Reklama

Reklama

Caesar je šimpanz, se kterým jsme se seznámili před třemi lety ve velmi úspěšném filmu Zrození planety opic. Tehdy právě on, jako první z lidoopů, získal mimořádně vysokou inteligenci a to kvůli pokusům s ještě neschváleným lékem na Alzheimerovu nemoc. Chytrý lidoop se stal senzací, ale zároveň předznamenal zásadní revizi pohledu na to, kdo je skutečným pánem tvorstva. Příběh Úsvitu planety opic začíná deset let poté, co se Caesar se smečkou dalších uprchlých lidoopů ukryl v hlubokých lesích poblíž San Francisca. Lidstvo v mezidobí prakticky zdecimoval agresivní virus, jehož první příznaky se objevily na konci prvního dílu. Těm, kteří virovou pandemii přežili, navíc hroutící se svět stavěl do cesty další nečekané překážky. Území uvolněné lidmi postupně obsadil národ geneticky pozměněných lidoopů, v jejichž čele stojí právě Caesar. Síla a schopnosti Ceasarova království narůstají, postupně vzniká nová civilizace řídící se novými zákony a pravidly; civilizace, která si dokáže představit Zemi bez lidí. Planetu opic. Lidé, kteří přežili, se snaží narůstající opičí dominanci narušit a vrátit se na vrchol evolučního žebříčku. Začíná boj o moc, boj o to, kdo bude vládnoucím živočišným druhem na Zemi. Obě strany sice dosáhnou křehkého příměří, ale jen nakrátko. Napětí mezi lidskou a lidoopí komunitou narůstá, sílí i boj o moc uvnitř obou skupin. Tohle napětí může vyřešit jen fatální střet, po němž bude zcela nezpochybnitelné, kdo se stal vládcem planety Země. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 183)

dave14 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem od tohoto filmu moc a dostal jsem hodně. Musím přiznat, že všechny části, kde se řeší život opic, jsou naprosto skvělé. Andy Serkis se v greenroomu opět musel neskutečně vyřádit. Jeho Caesar je jasně nejlepší postava celého filmu. To by tolik nevadilo, kdyby po něm na tomto pomyslném žebříčku nenásledovaly další opice (Koba, Maurice Rocket, Alexander). Herecké obsazení Úsvitu planety opic je totiž tak nevýrazné, že to hraničí až s neúnosností. Speciálně Jason Clarke, který představuje hlavní lidskou roli, a jehož jméno jsem jen během psaní tohoto komentáře zapomněl minimálně dvakrát. Těšil jsem se na Garyho Oldmana, ale jeho role je poněkud malá a přijde mi tak nějak nepřirozená. Nicméně v tomto filmu se klade mnohem větší důraz na příběh opic a ten je zpracován fenomenálně. Říkejte si co chcete, ale když Koba táhne armádu opic do boje, sedí na koni a zběsile střílí ze samopalu - to je prostě epická paráda! :D ()

Jocker94 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem nečekal něco tak silného. Snímek, který mě opravdu donutil se zamyslet a přemýšlím o tom do teď. Emoce mnou hodně cloumaly a na konci jsem jen nehnutě seděl v sedačce a říkal si: "TO SNAD NE!!!". Úsměvné momenty jsou střídány až dech beroucími scénami plnými mistrně zasazených efektů, které zážitek ještě umocňují. Líbilo se mi také, že jsem nevěděl, které straně fandit. Každá strana má své "dobré" i "zlé" a přelévalo se to ve mně z jedné strany na druhou. Postava Caesara je brilantně zpracována a Serkis by si za svůj výkon zasloužil Oscara. Nemohl jsem se dočkat každého dalšího Caesarova dialogu, a když mluvil, jenom jsem zíral s otevřenou pusou. Doufám, že pokračování bude stejně velkolepé... ()

Hubis_ 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neodcházel z kina s tak dobrým pocitem.Na tenhle film jsem se hrozně moc těšil a očekávání se naplnilo.Jednička bomba,ale tohle je o hodně lepší. Začátek je sice mírně nevýrazný, ale zbytek filmu paráda. Kladné body-kamera,masky,krajina a soundtrack!!Jediné co mi zkazilo požitek byly lidé v kině. Neustále trapné komentáře a debilni připomínky!! ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Skvostně vypracované opice, sice moc akce tam nebylo, ale pokaždé když Andy promluvil, tak mi připadalo, jako by se pohnula i zem. Navíc když to celé vidíte na tom obrovském plátně s parádní hudbou v detailném městu (jungli), místy se vám tají i dech. Jak jsem už řek, moc akce tam nebylo kromě epické bitvy ke konci, ale já jsem se snažil vychutnávat každý okamžik s opicemi. ()

IGNI 

všechny recenze uživatele

Je to dle mého o něco horší než jednička, ale asi to dělá to, že mezi jedničkou a dvojkou bylo cca 12hod. Pár věci mi tam neštimovalo, ale jinak drama pěkný, bohužel se to trošku změnilo na čekání na to, která strana to odzátkuje. Nakonec fajn... ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

První polovina vypadá, že opice jsou vyšším vývojem stupněm, co se týká ušlechtilosti. Opice nezabije opici. Pár oblíbených klišé tu také najdeme. Druhá půlka je hodně ze života. Boj o moc není výsadou jen lidské společnosti. A Koba se staví do řady normálních běžných diktátorů. Ceaser zjišťuje, že přišel o pár iluzí. Film je v tomhle směru je naprosto neidylický a nepohádkový. ()

Vakomlok 

všechny recenze uživatele

70% V podstatě od začátku tak nějak tušíte, kudy se děj bude ubírat, vyvažují to ale skvělé opičí herecké výkony. Jen jediný moment filmu bych oželel - a to opičáka se dvěma samopaly proskakujícího ohněm na koni. Jinak spokojenost, i když předchozí díl byl o chlup lepší. ()

Qeo 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouho jsem váhal a jak se sedlina dojmů pomalu usazuje do nitra filmových zážitků, pomalu krystalizuje ve zklamání a smutek. Zklamání z výborného začátku, který skvěle navnadil a ještě větší zklamání z impotentního děje, který dělal přesně to co od něj bylo očekáváno. Tedy opičí dávka emocí na velkém plátně. Všechno bylo předvídatelné jako slepice na dálnici a mít periodu, tak sem vybrečený na týden dopředu. Vlastně docela tvůrce chápu, všechno co bylo v úžasné ve Zrození tady bylo přetaženo, rozmazáno a zazděno. Neuběhla zase tak krátká doba od Úsvitu, aby se zapomnělo na jedinečnost a "svěží" opičí vítr, který zavál z Hollywoodu. Vánek se však změnil v uspávací plyn a dobře graficky ztvárnit opici už nestačí. Chybí děj, chybí zvraty, a poměrně dost chyběly i lidi, kteří se chovaly nelogicky, trochu hysterický (chápu), ale hlavně byly úplně nepropracovaní a ztracení v marastu opičích slz a řevu. Možná po čase to zkusím znova. Ten den bylo špatný počasí, vedro na zabití a pak přívalové deště, co já vím změna tlaku. Uvidíme za rok za dva kam až se to vytříbí. Případně další díl může být spásou Úsvitu. ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

A bublina splaskla. Po trailerech jsem moc nedoufal, že by mě nové opice nějak překvapili... Dal jsem na některé nadšené komentáře a recenze, ale nadšený rozhodně nejsem. Nic nového, nic překvapivého, zápletka předvídatelná a jediné co by zvedlo film do nadprůměru by bylo, kdyby na konci přijela přivolaná armáda a byli to opice... aby nám na konci Reeves ukázal, že si uvědomuje, jak malinkou část zdevastované Země nám v tomto filmu ukázali a my neměli celou dobu ani šajn, co se děje kolem. ()

sgt.paper 

všechny recenze uživatele

Když vidím hodnocení a komentáře všech těch vysoce postavených uživatelů. Musím se zamyslet, kde sebrali tolik bodů. Ale zpět k filmu. Tak za prvé Zrození Planety opic mě naprosto uchvátilo skvělým příběhem, skvělým CGI a skvělou akční scénou na konci, v tomhle pořadí. A dvojka, ta mě uchvátila skvělým CGI, skvělými akčními scénami a skvělým příběhem (maličko připomínajícím Farmu Zvířat), znovu v tomhle pořadí. Ve Zrození jsem si řikal ty opice vypadají jako živé, ve dvojce celý průběh filmu jsem o tom neměl pochyb. Možná jedny z nejlepšího CGI, které jsem kdy viděl. Cítíte, že za chlupy opic se nachází inteligentí tvorové, vidíte každé napnutí jejich svalů, vdech i výdech, pot a v obličeji pocity. Naprosto úžasná práce Andyho Serkise, který trumfl uplně všechny ostatní opice na place. Akční scény, samozřejmě neskutečné dobývání města. Kdy cítíte tu nejistotu jak opic tak lidí. Obsazení tanku, byla jedna z nejlepších kamerových scén kterou jsem viděl. A pak příběh, častou kritikou je, že kladný jsou kladný a záporný záporný, ale až na vyjímku ne. Koba působí možná jenom záporně, ale na začátku filmu se odehrává v jeho hlavě boj, mezi touhou po moci a oddanosti Cezarovi. Příběh perfektně podchytil pocity postav před nevyhnutelným střetem. Kvůli tomu je pro mě Ůsvit Planety opic nejlepší letošní block buster. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Letny blockbuster so vsetkym co k tomu patri. Bohuzial. A to je skoda lebo pribeh je super, ja osobne by som este kludne prijal, keby aj uvodna titulkova pasaz nebola taka kratka, ale napr. natiahnuta na polhodku. Smotne jadro, teda boj o nadvladu tiez super, myslienka a zopar momentov ("Gooo!") bolo fakt cool. Lenze potom je tam aj hrozna kopa takych lacnych "naaaahodnych" stretnuti, zbytocnych vysvetlujucich hlasok alebo konani. Akoze uz v momente ako poskladali "vypravu na priehradu" som hned vedel, aku bude mat kazdy uplne klise ulohu. A samozrejme pre divaka vysvetlime kazdu akciu pekne doslovne, ked sa dve postavy rozpravaju o tom, co sa asi bude diat... Taketo lacne scenaristicke barlicky mi dost vadili. Nebyt tohto, dam aj 4. [#41/2014] ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

O něco lepší než první díl. Jsem zvědavý, jak tuto obrozenou trilogii zakončí. Zde, podle mě, velmi dobře fungovalo "jiskření" mezi skupinami, krásně nastíněné rozdíly v přístupu k životu a "filozofie", druhá půle filmu, ta akční, mě už tolik nebavila. Na originál to nemá ani náhodou, myšlenkově, působností a ve své podstatě absurdností je tento nový snímek nedostatečný. Vyhrává jen na poli počítačové animace, ale to dnes není žádná novinka. Zabaví, ale nezapůsobí na mozkovnu jako originál. Na ten si někdy vzpomenu i teď a to jsem ho viděl velmi dávno. Tato předělávka je působivá jen na plátně a po titulkách odezní do prázdna. ()

massdonfel 

všechny recenze uživatele

Pokračování nové planety opic z roku mělo laťku stanovenou velmi vysoko, díky kvalitnímu prvnímu filmu nesoucí název Zrození Planety opic z roku 2011, tak film nezklamal, ba dokonce pro mě překonal první díl. Film je plný akce a napětí a nejrůznějších emocí. Jako velmi pozitivní věc bych uvedl, že až do posledních cca 20min nebylo vůbec jasné, jak ten film skončí. Na konci je ještě jedno „překvapení", díky kterému se nedočkáme šťastného Hollywoodského konce. Na Filmu je skvělé, že efekty nebudují ten film. Film je založen na dobré příběhu emocích. Na rozdíl od původních Planet opic, má tento film určitou vážnost a reálnost. Efekty zde jen prohlubují zážitek z filmu. Viděl v kině slabších 90% ()

derek007 

všechny recenze uživatele

Rozhodně tam nebudu nic švihat. Dobrej akční průměr, ale některý části mi teda dost lezly krkem. Asi mám raději lidi než opice, jsem pro to špatnej? (a vy pan perfektní?) ()

HH 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Klišoidní celuloidová podívaná s vymakanými triky. Jinak pusto a prázdno. Kde nic není, ani smrt nebere... A navíc velice zbytečně časově předimenzováno... ()

aslavey 

všechny recenze uživatele

Jednička byla lepší. Každopádně. Byla jiná, ve spoustě věcí nová, nabitá skvělou dechberoucí akcí i vtipem a emocema. Ty tu kapku chybí. Clarke je prostě prkennej. Scénář celkem dobře spolupracuje s režií, ale objevuje se tady moc předvídatelných a užněkdyviděných momentů. Ale na druhou stranu i dost moc pěkných scén (Koba na tanku mě fakt bavil, ostatně stejně jako celá bitva a hořící opičky a lítací opičky a střílející opičky). Nenudil jsem se snad kromě asi dvaceti minut, kdy jsem fakt zjistil, že jsem usnul a tak jsem se musel vracet zpátky. A pak zjistil, že jsem vlastně o nic nepřišel. Hodnotím ale kladně. Faktžejo. Moc takhle pěkně zvládnutých postapo filmů, potažmo sérií, není. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Digitální opice hrají hlavní role a lidi jsou tam už jenom jako kulisy. Však taky v rozpočtu ušetřili na áčkových star. Super svět, ale bohužel jsem se první polovinu nudila a čekala, kdy přijde očekávaný akční masakr, protože lidi jsou svině a s opicemi mají společné předky. Scénář bez špetky snahy o překvapení, o nápaditosti nemluvě. ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Po nadějné jedničce je tohle přecijen trochu rána do vazu. Příběh je zcela hloupoučký, lidské postavy až na pár vyjímek zcela nevybarvené a tím pádem zbytečné a záporák, byť opičí, zcela standardní a předvídatelný. Jakkoliv se toto snaží prohloubit celé universum, ukazuje se právě v tomto zcela selhávajícím, neboť servíruje jen zcela banální myšlenky a dilemata. A jen těžko bych popsal své pocity, které jsem měl při sledování slziček koulejících se z opičích očí. Já vám nevím, tohle mi tedy nesedlo. ()

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Kdo svede Válku o planetu opic?

Kdo svede Válku o planetu opic?

26.08.2015

Když v roce 2011 ožila filmová série o Planetě opic, jen málokdo od ní čekal takový kritický a komerční úspěch. Zrození planety opic vydělalo 481 milionů dolarů, Úsvit planety opic pak dosáhl až na… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama