Reklama

Reklama

Hobit: Bitva pěti armád

  • USA The Hobbit: The Battle of the Five Armies (více)
Trailer 2

„Hobit: Bitva pěti armád" uzavírá epické dobrodružství Bilbo Pytlíka, Thorina Pavézy a skupiny trpaslíků. Když se jim v boji proti draku Šmakovi podařilo dobýt zpět svou vlast, nechtěně vypustili do světa smrtící sílu. Rozzuřený Šmak dští svůj spalující hněv na bezbranné muže, ženy a děti v Jezerním městě. Thorinova posedlost hromaděním znovu nabytého pokladu, kterému i přes Bilbovu snahu obětuje přátelství i čest, dožene Hobita k zoufalému a nebezpečnému rozhodnutí. Ale ještě větší nebezpečí je čeká. Sauron, o jehož krocích nikdo kromě čaroděje Gandalfa nic netuší, tajně vyslal obrovskou armádu Skřetů, aby zaútočila na Osamělou horu. S tím, jak se stahují mračna stupňujícího se konfliktu, jsou Trpaslíci, Elfové a Lidé postaveni před volbu, zda se sjednotí či budou zničeni. Budoucnost Středozemě visí na vlásku a v epické bitvě pěti armád bojuje Bilbo o život svůj i svých přátel. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (1 931)

lebowski 

všechny recenze uživatele

Akorát jsem dočetl knižní předlohu a lze jen obdivovat, jak se scénáristům a režisérovi podařilo rozšířit (tak, aby to do děje přirozeně zapadlo), celý příběh o třeba jen naznačené věci v knize a zároveň přidat pár postav, které příběh obohatili tak, aby si i ten, kdo knihu nečetl a viděl třeba jen trilogii Pána prstenů, přišel plně na své. Všechny 3 díly mají u mě maximální hodnocení a jako knižní adaptace filmy řadím mezi absolutní špičku, kdy filmové zpracování překonává knižní předlohu. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Odfláknutá bitka s drakem mě mrzí asi nejvíc. Ne že by nevypadala dobře, ale nešťastné umístění do úvodu jí bere potřebný švunk a je příliš krátká. Bitva pěti armád, která pak zabírá největší pasáž je technicky samozřejmě promakaná, dokonce místy strká Pána prstenů do kapsy, ale je zbytečně dlouhá a ve své podstatě nedůležitá. Necítil jsem onu osudovost. Nejlepšími pasážemi jsou skromné rozhovory Bilba a Thorina, které dávají celému třetímu dílu jakýsi smysl. Třetí díl trpí rozdělením nejvíce. Nefunguje sám o sobě a zbytečnosti (místostarostovy dementní vsuvky) překrývají to důležité (co se stalo s Bardem po bitvě?!). Smutné rozloučení se Středozemí zamrzí ve své nedodělanosti. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro / Predloha: J.R.R Tolkien | Hudba: Howard Shore | Distribúcia: Warner Bros. Pictures | Štúdio: New Line Cinema, MGM, WingNut Films | Rozpočet: 250 miliónov $ | Tržby: 955,1 milinóna $ | Ocenenia: Oscar - 1 nominácia (Strih zvuku), BAFTA - 1 nominácia (Vizuálne efekty), Spolu - 2 výhry a 15 nominácií || Na prvé zhliadnutie emocionálne totálne mimo mňa. Film na mňa pôsobil od začiatku do konca scenáristickou bezradnosťou, za ktorú samozrejme môže najviac trilogizácia jednej knihy, a taktiež štvorica ľudí za písacím stolom vykrikujúc: a čo keby sme tam dali aj zemežrútov?... Má to pekné pasáže, ale u mňa prevládal nepríjemný pocit z umelosti a až príližnej obrazovej dokonalosti - neveril som až doteraz, že to niekedy na niečo poviem... To čo ešte v prvých dvoch dieloch fungovalo, a to návrat do stredozeme, v trojke už jednoducho nestačí. Všetko sa vo filme deje samozrejme, bez hlbšieho vysvetlenia alebo pádnej motivácie postáv. Trojka mala naviac. Na omnoho viac. Brnkať na nostalgickú strunu na konci naozaj nestačí. Neni to samozrejme tak tragické, to by som filmu krivdil, disponuje totiž so skvelou skvadrou hercov (až na pár výnimiek), ktorý sa krvopotne snažia to CGI monštrum uniesť na pleciach. Je viac, než pravdepodobné, že hodnotenie posunie vyššie rozšírená verzia. Ps: mimochodom: kam zmyzli scény z trailerov??? Asi si budeme musieť počkať na blu-ray. 70% | CineStar Černý Most, Praha, 10.12.2014 | ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson je vážně šašek. Jak jen si mohl myslet, že natáhne útlou jednu knížečku do tří velkofilmů na způsob Pána Prstenů? Kdyby se nejednalo o příběh z vysoce poutavého a promyšleného Tolkienova světa středozemě, s nejvyšší pravděpodobností by tahle slátanina skončila odpadem. Efekty v bitvě je jediná věc, co je na tomto filmu uspokojivé (i když plné nelogičností). Film je provázen velice otravnými postavami především mezi lidmi a je celkem obtížný úkol se s někým ztotožnit, neboť trpaslíci nejsou zrovna nejsympatičtější bytosti. A to v čele s pološíleným Thorinem. Zbytečná výplň ve formě Legolase, také příliš uspokojení nepřinesla, neboť zde vypadá celkem staře a je to celkem nesympatický egoista, což je v této trilogii celkem populární scénářový balíček. Netřeba dodávat, že se Legolasovo chování zcela vymyká jeho přirozenosti z předchozích filmů. Pak láska mezi trpaslíkem a Elfkou? To už snad nemohou ani myslet vážně. Bylo to trapné a přehnaně se při tom tlačilo na pilu. Co vymyslí příště? Rozdá si to v seriálu černý Frodo s indickým Gandalfem? Mezi klady patří především provedení bitvy, která sice vypadá moc hezky, ale co se vojenské taktiky týče, je uplně nesmyslná. Například: Proč by elfové přeskakovali připravenou štítovou hradbu trpaslíků? Jak je možné že hrstka trpaslíků smířená s porážkou se najednou rozmnoží a rozdrtí drtivou přesilu skřetů když je vede Pavéza? Záchranná akce Orlů je také přitažená za vlasy a o obraně města lepší se nezmiňovat. Meh. A to jsem ani nezmínil, že nejlepší scény byly vystřiženy z kino verze. Dávám 2 hvězdy a jsem opravdu zhnusený! Tým režie toto dílo znásilnil pro peníze na úkor kvality a mírně mi zošklivil dokonce i vydařenou knihu. PS: Prodloužená verze sice nevyvrátí žádné filmové chyby a ponechá v tomto snímku většinu hloupostí všeho druhu, ale stále je to mnohem lépe utvořený celek, na který se docela dobře kouká. Samozřejmě jde především o propracované bojové scény. Special edition: 65% Cinema version: 45% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

(Komentář může obsahovat spoilery) Film začal okamžitě akčním šmasakrem, kde proběhla jedna z nejpovedenějších scén celého filmu. Debata mezi drakem a Bardem. Už jen kvůli skvělému vizuálnímu a hlasovému zpracování Šmaka na ten film musím ještě jednou. Načež mě hned rozesmál jeho komický smrtelný výraz, když se řítil s oštěpem v podpaží k hladině. Do toho se stihla Galadriel nádherně rozčílit a zaláskovaný Thorin se v podzemních síních Hory mazlil se svým zlatem. Od filmu jsem čekala zásah do srdce. Přece jen ... je to na dlouhou dobu poslední návrat do filmové Středozemě, ne-li vůbec ten nejposlednější. Popravdě mi to přišlo trochu jako komedie a to díky Martinu Freemanovi. Člověk nemohl ani naplno prožívat smutné chvilky, protože jakmile byl záběr na Bilba, tak se mi smíchy roztřásla ramena. A nebyla jsem sama! Doslova celé kino se kupříkladu rozesmálo při pohledu na levitujícího Legolase, popírajícího všechny přírodní zákony. Jinak bitva proběhla přesně tak jak měla. Velmi dobře propracované šiky elfů, sympatická útočná strategie Dáinových trpaslíků a v úvodu byl zajímavým způsobem rozvinut boj se Sauronem a jeho Devítkou. ()

Galerie (229)

Zajímavosti (57)

  • Na záběrech obličeje Legolase (Orlando Bloom) jsou jasně v jeho očích vidět čočky, jejichž okraj tvoří v bělmu viditelnou linii. (focusreviews)
  • Thranduil (Lee Pace) mluví s Legolasem (Orlando Bloom) o mladém Hraničáři, kterému se v Divočině říká Chodec. Problémem je, že samotná Bitva pěti armád proběhla 23. 11. 2941 a onen Chodec, tedy Aragorn II. (Viggo Mortensen), se narodil 1. 3. 2931 a do svých 20 let žil v Roklince, kde byl znám jako Estel. (Nach)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

19.06.2020

Ve věku 88 let zemřel britský herec Sir Ian Holm. Diváci jej znají asi nejlépe jako představitele Bilba Pytlíka z fantasy ságy Pán prstenů. Slavný herec se ovšem objevil i ve filmech jako Vetřelec,… (více)

Druhý Tintin žije

Druhý Tintin žije

24.03.2018

Když šla v roce 2011 do kin Tintinova dobrodružství, Steven Spielberg a Peter Jackson oznámili jasné plány. Zatímco první díl režíroval Spielberg, druhého se měl po dokončení hobití trilogie ujmout… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Reklama

Reklama