Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

Elilast 

všechny recenze uživatele

You'll float too! Takže, kde u Toho začít? Nejdříve si to musíme přiznat, že první To bylo prostě béčko. Jasně, zábavný, s dokonalým výkonem Tima Curryho, pořád vsak spíš srandička. Minimálně oproti nové verzi, která ke všemu přistupovala jinak a dle mého názoru lépe. Špatné horory můžou pobavit svoji kreativitou, ale dobre horory dovedou nejen to. Slouží jako metafora obohacující diváka. A To (2017) není výjimkou. Tak jako dnes všechny typické postmoderní snímky, narazí na a užívá si hororová klišé k sofistikované manipulaci s divákem, který si je starých postupu vědom, jelikož hlavním motivem filmu je strach samotný, toto je také narazkou na hluboce zakorenene strachy dané popkulturou. Výsledný mix laciňátek s reálnými metafora i je proto uspokojující a působí na diváka pozitivně. Nacpane osmdesatkovou nostalgii stylu Stranger Things few kids who enjoy hanging out around with their bikes and sometimes find themselves in need to pull together against bullies. Even though their lifes seem relatively peaceful, everyone has to face his own personal demons from time to time and none of the protagonists are perfect, which makes them even more human and relatable. Pennywise symbolizes problems and situations people need to accept and couragely confront (because if they don't, their fear will consume them, just like the evil clown does) in order to move on and develop themselves. In this case, sticking toghether and not abadoning anyone is very important (a little sentimental yet true), we need to support each other no matter the circumstances. Speaking of character development, nice performances from a talented cast able to picture the act of getting more mature shine and even smaller roles have a background that is not all black and white. Fantastic visuals the old IT couldn't have due to it's age, contain several impressive shots and doesn't distract one with visible CGI. The soundtrack was decently made, plus I'm giving extra points for the presence of eighties pop! The not-so-distant-past-situated flick is also packed with references to other horror movies such as Beetlejuice, Gremlins or The Nightmare on Elm Street 5 (I'm sure there're plenty of them I forgot while watching). Bill Skarsgård pays homage to Tim and unwinds his acting as well. My review may or may not be subjective, since I walked into the cinema wanting to distract myself by a variation of Stendhal syndrome I often experience when watching this kind of movies. I am definitely going to see It again with more "sober" attitude. For now, I'm giving It 99%. 🌟🌟🌟🌟🌟 ()

M.J 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, úžasný casting... Několik hvězd, které budou mít velkou budoucnost a už teď je o ně velký zájem (Stranger Things, Shazam apod...) ......:Ale to finále mi nedovolí dát plných pět hvězd....Proč to muselo být takové klišé?....:/ .... Každopádně se hodně těším na druhý díl .... ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a obávám se, že to ani nenám v úmyslu, odpusťte proto, že budu hodnotit pouze film a nikoli srovnávat kvality toho či onoho: Viděl jsem kus perfektně zvládnutého řemesla, kde nic nepřebývá a nic nechybí. Strašidelná atmosféra je promyšlená do posledního detailu, ačkoli nestaví na krvi a většinou ani na prvoplánových lekacích scénách, a je skvělé dívat se pro jednou na typizovaný středostavovský americký horror ze zorného úhlu dětí, jenže to je asi právě to největší mínus. Strašení je totiž přizpůsobeno nižší věkové kategorii, která je přes všechnu doporučenou přístupnost zřetelnou cílovou skupinou. Ne že by tedy snímek nebyl hrůzostrašný, ale jednoduše jsem čekal větší údernost. Navíc citelně chybí vysvětlení, které snad přijde v očekávané druhé kapitole... Výrazně zajímavější jsou tak dějové linky jednotlivých dětí, jejich psychologický vývoj a ztvárněná traumata, s nimiž si chytře pohrává démonický klaun. Ten je však sám o sobě druhým záporem filmu, protože nebojíte-li se šašků, nýbrž je jen nemáte rádi jako já, celé kouzlo se jaksi vytratí. ()

Doggie773 

všechny recenze uživatele

Na plátnech kin se každým rokem objeví desítky nových hororů, ale většina z nich jsou jen typické hororové stereotypy, které nenabídnou nic nového. It je ale naprostý opak, jde v něm hlavně o příběh o dospívajících dětech a jejich problémech a to vše je jen obohaceno hororovou atmosférou. Velký potlesk patří všem dětským hercům, kteří se svých rolí chopili dokonale a Bill Skarsgård ztvárnil Pennywise také velmi dobře. Za mě bylo to zpracování naprosto úžasné, je to obrovská konkurence pro ostatní horory, které by měly jít jen příkladem. ()

Birter 

všechny recenze uživatele

Kdybych po Warner Bros. chtěl aby udělali adaptaci Kingova majstrštyku, která by zachovala původní kouzlo a dokázals se přiblížit jeho kvalitám, tak bych musel být blázen. Ale stejně jsem podle reputace tohoto filmu, očekvával více. Opravdu jsem očekával překonání verze z devedesátých let, která sice nebyla žádný zázrak, ale já tvrdím, že ta si dokázala zachovat mnohem více ducha z Kingova románu než tento film (což by mohlo být vosk kdyby tahle verze měla ducha lepšího...). Kromě ikonické hudby, tato adaptace postrádá také skoky v čase ze kterých King čerpal mnoho napětí. A nejsem sice žádný omnipotentní "hororový expert", ale docela jsem litoval, příjemné překvapení Skarsgårda, v oněch nudných a občas až směšných hororových scénách. Tahle přímočará, zhollywoodštěná verze To je sice v pohodě, děcka jsou v pohodě, ale to je asi tak všechno. PS: Proč to nikdy nemůže být Stan, sakra (s tím sklem, na konci)? Na Billovi je vždycky takový spotlight a Stan s Mikem utřou nos... ()

kritkMd 

všechny recenze uživatele

Asi to bude mnou protože já fakt nemám rád horory. Hlavně ty dnešní ve kterých se dá každý jumpscare předvídat minuty do předu a tak je sice strašidelný ale trapný. V tomto filmu oceňuji hlavně vtipnost, protože tito kluci opravdu nešetří uřážkai či sprostými slovy. Když potom ale vezmu tu stránku CGI hlavně penywajza jak stále poskakuje nebo ze sebe dělá debila, je to kurevsky trapné. Takže nic moc ()

Emperor1 

všechny recenze uživatele

Tak samozřejmě, mohlo to být horší ... problém s adaptací Kingových knih je v tom, jak přenést tu úžasnou, postupně budovanou až vypiplanou atmosféru z papíru na plátno, jak ve zkratce vylíčit vnitřní démony hrdinů, napodobit Kingův chytlavý vypravěčský styl atd. U většiny případů se to zdařilo, někdy více (Misery, Tělo, Mlha, Dolores Claiborneová, Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle), někdy méně (Řbitov zviřátek z roku 1989, To z roku 1990), pak jsou případy (Kubrickovo Osvícení, nový Řbitov zviřátek, Pytel kostí), které se naprosto míjejí s mou představou o tom, jak natočit Kinga. "To" z roku 2017 bych nezařadil mezi ty více a méně zdařilé, ale ani mezi vyložené průšvihy, je to docela pěkná podívaná, ale není to KING. Je to taková popularizovaná verze knihy, v níž Pennywise vypadá spíše jak Šáša Krusty ze Simpsonů, ale je sympaťák a člověk mu občas skoro drží palce, aby ty smrady konečně dostal. Ale smradi hrají celkem slušně, i když mi víc seděli dětští herci ve starší verzi. Atmosféru to docela má, ale při žádné scéně mi neběhal mráz po zádech, jako při čtení knihy. Film To je taková průměrná, plošší verze knihy, ale uznávám, zrovna tuhle předlohu není lehké natočit tak, aby seděla všem fanouškům spisovatele a tak mu dávám šanci a jsem zvědav, jaká bude druhá část. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě vysloveně nudil. Ani si nepamatuju, jestli jsem usnul, nebo se dodíval. Ne že by byl přímo špatný, jenom hrozně nudný. ()

Catella 

všechny recenze uživatele

Dobrý. Dost DOBRÝ! Taky co jinýho čekat, když předlohu napsal sám King hororu. A co je na tomhle filmu fakt dobrý? Dobrý je mít při jeho sledování při ruce náhradní spoďáry a taky někoho, kdo umí provést masáž srdce :-) ()

VUCAKO 

všechny recenze uživatele

Podle mne skvělé přenesení první části knihy na filmové plátno. Skoro přesně tak si to člověk při čtení představoval (četl jsem to ale už v 90. letech). O kamarádství se prostě filmy točí dobře, i když jde o horror.. Hrozně moc jsem se pak těšil na druhý díl, ten se však už tolik nepovedl. ()

KukulienkaHO 

všechny recenze uživatele

Film "To" má pekný príbeh, ale to nestačí. Navyše, keď nie je úplne dobre odrozprávaný (skáče sa z jednej udalosti na druhú). Dosť ma šokovalo video s vystrihnutými scénami, pretože v nich boli dosť zásadné udalosti, ktoré by viac dokreslovali dej a postavy (scény Billyho s rodičmi, Henryho zabitie kamarátov, Stanov príhovor v kostole...). Film by si rozhodne zaslúžil dlhšiu stopáž. Čo sa týka ostatných vecí, tak všetko je dobrý priemer, až na detských hercov a samozrejme Bill Skarsgårda, ktorí boli o level vyššie. Určite som čakal, že Pennywise dostane viac času, ale čo už. "To" ma sklamalo hlavne z hororového hľadiska, pretože som čakal viac rozvinutých a psychologických hororových scén. Namiesto toho som dostal veľkú dávku lakačiek, ktoré ja moc neuznávam. Ďalšiu výhradu mám voči tempu, ktoré nie je rovnomerné. Rýchlo sa striedajú humorné scény z krvavými a hororovými, a to ja nemám rád. P.S.: Ja fakt "moderné" horory nemusím, ale kvôli odporúčaniam a úspechu som si "It-a" pozrel. Môj názor je taký, že ľudia dlho nedostali žiadny kvalitný nový horor, a tak ich "It" uchvátil. ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

Je sice zarážející, že je tohle je jeden z nejúspěšnějších hororů všech dob, ale i přesto to není vůbec špatné. Škoda jen zbytečně dlouhé stopáže a digitálních efektů, které nemám rád a místama působí vyloženě smešně. Originál z roku 1990 (a pravděpodobně i kniha, kterou jsem však nikdy nedočet) je ale každopádně lepší. ()

Trky 

všechny recenze uživatele

,,Nechceš balónek? Budeš se vznášet, všichni se tu vznášíme" WAUUUUU Tak tenhle klaun mě doslova uchvátil svým zevnějškem, naprosto úchvatnými grimasy a pohyby...náš Pennywise....v podání Billa Skarsgarda....tady už mi bylo úplně jedno, jaký bude děj, hlavně vidět Pennywise...asi jsem se zamilovala do vraždícího klauna :-D...... ve srovnání s To z roku 1990 za mě ...děj- stejný, žádná změna ...obsazení dětských a dospělých herců- kvalita ...ale Pennywise- tak na tohohle klauna nemá naprosto nikdo!!!!!! ()

PanPyzamo 

všechny recenze uživatele

Když jsem slyšel, že se chystá reboot To, byl jsem opravdu šťastný. Původní film z roku 1990 jsem neviděl a tak jsem se rozhodl naskočit na vlak tomu z roku 2017 a jsem spokojen. Vzhled klauna Pennywise se zde opravdu povedl a je mnohem lepší oproti tomu z minulého filmu a též musím pochválit mladé herce za neskutečné výkony a dle mého názoru táhnou celý film. Díky tím, že hlavní postavy jsou děti a bojují proti klaunovi, tak se vytváří jakása nádherná atmosféra, která filmu dodává pořádný grády. To (2017) se stal pro mě jeden z nejlepších hororů, co jsem kdy viděl a rozhodně můžu doporučit. 8/10 ()

AlDelon 

všechny recenze uživatele

Ne že by to byla moje káva, horory snad s vyjímkou Texaského masakru motorovou pilou jdou úplně mimo mne, ale stažené půlky jsem měl, (na druhou stranu stačí jim málo), příběh byl, takže tomu dávám toto hodnocení...... ()

swenyx 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu mám jen jeden problém a to je že to není nijak strašidelný, jo je tu pár jumpscarů, ale kromě toho nic. Byl bych asi radši kdyby někoho z těch dětí Pennywise zabil(Georgieho nepočítám), aby to bylo víc mysteriózní a prostě aby to mělo ten hororový feeling. Na druhou stranu musím říct že postavy byly super, všichni měli své místo v partě a nebyly to jen postavy do počtu. ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama