěvěk reagoval Esgalnor, Stanislav_H, mm13

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

...i když musím uznat, že Bartošková se později zlepšila. Petrů mi nesednul snad nikdy.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

mm13

Co vím, tak Mrtvá zóna byla úplně první Kingova kniha, která vyšla v Československu. (A byl to právě ten slovenský překlad, který zmiňuješ.) Druhá (kterou mám i ve své sbírce) pak byla Nadaný žák / Tělo v roce 1991. O rok později pak vyšly výběry z jeho prvních dvou povídkových sbírek (Mrtví se někdy vracejí a Hodina děsu). Všechno skvělé překlady. Mrtvé třeba dělal Pavel Medek.

A teď se dívám, že Ivan Němeček, který překládal Tělo, má na svědomí i ten novější překlad Running Mana, na který tady odkazuje Kaufman. Takže by to snad nemuselo být špatné.

Špatné zkušenosti mám hlavně s překlady Lindy Bartoškové a Davida Petrů.

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

O tom neviem. Za posledné roky sa úroveň slovenských prekladov síce zlepšila, ale stále radšej siahnem po českom. Beztak je to čo do produkcie neporovnateľné. Inak ale King mal ešte za socíku dobré slovenské preklady, napríklad taká Mŕtva zóna (vlastním) nedrhne dodnes. A myslím aj Podpaľačka bola v pohode, sa mi ale (po Mŕtvej zóne zvlášť) nepáčila až tak, aby som si ju kupoval a vracal sa k nej.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Na Running Manovi je mj. pozoruhodné, že v něm King do jisté míry předpověděl jednu významnou historickou událost, která se ovšem odehrála až mnoho let po vydání knihy. (Raději ale nebudu kazit požitek těm, kdo ji ještě nečetli. :-)

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

mm13

Jo, Bauer byl strašný. :-)

Mimochodem, asi málokterý mladý fanoušek Kinga ví, že v 90. letech se u nás King zpočátku moc neprodával a jeho knihy se všude vršily na hromadách. Otázkou je, nakolik za to mohly Bauerovy obálky, které jistě odradily nejednoho potenciálního kupce.

V každém případě se někdy na přelomu tisíciletí situace obrátila a dnes je vše jinak. Pamatuju ale časy, kdy se (snad v Reflexu nebo možná v Mladém světě) řešilo, jak je možné, že se u nás tak populární autor neprodává.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Teď jsem to zkusil objednat, ale nějak jim to tam nefunguje. Objednal jsem tedy jinde. Myslím, že po antikvariátech se dá to první vydání sem tam splašit v ceně zhruba od 200 do 300 Kč.

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Fuj tie Bauerove obálky! Ale preklad je podstatný, obal sa dá vyhodiť. Pozriem sa po tom cez známych v antikvariátoch u nás na východe. Dík za info. (aj tebe, Kaufmane)

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

mm13 , Kaufman

Running Mana jsem měl první české vydání, ale to se mi ztratilo. Překlad byl dobrý. U těch novějších vydání nemám žádné info o tom, jaký je překlad, takže bych se toho trochu bál. Vím že některé kingoviny mají hodně kostrbaté překlady, a to často odradí.

 

Tady nabízejí to první vydání: https://www.scifik.cz/scifik/eshop/4-1-SCIFI-Autori/0/5/4525-King-Stephen-RUNNING-MAN

na příspěvěk reagoval mm13

Esgalnor

Esgalnor (hodnocení, recenze)

mm13

Sakra. Tak asi po sto letech zase zajdu do knihovny, no... :D Ale přečíst si to chci, přečetl jsem si několik dalších názorů a zní to skvěle.

na příspěvěk reagoval Kaufman

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama