Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

NinonL 

všechny recenze uživatele

"Jednou jsem viděl velrybu plující se třemi harpunami v sobě. Trvalo celý den, než zemřela." Ústav pro mladé delikventy, norský ostrov, r. 1915. Z chlapců jsou zde převychováváni pokorní a skromní katolíci. Tresty za jakékoli přestupky jsou kruté. Přesto se najde jeden, který drilu odolává a snaží se neztratit důstojnost. Mstí se mu dozorci a bohužel i většina zmanipulovaných chovanců. Po nezdařeném útěku je Erling exemplárně potrestán a ortel musejí vykonat ostatní svěřenci. Teprve pak se jim začnou otevírat oči. Pátou hvězdičku dávám za konec filmu a jeho poezii. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Drama určitě, akční nikoli. Kongen av Bastøy je táhlý atmosférický příběh, který nikam nespěchá. Celý stojí na hlavních hrdinech, skrze které dává odpověď na filozofické otázky, které už od začátku vytanou na mysl každému divákovi. Od půlky filmu je pak jasné, kam příběh neodvratně směřuje a ač nevybočí ze svého stereotypu, rozhodně v nastavené kvalitní laťce pokračuje až do svého konce. Takže velice zajímavé a pro Hollywoodem navyklé diváky, originální norské drama, které vás přiková k hlavním postavám a budete jim fandit do poslední minuty. A nic na tom nezmění ani fakt, že jsou to původem delikventi. Přesto se nevyhnu jednomu drobnému šťouchu. Řada vedlejších postav mi přišla původně pro děj podstatná (manželka ředitele), ale opak se ukázal pravdou. Jestli to byl záměr tvůrců či výsledky střihu, to jest otázka. 80% ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Seversky typicky chladné až mrazivé, herecky dobře zahrané a k tomu ještě opravdový příběh. Moje letošní premiéra s norským filmem dopadla na skoro výbornou. Král z ostrova Bastoy má všechny atributy filmu, který Vás chytne hned od začátku a pustí až úplně na konci. A k tomu ještě výborná hudba, dělá z tohoto snímku velmi nadprůměrný, divácký zážitek. ()

yehudit 

všechny recenze uživatele

Na filmu je vidět, jak Norsko skáče co se týče vězeňství z extrému do extrému. Na počátku 20. století připomínalo i vězení pro mladistvé koncentrační tábor a na začátku toho 21. připomíná vězení masového vraha dětí luxusní byt s posilovnou a plazmovou televizí. Jisté je, že patologické osobnosti, a zejména děti "převychovat" hrubým chováním, nadávkami na jejich "kurevské matky" a přísnými tresty nelze. Vzpomněla jsem si na experiment, kdy odvezli všechny vězně na jeden izolovaný ostrov, na kterém postupně vznikla normálně fungující společnost, zatímco v zemi jejich původu kriminalita neklesla. Na samotném filmu oceňuji především herecký výkon Benjamina Helstada, který se ujal role charismatického silného "vůdce" velice přesvědčivě. Celý film na mě působil uvěřitelným dojmem, skvělá byla i hudba a závěr. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Jedna z perliček norského filmu, byť norský film je obecně oproti dalším skandinávský zemím trochu horší, ale stále o parník dále než naše kinematografie, tak tímto snímkem za ostatními zeměmi rozhodně nezaostává. Film jsem si vychutnával od začátku do konce a snad se k němu někdy zase vrátím, protože téma je silné a zpracování skvělé a vůbec mě nenapadá nic, co bych filmu vytkl. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické záběry. (SniperG1)
  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem Nórska aj v Estónsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno