Reklama

Reklama

Blade Runner 2049

  • USA Blade Runner 2049 (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (40)

Duna (2021)

  • Sir Roger Deakins bol pôvodne určený ako kameraman, keď predtým úspešne spolupracoval s Denisom Villeneuvom na jeho predchádzajúcom filme Blade Runner 2049 (2017). Problémy so zosynchronizovaním termínov znamenali, že Deakins nebol k dispozícii, a tak to prevzal Greig Fraser. Obaja, Deakins aj Fraser, získali Oscara za Najlepšiu kameru za svoju prácu na týchto po sebe nasledujúcich projektoch s Villeneuvom. (Pat.Ko)

Duna (2021)

  • Denis Villeneuve povedal: "Adaptácia 'Dune' bola celoživotným snom. Vyjadril svoj záujem o projekt v septembri 2016, pričom povedal: "Dlhotrvajúcim snom pre mňa je adaptovať 'Dune', ale získanie práv je dlhý proces a nemyslím si, že sa mi to podarí." Villeneuve uviedol, že sa cítil nepripravený režírovať film, kým nedokončil projekty ako Prvý kontakt (2016) a Blade Runner 2049 (2017), a že s jeho skúsenosťami v žánri sci-fi je "Dune jeho svetom". Brian Herbert, syn Franka Herberta a autor neskorších kníh v sérii, potvrdil, že Villeneuve bude režírovať tento projekt vo februári 2017. (Pat.Ko)

Indiana Jones a nástroj osudu (2023)

Vetřelec (1979)

Duna (2021)

  • Hans Zimmer byl nadšen, když dostal nabídku složit hudbu pro Dunu. Tuto nabídku dostal od režiséra Villeneuvea při společné práci na filmu Blade Runner 2049 (2017). Zimmer je od dětství velkým fanouškem knižní předlohy od Franka Herberta. Dokonce se rozhodl odmítnout spolupráci na filmu Tenet (2020) s dlouholetým filmovým partnerem Christopherem Nolanem. Jak sám Zimmer uvedl v rozhovoru pro The Playlist: „Musím natočit Dunu. Chris (Nolan) to chápe, že to musím udělat. Bude v pohodě.“
    (Struhy)

Blade Runner (1982)

  • Ridley Scott několikrát uvažoval o pokračování. Některé ze scénářů byly nakonec vydány knižně, nicméně během práce na DVD verzi Final Cut v roce 2007 Scott opětovně přemýšlel o dalším dílu, popisujícím život Rachael (Sean Young) a Deckarda (Harrison Ford) po událostech tohoto filmu. Sama Sean Young projevila veliký zájem o zopakování své role. Na Comic-Conu v roce 2007 Scott znovu zmínil své úvahy o sequelu, přičemž v září 2008 se již psal scénář, za kterým stálo duo Travis Wright a John Glenn. Tato verze měla mj. popisovat život v mimozemských koloniích a též objasňovat osud společnosti Tyrell Corp. po smrti jejího zakladatele. Nakonec na příběh přímo navázalo až pokračování v roce 2017, režírované Denisem Velleneuvem. (Jakkob)

Blade Runner (1982)

  • Ještě za prvního scenáristy Hamptona Fanchera měl film začínat scénou, ze které by zpočátku nijak nebylo poznat, že jde o sci-fi. Odehrávala by se v běžné chatce, kde by seděl zamyšlený Deckard (Harrison Ford) v baloňáku. Venku by se stmívalo, dopravní prostředek by zastavil pod okny, dovnitř by vešel muž, šel by si ohřát polévku a pak by byl zastřelen Deckardem. Zdánlivě bez důvodu. Poté by Deckard zastřelenému rozevřel ústa, vytáhl by elektronické součástky, strčil si je do kapsy, vyšel ven, nasedl do auta a odletěl. Až poté by naběhly úvodní titulky. Velmi volná parafráze této scény se o mnoho let později objevila v úvodu pokračování Blade Runner 2049 (2017). (DaViD´82)

Duna (2021)

  • Spoiler: Francúzsko-islandský herec Tómas Lemarquis sa objavuje v konceptoch ako vojak Harkonnenov. Lemarquis trpí stavom známym ako alopecia universalis, ktorý ho robí úplne bezvlasým, čo je vlastnosťou všetkých obyvateľov Giedi Prime v tejto adaptácii. Dora Kápolnai-Schvab a Joelle, ktoré hrajú služobníčky Barona, majú rovnaký stav. Lemarquis sa objavil vo filme Blade Runner 2049 (2017) od Denisa Villeneuvea, ale nie v tomto filme. Z tohto dôvodu niektorí fanúšikovia teoretizovali, že Lemarquis by mohol hrať postavu Feyd-Rautha Harkonnena (ktorý sa neobjavuje v tomto filme) v prípadnom pokračovaní. Táto teória však padla na zem, keď sa potvrdilo pokračovanie a rolu Feyd-Rautha dostal Austin Butler. (Pat.Ko)

Související novinky

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (více)

Reklama

Reklama