Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (115)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Oproti klasikám jako "Apokalypsa" nebo "Četa" méně známý a bohužel také méně povedený válečný film zabývající se válkou ve Vietnamu. Nudné rasistické a protiválečné kecy pronášené topornými herci se střídají s nudnými, krátkými, namastnými a neslanými akčními scénami, kde ty vykecaný topořáci hrdině umírají. Po právu opomíjený film. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Větší část filmu lezou zablácení vojáci do kopce, střílejí a je po nich stříleno. Něco se ale nepovedlo, protože to na mě neudělalo žádný dojem, nudilo to. Víc na mě zapůsobilo několik zmínek v tom smyslu, že za tuhle smrtelně nebezpečnou dřinu jsou řadoví vojáci doma v nenávisti a opovržení. Odmítat vietnamskou válku je legitimní názor, ale plivat na tyhle kluky, to opravdu nebylo fér. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Spočiatku vyzerá film ako jasná vojnová tuctovka z vietnamských bojov - najprv užívanie si mladých vojačikov, ktorí následne vhupnú do drsnej reality na vojenskom poli. A aj keď sa neskôr sa z toho stane naozajstný vojnový krvák s realisticky nasnímanými bojovými scénami, predsalen mi tam chýbal silnejší príbeh ako len dobíjanie (ne)dobytnej hory a postupné úmrtia kolegov (kamarátov by bolo asi silné slovo). A aj väčšie sympatie k aspoń niektorým postavám. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Řemeslně je snímek velmi zdatný, stejně tak diváka zaujme syrovost a válečné naturalistické pojetí. Vojenská technika, vrtulníky, za to palec nahoru, to je divácky vděčné. Nedostatkem je řídký scénář, kromě střílení si totiž divák nezapamatuje vůbec nic... v rámci válečných filmů z Vietnamu je to jen mírný nadprůměr. 65 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden bezvýznamný vietnamský kopec u hranic s Laosem a houska z Big Macu mají něco společného - jsou pokryty mletým masem na hamburgery made in USA. Nutno dodat, že jen jedno z nich je hovězí.. Synovec druhé půle Olověné vesty, neduživý brácha Čety, zakřiknutý soused Apokalypsy - to je Hamburger Hill. První část, kdy jsou největším nepřítelem venerologické choroby, je hodně roztříštěná a odosobněná, zbytek pak trochu válčí se stereotypem krutý boj / stav mysli, kdy řečnickou otázku střelce z vrtulníku ve Full Metal Jacket („Ain´t war hell?“) snad ani není třeba klást.. Irvinova pocta outsiderům daleko od domova je zářným příkladem toho, že když nedosáhnete filmařskými prostředky dostatečné působivosti, nepomůže sebelepší téma. Nutno však ocenit snahu o věrnost a autenticitu válečného chaosu. Třeba taková střelba do vlastních řad je jen o něco méně demoralizující, než nedostatek podpory od národa, pro který (alespoň dle vás) bojujete.. Mimochodem, domácí kritika způsobu vedení této bitvy byla jednou z příčin změny strategie amerických sil, což znamenalo nepokračování v politice „maximálního tlaku“ na Severní Vietnam. Jinými slovy, začalo se s postupným stahováním amerických jednotek... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Postavy vo filme boli pomenované po mužoch, ktorí bojovali vo Vietname s Jamesom Carabatsosom. (Smok)
  • Scéna na konci filmu, v ktorej kráča vojak s obviazanou hlavou ku svojim ponáhľajúcim sa spolubojovníkom, je sfilmovaná na základe reálnej fotky odfotenej počas bitky o Hamburger Hill. (Smok)

Reklama

Reklama